Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Prvi nosači aviona morima su plovili još prije nove ere

Dok su Kinezi u 4. st. prije nove ere po neprijatelju pucali automatskim puškama, Grci su Mediteranom vladali ‘raketnim topovnjačama’

web
Foto: web
2 komentara

Oružja stara nekoliko tisuća godina po sofisticiranosti su ravnopravna najmodernijim. Jedno od njih je kineski automatski samostrel star 2,400 godina. Riječ je o prvom poluautomatskom oružju koje je u 15 sekundi ispaljivalo 10 strelica.
Strelice su bile namočene u otrov, pa je za umiranje bila dovoljna i najmanja ogrebotina. Kinezi su ovo čudesno oružje uspješno koristili stotinama godina, postavljajući ga na zidine gradova kao jamstvo za miran život. No niti Europljani nisu baš bili (samo) primitivni ratnici s isukanim mačevima i strijelci sa zapetim lukovima. Krajem 7. stoljeća korišteni su prvi bacači plamena pod imenom „grčka vatra“. Prskali su brodove zapaljivom tekućinom, čiji je sastav bio vojna tajna, a potom bi ih zapalili strijelom. U modernijim varijantama, na vrhu cijevi bi tinjao plamen pa bi se smjesa zapalila već na bacaču. Rađeni su i manji, za ručno korištenje, ali bacačima su češće bili naoružani brodovi. No osim “raketenih topovnjača” Grci su radili i “nosače aviona” - trireme dulje od 130 m i posadom od 7000 mornara.

RIMLJANI STREPILI OD ARHIMEDOVE KANDŽE
U 3. st. Arhimed je iznenadio rimske osvajače katapultima koji su ih zasipali kamenjem i strelicama. No tajna u njegovom arsenalu bila je Kandža, koja je bi upecala brod, podigla, pa naglo pustila pri čemu su se drvena plovila raspala.

U SREDNJEM VIJEKU PALE PRVE ŽRTVE MINA
Još u 12. stoljeću Kinez Lou Qianxia dosjetio se nagaznih mina. Prve mine bile su napravljene od stabljika bambusa ispunjenih barutom. Nakon što vojnik stao, pokrenuo bi kotač koji bi udario o kremen i zapailo barut.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message