Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U Kini se ne jede do sitosti, a Francuzi liniju 'čuvaju' vinom

U Kini se ne jede do sitosti, a Francuzi liniju 'čuvaju' vinom
6

Indijci su prehranom sprečavali dijabetes, Japanci žive dugo zbog hara hachi bua, a Mediteranci zbog maslina i ribe u prehrani, dok Talijanke mršave uz pomoć vina

VIDEO

Tradicionalni (i omiljeni) francuski obrok uključuje bogati sir, suhomesnate nareske i crveno vino. No iako često uživaju u delicijama, Francuskinje diljem svijeta poznate su po vitkoj figuri kojom mame muške poglede. Tajna je u raskošnom ručku, ističu stručnjaci.

- Francuskinje jedu tri glavna obroka na dan, i to u malim porcijama, a međuobroke izbjegavaju. Najveći im je obrok, tradicionalno, ručak - objašnjava američki liječnik Steven Jonas, autor priručnika “30 tajni najzdravijih svjetskih kuhinja”.

S druge strane, meksička kuhinja je zasitna, no temelji se na trima jednostavnim sastojcima - kukuruzu, tikvicama i grahoricama (osobito ona domorodačkih Indijanaca Tarahumara). Te tri namirnice uzgajaju se zajedno i bogate su vlaknima koja reguliraju šećer u krvi te sprečavaju razvoj dijabetesa. Zato ih se često naziva “trima sestrama” ili “antidijabetičkim vrtom”. Iako su neke više, a neke manje zdrave, sve tradicionalne svjetske kuhinje imaju trik za očuvanje vitkosti i sprečavanje bolesti, tvrde stručnjaci. Na vama je da odaberete najbolje od svake.

Meso je u Kini samo začin jelu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Meso je skupo u seoskim područjima Kine. Zato je ono ondje više začin jelu nego dio obroka, ističu stručnjaci. Jedu se minimalne količine mesa i drugih životinjskih proteina, a prehrana se temelji na riži, grahoricama i mahunarkama. Zato ljudi manje obolijevaju od raka, dijabetesa i bolesti srca.

Žitarice za zdrav probavni sustav

Tradicionalna prehrana Zapadne Afrike uključuje malo mesa, a puno cjelovitih žitarica bogatih vlaknima (proso) i grahorica. Zato su rijetki probavni problemi i rak debelog crijeva. Cjelovite žitarice sprečavaju i razvoj dijabetesa te bolesti srca. U Južnoj Africi, odakle dolazi Charlize Theron, jede se više mesa, ali i mnogo voća i povrća.

Bolje se trči uz kukuruz i grahorice

Iz Meksika - domovine Salme Hayek, potječu Indijanci Tarahumara, poznati kao najbolji trkači na svijetu koji gotovo nikad ne obolijevaju od dijabetesa. Tajna njihove vitalnosti je u prehrani bogatoj kukuruzom i grahoricama, ali i krumpirima, jabukama, kozjim sirom, ribom te začinima, tvrde stručnjaci.

Važna je umjerenost

Druženje je u Latinskoj Americi puno važnije od hrane. Ondašnje stanovništvo tradicionalno objeduje u društvu obitelji ili prijatelja - što je, tvrde znanstvenici, odlično za psihu, a još više za vitku figuru.

- Pronađite vremena da sjednete za stol i opušteno uživate u razgovoru. Mozgu treba 20 minuta da registrira sitost. Razgovarate li dok objedujete, jest ćete sporije, brže se zasititi te pojesti manje hrane - kaže američka dijetetičarka Malena Perdomo. Osim Japanaca s Okinawe, najdulje žive i stanovnici talijanske Sardinije, i to zbog toga što svaki dan popiju čašu, dvije crvenog vina, ističu stručnjaci. Bogato resveratrolom - moćnim antioksidansom, kvalitetno vino sprečava bolesti srca, usporava grušanje krvi i regulira razinu krvnog šećera.

- Važna je umjerenost. Dovoljna je samo čaša vina na dan - savjetuje Malena Perdomo. Mnoge zdrave svjetske kuhinje uključuju i post, koji potiče tijelo na čišćenje, razgradnju masnoća i pomlađivanje. 

Umjesto da jede američki - “brzo i puno”, supermodel Cindy Crawford također zagovara običaj “jedi pomalo, a često”

Konfucijansko načelo za zdravlje

Budući da u prosjeku muškarci žive 78 godina, a žene 86, stanovnici Okinawe su među najdugovječnijima i najzdravijima na svijetu. Tajna je, kažu nutricionisti, u zdjelici juhe miso kojom počinju svaki obrok, pa čak i doručak. Uz juhu jedu povrće, tofu te malo ribe ili mesa. No najvažnije, žive još prema drevnom konfucijanskom načelu - hara hachi buu, što u prijevodu znači “jedite dok želudac ne bude 80 posto pun”. Stanete li kad više niste gladni, a ni pretrpani, osjećat ćete se bolje i unijeti deset posto kalorija manje.

Mediteranske zemlje 
slave maslinovo ulje

Stanovnici Italije, Španjolske i Grčke uživaju u mediteranskoj prehrani, čiji je “kamen temeljac” maslinovo ulje. Bogato nezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E, sterolima i polifenolima, snižava loš kolesterol te sprečava razvoj određenih vrsta raka i ateroskleroze. Jedna od najvećih pobornica maslinova ulja je i glumica Penelope Cruz.

Francuski paradoks razrješava vino

U skladu s francuskim “užitkom življenja” (“joie de vivre”), francuske ljepotice poput glumice Marion Cotillard ne odriču se kaloričnih sireva, crvenog vina, pa ni pušenja. Unatoč tomu vitke su i privlačne te rijetko obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila. Ta neobičnost dovela je do izraza francuski paradoks. No za takvu situaciju zaslužno je crveno vino, tvrde znanstvenici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'