Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Puni kalorija: Kanaan flips ima najviše kikirikija i najmanje soli

Puni kalorija: Kanaan flips ima najviše kikirikija  i najmanje soli

DOBRE MASTI Kikiriki obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje štite zdravlje srca, ima u njemu i puno vitamina E, ali je i alergen pa ga ne treba davati vrlo maloj djeci

VIDEO

Grickalice tipa flips, koje često zovemo “smokići” jer je to bio naziv prvog flipsa proizvedenog u jugoistočnoj Europi, proizvode se od različitih škrobnih sirovina, kao što su krumpir, kukuruz ili soja. Najčešće je to krupica te se može deklarirati kao proizvod od primjerice kukuruza ako mu sastav prelazi više od 50 posto. 

Flipsovi čiji smo sastav analizirali većinom su na bazi kukuruzne krupice, no nekima, poput flipsa Bobi, proizvođači su dodali pšeničnu krupicu. Kukuruzno brašno, za razliku od pšeničnog, ne sadrži gluten pa “kukuruzne” flipsove mogu konzumirati i ljudi koji imaju intoleranciju na ovu bjelančevinu koju prirodno nalazimo u pšenici.

Potrošač 24sata

Kukuruzno brašno također je dobar izvor biljnih vlakana, koja pomažu radu crijeva, ali i antioksidansa, koji usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik od raka, pomažu kod kroničnih plućnih bolesti te štite srce i krvne žile.

Relativno zdrava grickalica

Karakterističan okus analiziranim grickalicama daje kikiriki čiji je udio između 22 posto u Bobi flipsu i 35 posto u Kanaanovu flipsu. Kikiriki je zdrava namirnica koja spada u orašaste plodove. Obiluje mastima, no to su nezasićene masne kiseline koje štite zdravlje srca. 

Kikiriki je također dobar izvor vitamina E, koji djeluje kao antioksidans, a sadrži i puno bjelančevina. Problemi mogu nastati zato što je kikiriki i alergen pa bi ga vrlo mala djeca i oni koji su alergični trebali izbjegavati. 

Sastojke koje smo do sada spomenuli možemo smatrati relativno zdravima, naravno pod uvjetom da ne pretjerujemo s količinom koju unosimo. 

Flipsevima su dodani razni sastojci koji poboljšavaju okus, teksturu i trajnost proizvoda. Tako neki flipsevi sadrže biljne masti, poput palmine. Ova mast obiluje zasićenim masnim kiselinama koje, za razliku od nezasićenih iz kikirikija, u prekomjernim količinama štetno djeluju na zdravlje srca.

Odrasli ne bi smjeli konzumirati više od 20 grama zasićenih masnih kiselina na dan, a za djecu je preporučena količina naravno i niža. Flipsevi koje smo analizirali ipak imaju tri puta više nezasićenih masnih kiselina nego zasićenih.  

Naposljetku, ovi proizvodi sadrže poprilične količine soli. Prekomjerna konzumacija soli može prouzročiti povišen krvni tlaka te bolesti srca i krvnih žila. Odrasli ne bi smjeli unositi više od šest grama soli na dan. 

Nije baš za nošenje na plažu

Mališanima u dobi do tri godine ne preporučuje se unošenje više od dva grama, onima do šest godina tri, a djeci u dobi između sedam i deset godina pet grama soli na dan je najviša preporučena “doza” soli. 

Neke od analiziranih grickalica sadrže više od dva grama soli na 100 grama grickalica pa s količinom treba paziti kad se flipsovi daju maloj djeci.

Analizirani proizvodi ne sadrže druge aditive, ali ih svejedno treba konzumirati rijetko i u umjerenim količinama. Obiluju kalorijama (oko 500 na 100 grama) te ne bi trebali biti nezaobilazna grickalica za plažu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'