Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Recepti slavnih kuhara: Ostaci blagdanskih jela nestaju u tren

Recepti slavnih kuhara: Ostaci blagdanskih jela nestaju u tren
4

Poznati kuhari Nigella Lawson, Gordon Ramsay i Jamie Oliver znaju kako sačuvati višak pečenja, povrća ili priloga s božićne trpeze u jednostavnim novim jelima

VIDEO

Začinjena svinjetina prema receptu Nigelle Lawson

Sastojci: 2 žličice soli, žličica kima, 2 češnja češnjaka, 2 velika komada ostataka svinjetine, 2 luka, 2 jabuke, 4 krumpira, 2 šalice tamnog piva, 2 šalice vrele vode

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte sol i kim pa usitnite. Dodajte češnjak i promiješajte. Time začinite meso. Nasjeckajte luk i stavite na dno lima za pečenje. Preko stavite meso i kratko zapecite. Izvadite meso pa u lim za pečenje stavite jabuke i krumpire. Prelijte pivom i pecite dok ne omekšaju. Krumpire i jabuke možete ispasirati. Lim za pečenje stavite na vatru i sve ostatke zalijte vodom pa deglazirajte. Kada dobijete gusti umak, poslužite ga uz meso.

Pita od purice prema receptu Jamieja Olivera

Sastojci: 2 kriške slanine, 1/2 vezice majčine dušice, maslinovo ulje, 2 kg nasjeckanog poriluka, sol, papar, 800 g pečenog mesa purice natrganog na komade, 2 žlice brašna, l povrtnog temeljca, 2 žlice vrhnja, 500 g lisnatog tijesta, 12 pečenih kestena, 2 listića kadulje, tučeno jaje

Priprema: Prepržite listiće majčine dušice i slaninu. Ulijte maslinova ulja i popržite. Dodajte poriluk i pržite tri minute. Smanjite temperaturu i ostavite 30 minuta na vatri. Svakih pet-deset minuta promiješajte. Kad je gotovo, dodajte meso purice i promiješajte. Dodajte brašno i promiješate pa ulijte temeljac. Umiješajte vrhnje. Stavite smjesu u vatrostalnu posudu pa pospite kestenima i kaduljom. Razvaljajte tijesto i njime poklopite nadjev. Istucite jaje i njime premažite tijesto. Pecite 35-40 minuta na 180°C.

Müesli Gordona Ramsaya

Sastojci: 400 g zobenih pahuljica, 75 g kokosa, 100 g lješnjaka, 100 g indijskih oraščića, 100 g smeđeg šećera, žličica cimeta, žličica naribanog đumbira, 120 ml ulja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, 75 g datulja, 75 g sušenih marelica, 75 g sušenih brusnica; kompot: 275 g šećera, štapić cimeta, 5 klinčića, korica naranče, 50 ml brandya, 3 jabuke, 8 smokvi

Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, kokos, lješnjake, indijske oraščiće, smeđi šećer i začine. Pomiješajte malo vode, ulje, vaniliju i sol pa prelijte preko orašastih plodova. Poravnajte u lim za pečenje i pecite 20 minuta. Ohladite. Pomiješajte sušeno voće i ostavite da se ohladi. Za kompot otopite šećer u 350 ml vode na srednjoj vatri. Dodajte štapić cimeta, klinčiće i koricu naranče. Pojačajte vatru dvije, tri minute pa ulijte brandy. Ogulite i otkoštite jabuke pa narežite na kriške. Dodajte u lonac i kuhajte deset minuta. Narežite smokve, dodajte ih u lonac te kuhajte još tri minute. Sve pomiješajte. 

Mesni složenac kuhara Emerila Lagassea

Sastojci: 6 žlica maslaca, 450 g šampinjona, 3/4 žličice soli, papar, 4 žlice brašna, 1,5 šalica mlijeka, 2,5 šalice purećeg temeljca, nekoliko šalica natrganog tortilla-čipsa, 3,5 šalice natrganog viška mesa (puretine, piletine, svinjetine ili govedine), 2 šalice narezanog luka, šalica nasjeckane paprike, 2 ljute papričice, 240 g naribane gaude, 240 g naribanog parmezana (ili drugog sira), 4 žličice čilija u prahu, 1/4 žličice kajenske paprike, šalica rajčica iz konzerve

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u tavi pa dodajte gljive, sol i papar. Pržite dok šampinjoni ne puste tekućinu. Nakon toga ih pospite brašnom i pržite još minutu. Umiješajte mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte 1,5 šalicu temeljca i kuhajte desetak minuta. Maknite s vatre. Dno vatrostalne posude obložite čipsom, a preko prelijte ostatak temeljca i ostavite da odstoji. Preko poredajte komade mesa pa luk, papriku i ljute papričice. Pospite s pola naribanih sireva te pospite čilijem u prahu, kuminom, solju i kajenskom paprikom. Preko stavite smjesu s gljivama te pospite začinima pa rajčicama. Pospite ostatkom sira i pecite 45 minuta na 180°C.

Članak preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za 1,99 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam