Indijci su prehranom sprečavali dijabetes, Japanci žive dugo zbog hara hachi bua, a Mediteranci zbog maslina i ribe u prehrani, dok Talijanke mršave uz pomoć vina
U Kini se ne jede do sitosti, a Francuzi liniju 'čuvaju' vinom
Tradicionalni (i omiljeni) francuski obrok uključuje bogati sir, suhomesnate nareske i crveno vino. No iako često uživaju u delicijama, Francuskinje diljem svijeta poznate su po vitkoj figuri kojom mame muške poglede. Tajna je u raskošnom ručku, ističu stručnjaci.
- Francuskinje jedu tri glavna obroka na dan, i to u malim porcijama, a međuobroke izbjegavaju. Najveći im je obrok, tradicionalno, ručak - objašnjava američki liječnik Steven Jonas, autor priručnika “30 tajni najzdravijih svjetskih kuhinja”.
S druge strane, meksička kuhinja je zasitna, no temelji se na trima jednostavnim sastojcima - kukuruzu, tikvicama i grahoricama (osobito ona domorodačkih Indijanaca Tarahumara). Te tri namirnice uzgajaju se zajedno i bogate su vlaknima koja reguliraju šećer u krvi te sprečavaju razvoj dijabetesa. Zato ih se često naziva “trima sestrama” ili “antidijabetičkim vrtom”. Iako su neke više, a neke manje zdrave, sve tradicionalne svjetske kuhinje imaju trik za očuvanje vitkosti i sprečavanje bolesti, tvrde stručnjaci. Na vama je da odaberete najbolje od svake.
Meso je u Kini samo začin jelu
Meso je skupo u seoskim područjima Kine. Zato je ono ondje više začin jelu nego dio obroka, ističu stručnjaci. Jedu se minimalne količine mesa i drugih životinjskih proteina, a prehrana se temelji na riži, grahoricama i mahunarkama. Zato ljudi manje obolijevaju od raka, dijabetesa i bolesti srca.
Žitarice za zdrav probavni sustav
Tradicionalna prehrana Zapadne Afrike uključuje malo mesa, a puno cjelovitih žitarica bogatih vlaknima (proso) i grahorica. Zato su rijetki probavni problemi i rak debelog crijeva. Cjelovite žitarice sprečavaju i razvoj dijabetesa te bolesti srca. U Južnoj Africi, odakle dolazi Charlize Theron, jede se više mesa, ali i mnogo voća i povrća.
Bolje se trči uz kukuruz i grahorice
Iz Meksika - domovine Salme Hayek, potječu Indijanci Tarahumara, poznati kao najbolji trkači na svijetu koji gotovo nikad ne obolijevaju od dijabetesa. Tajna njihove vitalnosti je u prehrani bogatoj kukuruzom i grahoricama, ali i krumpirima, jabukama, kozjim sirom, ribom te začinima, tvrde stručnjaci.
Važna je umjerenost
Druženje je u Latinskoj Americi puno važnije od hrane. Ondašnje stanovništvo tradicionalno objeduje u društvu obitelji ili prijatelja - što je, tvrde znanstvenici, odlično za psihu, a još više za vitku figuru.
- Pronađite vremena da sjednete za stol i opušteno uživate u razgovoru. Mozgu treba 20 minuta da registrira sitost. Razgovarate li dok objedujete, jest ćete sporije, brže se zasititi te pojesti manje hrane - kaže američka dijetetičarka Malena Perdomo. Osim Japanaca s Okinawe, najdulje žive i stanovnici talijanske Sardinije, i to zbog toga što svaki dan popiju čašu, dvije crvenog vina, ističu stručnjaci. Bogato resveratrolom - moćnim antioksidansom, kvalitetno vino sprečava bolesti srca, usporava grušanje krvi i regulira razinu krvnog šećera.
- Važna je umjerenost. Dovoljna je samo čaša vina na dan - savjetuje Malena Perdomo. Mnoge zdrave svjetske kuhinje uključuju i post, koji potiče tijelo na čišćenje, razgradnju masnoća i pomlađivanje.
Umjesto da jede američki - “brzo i puno”, supermodel Cindy Crawford također zagovara običaj “jedi pomalo, a često”
Konfucijansko načelo za zdravlje
Budući da u prosjeku muškarci žive 78 godina, a žene 86, stanovnici Okinawe su među najdugovječnijima i najzdravijima na svijetu. Tajna je, kažu nutricionisti, u zdjelici juhe miso kojom počinju svaki obrok, pa čak i doručak. Uz juhu jedu povrće, tofu te malo ribe ili mesa. No najvažnije, žive još prema drevnom konfucijanskom načelu - hara hachi buu, što u prijevodu znači “jedite dok želudac ne bude 80 posto pun”. Stanete li kad više niste gladni, a ni pretrpani, osjećat ćete se bolje i unijeti deset posto kalorija manje.
Mediteranske zemlje
slave maslinovo ulje
Stanovnici Italije, Španjolske i Grčke uživaju u mediteranskoj prehrani, čiji je “kamen temeljac” maslinovo ulje. Bogato nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima, snižava loš kolesterol te sprečava razvoj određenih vrsta raka i ateroskleroze. Jedna od najvećih pobornica maslinova ulja je i glumica Penelope Cruz.
Francuski paradoks razrješava vino
U skladu s francuskim “užitkom življenja” (“joie de vivre”), francuske ljepotice poput glumice Marion Cotillard ne odriču se kaloričnih sireva, crvenog vina, pa ni pušenja. Unatoč tomu vitke su i privlačne te rijetko obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila. Ta neobičnost dovela je do izraza francuski paradoks. No za takvu situaciju zaslužno je crveno vino, tvrde znanstvenici.