Puno ljudi voli mesne okruglice u umaku od rajčica, a njima se lako nahrani cijela gladna obitelj. Tradicionalno u recept ulazi i suhi grašak, no umjesto njega možete dodati brašno
Recept: Pripremite perzijski kofteh u finom umaku od rajčice
Recept se može prilagoditi začinima koji su vam na raspolaganju i svaki put uspije, a jelo poslužite uz zelenu salatu i jogurt. Kuha se oko sat i pol, a recept je za šest serviranja.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Perzijski kofteh u umaku od rajčice
Sastojci:
- 250 gr sirove basmati riže
- 500 grama mljeven junetine ili janjetine, ili mješavina
- 1/2 luka krupno sjeckanog
- 40 gr peršina, sitno sjeckanog
- 40 gr listova korijandra, sitno sjeckanog
- 40 gr kopra, sitno sjeckanog
- 1 jaje
- 30 gr brašna
- 1 čajna žličica pahuljica chillija
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 1/4 žličica mljevene kurkume
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Za umak od rajčice:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno nasjeckan
- 6 režnjeva češnjaka
- 350 gr rajčica
- 70 gr pasirane rajčice
- 10 mahuna kardamoma, mljevenih
- 60 gr mekih sušenih marelica narezanih na četvrtine
Priprema:
Na srednje velikoj tavi zakuhajte vodu i dodajte rižu te je kuhajte 10 minuta. Ocijedite rižu i pričekajte da se ohladi. U hladnu rižu dodajte meso, začine, brašno, jaja i rukom zgnječite sastojke dok ne dobijete gustu pastu. Oblikujte 12 velikih kuglica, a potom ih stavite u hladnjak.
U međuvremenu napravite umak. U velikoj tavi s poklopcem zagrijte ulje na umjerenoj vatri i dodajte luk. Uz miješanje ga pecite oko sedam minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte češnjak i pecite još 30 sekundi, a onda dodajte rajčicu i pasiranu rajčicu te začine i marelice. Kuhajte povremeno miješajući oko četiri minute, a zatim dodajte 850 mililitara vode, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri.
Kad je umak spreman, dodajte u njega okruglice, smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta dok se umak ne reducira. Poslužite toplo, a ukrasite svježim začinima.