Obavijesti

Lifestyle

Komentari 84

Razmažena djeca: Prilagodite očekivanja dobi i čvrsto ih se držite

Razmažena djeca: Prilagodite očekivanja dobi i čvrsto ih se držite
1

Ne nosi ga previše, razmazit ćeš ga, ne diži ga svaki put kad zaplače, savjeti su koje je svaki roditelj čuo. No bebe je nemoguće razmaziti. Kasnije se situacija mijenja

VIDEO

Djeca se rađaju s potrebama koje sama ne mogu zadovoljiti. Odgovarajući na potrebe za hranom, higijenom i dodirom stvaramo osjećaj sigurnosti, povjerenja i privrženosti kod djece, kaže psihologinja i psihoterapeutkinja Petra Matković. Kako rastu i postaju samostalniji, situacija se mijenja. Vjerojatno je glavni razlog zašto djeca postaju “razmažena” brzi način života pa im roditelji ne mogu posvetiti dovoljno vremena, a to kompenziraju poklonima i nepostavljanjem granica. 

- Djeca trebaju puno pažnje, razumijevanja, prihvaćanja, zagrljaja i priča - objašnjava Matković i kaže da ako to nemaju, traže na neprimjerene načine. Razmažena djeca su nestrpljiva, nemaju suosjećanja i tolerancije, lako i brzo se naljute kad ne dobiju što žele, često plaču i ne govore “hvala” i “molim te”

- Situacija koja zahtijeva kompromis, prilagodbu ili odgađanje izaziva im frustraciju - objašnjava pedagoginja Maja Jerčić dodajući kako je glavna manifestacija razmaženosti svojeglava želja koja prelazi u naredbu. Najveća pogreška je potreba roditelja da zaštite dijete od svih neugodnih, stresnih situacija. No tako ih zakidaju za važu lekciju: ne može uvijek sve biti kako oni žele i neće uvijek dobiti sve što zamisle. 

Dreamstime

- Roditelji reagiraju jer dijete nije dobilo igračku, jer nije prvo na toboganu, jer je lektira preduga... - kaže Jerčić te ističe da se razmaženost potiče ako svaki problem tumačimo kao nepravedan ili besmislen. To potiče dijete na opravdanja u kojima je uvijek netko drugi kriv navikavajući ga da su njegove želje i hirovi na prvome mjestu. Kad roditelji ne postavljaju granice ili ih sami ruše, djeca mogu postati nezadovoljna. 

- Ne treba stavljati etiketu ‘razmažen’. Radi se o prezaštićenoj, dezorijentiranoj i nesigurnoj djeci koja traže pažnju na načine kojima su ranije uspijevali - objašnjava Petra Matković. 

Savjeti psihologa kako ih ne razmaziti

  • Štedljivo ‘ne’ Smanjite riječi poput ‘ne smiješ’, ‘ne’ i ‘ne dam ti’. Pitajte se postoji li razlog za svako ‘ne’. Umjesto ‘ne igraj se ovdje s vodom’, pokažite mu gdje to smije raditi.
  • Dosljednost Unaprijed razmislite o pravilima i granicama kako biste mogli uvijek ostati dosljedni, a to je najvažnije. Hvalite i potičite poželjna ponašanja, i to često.
  • Ostanite mirni Ne dajte da vas dijete izbaci iz takta. Ostanite mirni i pribrani, proučite što je očekivano ponašanje za neku dob, što dijete može shvatiti, prihvatiti i napraviti te prilagodite svoje granice, kao i granice koje želite postaviti djetetu.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana