Lifestyle

Komentari 9

Reakcije u vožnji bile su brže kod onih koji su pili kavu prije i slušali određenu vrstu glazbe

Reakcije u vožnji bile su brže kod onih koji su pili kavu prije i slušali određenu vrstu glazbe

Vozači koji su pili kavu prije vožnje reagirali su na opasnost oko 23 metra prije od onih koji nisu pili kavu. Također, oni koji su slušali rap glazbu imali su bolje vrijeme reakcije od onih koji nisu slušali glazbu

Novo istraživanje otkrilo je povezanost između slušanja rap glazbe i kave s boljim vozačkim vještinama. Savjetodavna bihevioralna tvrtka sa sjedištem u Velikoj Britaniji 'CX Lab' i osiguravajuća tvrtka 'U Switch' surađivali su u eksperimentu. Glavni cilj bio je izmjeriti reakcije vozača na opasnost u različitim uvjetima.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Svi su sudionici pogledali brojne isječke službenih testova percepcije opasnosti, gdje su morali kliknuti gumb nakon uočavanja opasnosti. Nakon što smo utvrdili njihovo osnovno vrijeme reakcije, natjerali smo ih da ponovno završe test, ali ovaj put smo uveli dodatne čimbenike. Oni su značili da moraju popiti šalicu jake kave 20 minuta prije ispita, slušati zvučne zapise bučne djece ili rap, techno, heavy metal, klasičnu, jazz ili R&B glazbu - navodi se u izvješću.

Rezultati su pokazali da je kofein imao najveći utjecaj pa su tako oni vozači koji su pili kavu uočili opasnost i reagirali oko 23 metra prije od onih koji nisu pili kavu. Brzina vožnje je bila oko 100 km/h.

Ilustracija vožnje u automobilu

Glazba je imala drugi najveći utjecaj kod poboljšanja vremena reakcije. Slušanje rap glazbe imalo je najveći pozitivni utjecaj i sudionici koji su slušali ovu glazbu reagirali su u prosjeku 14 metara prije onih koji nisu slušali glazbu.

S druge strane, utvrđeno je kako R&B glazba pogoršava vrijeme reakcije za oko tri metra. Istraživači su također otkrili da žene uglavnom imaju brže vrijeme reakcije nego muškarci, piše New York Post.