Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Rafting, bicikl ili planinarenje: Istražite hrvatski kontinent

Rafting, bicikl ili planinarenje: Istražite hrvatski kontinent
5

Opuštanje i rekreacija na dohvat su ruke. Otkrijte karlovačke rijeke, slunjsku regiju te istražite slavonske ravni, ali moslavački kraj koji vas željno očekuje

VIDEO

Kontinentalna Hrvatska nudi bezbrojne ideje za jednodnevne izlete, ali i aktivni produženi vikend. Slavonija, Moslavina, područje Karlovca i okolica grada Slunja čekaju da baš tamo svoje slobodne dane ispunite aktivnim životom. 

Karlovačke rijeke raj su za kajakarenje, rafting i kanu

Karlovac je zajedno s okolicom jedna od najljepših kontinentalnih destinacija za sportove i aktivnosti poput raftinga, kajakarenja, kanuinga ili jednostavno ugodnog veslanja uz zelene zelene riječne obale.

Ako ste više za aktivnosti na kopnu rijeke Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu možete istražiti i vozeći se biciklima prateći njihove krivudave tokove.

Flora i fauna ovog područja također su bogate i raznolike, a jednostavnu prirodnu raskoš karlovačkog kraja iskusite ugodnim planinarskim šetnjama strmijim stazama ili pitomijim zelenim brežuljcima. Karlovac ima i tzv. planinarsku obilaznicu, stazu koja dužinom od 32 kilometra spaja sve četiri karlovačke rijeke. 

Željni opuštanja mogu se okušati i u ribolovu na čistim karlovačkim rijekama. 

Približite se netaknutoj prirodi u Slunju, Rastokama i Rakovici

Područje netaknute prirode nadomak je planinske Hrvatske. Ovdje možete obići Slunj, prekrasan gradić bajkovite prirode u čijem se prigradskom naselju Rastokama rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu, koja nastavlja prema Karlovcu. U okolici se nude brojne aktivnosti - od veslanja, kupanja i raftinga u kanjonu Korane, u ponudi je i paint-ball, vožnja quadovima te lov i ribolov na Korani i Mrežnici. Ovaj kraj krase i biciklističke staze ukupne dužine 110 kilometara. Planinari se mogu opustiti na slunjskoj 'Stazi šume i vode' te okušati izdržljivost na oko 6 kilometara dugim trasama za sve popularnije nordijsko hodanje. 

Ako se odlučite za posjet obližnjem Nacionalnom parku Plitvička jezera na kojima, usput rečeno, izvire rijeka Korana, stanite i u Rakovici, gradiću koji je sjeverni ulaz u Nacionalni park. U blizini je i grad Josipdol kroz čije se šumske puteve u okolici možete rekreirati u vožnji biciklom u opuštajućem zelenilu i svježem zraku. 

Vozite bicikle ili potražite blago u slavonskim šumama

Podravina i Slavonija pravo su mjesto za bijeg od užurbane svakodnevice i gradske vreve. Prekrasne staze koje presjecaju cijelu regiju prijeđite laganom vožnjom biciklima, usput obilazeći seoska gospodarstva uživajući u spokojnoj ljepoti slavonskih ravni. Slavoniju možete istražiti i uz galop konjskih kopita za potpuni ugođaj. 

Za ljubitelje izazova tu je Put šarana - kružna cross country staza ukupne duljine 11.300 metara koja okružuje Virovitičke ribnjake. Podloga je većinom šumski trail dok su 700 metara šumski putovi te 300 metara makadama. Spomenuti ribnjaci su, dakako, aktivnost za strastvene ribolovce i one koji će to tek postati. 

Obližnja Slatina i njezina okolica nude posjet i šetnje Park šumom Jankovac, koju nazivaju i 'biserom Papuka'.

U Višnjici se nalazi mjesto s autentičnom slavonskom gastro ponudom i brojnim aktivnostima na vratima Slavonije - školom jahanja, vožnjama kočijama i biciklima, paintballom i radionicama. Višnjica se može pohvaliti nagradom za Europsku destinaciju izvrsnosti EDEN za 2010./2011. godinu.

Turistička zajednica mjesta Čačinci nudi nešto vrlo zanimljivo - tzv. geocatching, igru skrivanja i traženja blaga. Ideja je da u prirodi sami, u društvu prijatelja ili obitelji, po skrivenim lokacijama tražite i nađete kutije tzv. catcheve. U cijelu igru je uključen i GPS uređaj pomoću kojeg ćete pokušati pronaći kutije u kombinaciji s kartama i tragovima. Zvuči kao odlična zabava za cijelu obitelj ili veće društvo prijatelja koju morate isprobati. Više pročitajte ovdje 

Moslavina je idealna za opuštanje i aktivnosti u prirodi

Područje oko Siska, Petrinje i Gline je netaknut zeleni raj u kojemu možete pecati u tišini rijeka, voziti se biciklom kroz zelene šumarke ili se okupati u termama Topusko. Turistička zajednica ove općine za 4. lipnja organizirala je i biciklijadu povodom otvorenja sezone kupanja. 

Vožnju pod nazivom Lonja Bike Tour organizira i Park prirode Lonjsko polje. Ova biciklijada, koja je također 4. lipnja, idealna je prilika za jednodnevni izlet s obitelji ili društvom, a posebna pogodnost je što vas do Sunje, gdje je start, može odvesti poseban biciklistički vlak 'Lonja Bike Express'. 

U zagrljaju Lonjskog polja smjestila se Kutina oko koje se nalaze brojna izletišta u prirodi i seoska gospodarstva koja možete obići te se upoznati s lokalnim stanovništvom. Moslavina je inače poznati vinogradarski kraj pa ne čudi što je protkana vinskim cestama na potezu od Popovače do Kutine. Uz vinske ceste i kušanja vina, biciklom se provozajte nekom od ukupno 14 biciklističkih staza tog kraja o kojima više pogledajte ovdje 

Područje Petrinje opuštajuća je destinacija s brojnim šetnicama, planinarskim i biciklističkim stazama. Izletnicima je na raspolaganju uvijek privlačna Hrastovačka gora do čijeg vrha Cepeliš s planinarskim domom i vidikovcem možete, ovisno o polazišnoj točki, stići u roku od sat i pol do tri sata. Prošetajte i Petrinjskom šetnicom, kružnom stazom dugom 6,5 kilometara, koja prolazi kroz drvorede mirisnih lipa i bagrema. U ribolov možete na rijeku Kupu, a oko Petrinje su i tri uređene biciklističke staze dužine 42, 34 i 28 kilometara. Biciklističke rute proučite ovdje

Više informacija o aktivnom odmoru i brojnim mogućnostima koje nude razni dijelovi Hrvatske potražite na Hrvatska.hr.

I zapamtite - ne ispunjavajte život danima, ispunite dane životom!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra
RAJ ZA NAUTIČARE

Jedrima istražite obale Istre i divne otoke Kvarnera i Zadra

Ljubitelji jedrenja na hrvatskoj obali naći će sve što trebaju - povoljne vjetrove, brojne sigurne lučice i marine te avanturu života obogaćenu prekrasnom prirodom

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija
KAMO NA MINI ODMOR

Nezaboravni vikend zajamčen: Aktivnosti koje nudi Dalmacija

Od sjevera Dalmacije prema njezinom jugu nudi vam se pregršt aktivnosti na kopnu i moru. Rafting, ronjenje, planinarenje s pogledom na more - izbor je vaš
Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor
ISTRA, KVARNER I GORJE

Produženi vikend koji dolazi iskoristite za aktivni odmor

Žudite za šetnjom, planinarenjem, nečim novim poput ronjenja ili nečim što će vam izazvati navalu adrenalina? Što god vas zanima pronađite u Istri, otocima Kvarnera ili u svježini Like i Gorskog kotara