Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Radovi u vrtu: Pravo je vrijeme za sadnju povrtnjaka i voćki

Radovi u vrtu: Pravo je vrijeme za sadnju povrtnjaka i voćki
1

Iako je travanj idealan za sadnju i sijanje mnogih biljaka, neuobičajena suša mogla bi omesti rast biljaka - malčirajte ih i čuvajte vlagu i bez mnogo zalijevanja

VIDEO

Topli travanjski dani pogoduju rastu biljaka, no dugotrajna suša mogla bi spriječiti klijanje sjemena i rast sadnica. Tome možete doskočiti zalijevanjem i malčiranjem.

Posijano sjeme ukrasnih i jestivih biljaka niknut će samo ako ima dovoljno vlage, a i sadnicama je neko vrijeme potrebno mnogo vode da bi se dobro ukorijenile. Nakon što ih obilno zalite, dobro ih je malčirati kako bi se vlaga očuvala u tlu. Malčiranje, odnosno nastiranje je prekrivanje tla slojem slame, sijena ili nekoga drugog organskog materijala. 

Biljkama koje vole kiselo tlo (borovnica, rododendron) najviše odgovara malč od iglica crnogorice ili kore, a mediteranskom bilju sitan šljunak. Oko povrća je najbolja slama, a može poslužiti i iščupani korov, samo je pritom važno paziti da se nije osjemenio kako se ne bi posijao na gredicu. 

Uređivanje povrtnjaka

  • U travnju možete sijati salatu, mrkvu, peršin, grašak, blitvu i korabicu. Kelj i druge kupusnjače bolje je posijati u posudice te poslije presaditi.
  • U svaku gredicu s povrćem stavite po nekoliko sjemenki nevena, kadifice i dragoljuba jer to cvijeće odbija štetnike. Dragoljub je i jestiva biljka.
  • Posude napunite zemljom samo do polovice. Kad biljka proklija, dodajte još zemlje. Tako će se razviti dodatno korijenje i biljka će biti snažnija. 
  • U travnju štetnici napadaju luk. Ako ste blizu posadili mrkvu, s njima ne biste trebali imati problema. Možete ga pokriti i agrotekstilom.

Uređenje voćnjaka

  • U travnju možete posaditi jagode. Nove sadnice malčirajte slamom. To će spriječiti da se plodovi zablate.
  • Pripravci od preslice, koprive ili bazge prirodno štite voćke. Pomažu i ljepljive ploče, no skinite ih za cvatnje da se na njih ne bi uhvatili i korisni kukci. 
  • Još možete posaditi nove voćke i grmove. Ipak, mlada će biljka biti osjetljiva na sušu, pa je bolje pričekati jesen. 

I korov u vrtu može biti saveznik

Korov u vrtu može biti dobar znak - kopriva tako signalizira da je tlo bogato dušikom i da će na njemu dobro uspijevati povrće.

No odlučite li je iščupati da napravite mjesta za drugo bilje, nemojte je bacati u smeće. Kopriva je jestiva biljka koja se, dok je mlada, može pripremiti slično kao špinat. Ili pripremite neškodljivo sredstvo protiv lisnih ušiju. Stavite oko kilogram koprive u deset litara vode i ostavite da odstoji 24 sata. Tekućinu potom procijedite i prskajte biljke sa svih strana. Koprivu je dobro i usitniti te staviti na dno rupa za sadnice, da prirodno gnoji biljku.     

Tijekom travnja orežite lovorvišnju, a forziciju tek nakon što ocvate, a želite li posaditi nove voćke, grmove ili ruže, učinite to što prije. 

Mali vrt na balkonu

  • Lončanice treba presaditi ili barem ukloniti što je više moguće zemlje s gornjeg dijela i zamijeniti je novom. 
  • Tri tjedna nakon presađivanja treba ih početi gnojiti. Ove godine iskušajte organska gnojiva.
  • Možete iznijeti van začinsko bilje, osim bosiljka koji je vrlo osjetljiv na mraz. U posudice posijte sjeme novog bilja.

Ukrasni vrt

  • Nakon što lukovičasto cvijeće ocvate, odrežite im sjemenske glavice, no ne režite im listove. Lagano ih pognojite.
  • Okopajte i pognojite ukrasne grmove - no ne odmah uz stablo nego oko ruba krošnje jer je tamo većina korijenja.
  • Travnjak treba kositi. Razmislite i je li vam zaista potreban te je li taj prostor bolje iskoristiti za sadnju korisnog bilja. 

Čak i najmanji vrt postaje "plantaža" 

Ravne gredice s povrćem, skrivene daleko iza kuće te strogo odijeljene od cvjetnjaka i travnjaka, izlaze iz mode. U malim se vrtovima bolje poigrati s različitim oblicima.  

posudama kombinirajte različite vrste cvijeća za žive bukete

Zavojite stazice vrt čine vizualno većim, a ako su dobro isplanirane, pomažu i boljem iskorištavanju prostora. Možete eksperimentirati tako da na dijelu  “beskorisnog” travnjaka napravite manju gredu okrugla ili nepravilna oblika, pa u njoj kombinirati omiljeno povrće i cvijeće. 

Čak ni krumpiru ne treba puno mjesta. Sadite ga na dno što veće posude, a kad se biljke “protegnu”, postupno im dodajte još zemlje, sve dok ne napunite posudu - tako će se razviti obilje ukusnih gomolja čak i na najmanjem vrtu ili balkonu. 

Korisno cvijeće

  • Vučjak ili vučika visoka je trajnica koja plijeni poglede. Njezine sjemenke specijalitet su na Bliskom istoku i vrlo su zdrave za kožu.
  • Vrijeme je za sijanje kamilice. Dobar je “susjed” luku i kupusnjačama, a od cvjetova možete pripremiti čaj. 
  • Pasiflora djeluje vrlo lijepo i egzotično, a od nje se dobiva blagi čaj koji pomaže protiv nervoze i nesanice. 
  • Metvica je odličan pokrivač tla, no širi se poput korova, pa ju je bolje posaditi u posudu koju ćete staviti u zemlju i paziti da ne pušta vriježe.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku