Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Razina željeza u krvi povezana je s duljinom žvota

Razina željeza u krvi mogla bi biti povezana s dužinom života

Pregledavši podatke o milijun stanovnika, znanstvenici su zaključili da previsoka razina željeza može biti povezana s rizikom od nekih bolesti, te skraćenjem zdravih godina i ranijom smrti

VIDEO

Znanstvenici imaju nove dokaze da razina željeza u krvi ima utjecaja na duljinu života i to tako da je previsoka razina povezana s rizikom od ranije smrti. Studije koje daju ovakve rezultate uvijek treba gledati s dozom rezerve, no novo istraživanje obuhvatilo je vrlo široke podatke na više od milijun ljudi iz tri javne baze podataka.

POGLEDAJTE VIDEO: 15 simptoma anemije 

Pokretanje videa...

Simptomi anemije i nedostatka željeza 02:22

Stručnjaci su se usredotočili na tri ključne mjere starenja: životni vijek, godine bez bolesti (koje se nazivaju zdravljem), te postizanje vrlo visoke starosti (dugovječnost).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kroz analizu je dokazano da postoji 10 ključnih područja genoma povezanih s faktorima dugog života, kao i setovi gena povezani s načinom na koji tijelo metabolizira željezo. Jednostavno rečeno, čini se da je previše željeza u krvi povezano s povećanim rizikom od ranije smrti. 

- Izuzetno smo uzbuđeni ovim nalazima jer sugeriraju da visoka razina željeza u krvi smanjuje zdrave godine života, te da bi održavanje razine željeza optimalnom moglo spriječiti oštećenje povezano sa starenjem - kaže analitičar podataka Paul Timmers sa Sveučilišta u Edinburgu.

- Nagađamo kako bi naša otkrića o metabolizmu željeza mogla objasniti i zašto su vrlo visoke razine crvenog mesa bogatog željezom u prehrani povezane sa stanjima koja se povezuju sa starenjem, poput srčanih bolesti. Iako korelacija ne znači nužno uzročno da je riječ o uzročno-posljedičnoj vezi, istraživači su koristili statističku tehniku ​​nazvanu Mendeljeva randomizacija, kako bi umanjili pristranost i pokušali zaključiti uzročnost u podacima. 

Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti
Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti

Kao što napominju, smatra se da genetika ima oko 10 posto utjecaja na životni vijek i zdravlje, a to može otežati odabir gena na koje utječu i ostali faktori, poput pušenja ili alkoholizma. Imajući to u vidu, jedna od prednosti nove studije su njezina veličina i opseg, kažu. 

Pet genetskih markera koje su istraživači otkrili prethodno nije istaknuto kao značajno na razini genoma. Neki su, uključujući APOE i FOXO3, u prošlosti izdvojeni kao važni za proces starenja i ljudsko zdravlje.

Iz povezanosti bolesti vezanih uz dob i dobro poznatih lokusa starenja APOE i FOXO3, jasno je da u određenoj mjeri hvatamo informacije o procesu starenja kod čovjeka, pišu istraživači u nedavno objavljenom radu.

- Dok smo još u ranim fazama za istraživanje povezanosti s metabolizmom željeza, mogli smo vidjeti razvoj lijekova koji su dizajnirani za snižavanje razine željeza u krvi, što bi nam moglo dodati dodatne godine u životu.

Protiv umora: Željezo u krvi obnovite uz ciklu, koprivu...
Protiv umora: Željezo u krvi obnovite uz ciklu, koprivu...

Osim genetike, željezo u krvi uglavnom je kontrolirano prehranom i već je povezano s brojnim bolestima vezanim uz dob, uključujući Parkinsonovu bolest i bolesti jetre. Također, utječe na sposobnost našeg tijela da se bori s infekcijom kako postajemo stariji, pišu istraživači. 

Ovoj posljednjoj studiji možemo dodati sve više dokaza da 'preopterećenje željezom' može utjecati na to koliko dugo ćemo vjerojatno živjeti, kao i na to koliko ćemo zdravi vjerojatno biti u našim kasnijim godinama, dodaju, a prenosi Science Alert. 

- Naš krajnji cilj je otkriti kako je starenje regulirano i pronaći načine za poboljšanje zdravlja tijekom starenja - kaže Joris Deelen  koja proučava biologiju starenja na Institutu Max Planck za biologiju starenja u Njemačkoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme