Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Recepti za slatko i ukusno mršavljenje bez patnje

Recepti za slatko i ukusno mršavljenje bez patnje
1

Jabuka, ananas, breskve i mrkva najjači su aduti u zdravom i ukusnom mršavljenju. Gram alkohola, s druge strane, ima sedam nepotrebnih kalorija

VIDEO

Za uspješno mršavljenje važno je osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari i prirodnim putem potaknuti sagorijevanje masti. Upravo su zato detoksikacijski napitci idealan izbor, ističe nutricionistkinja S. Marić.

Jedan od njih pripravlja se miksanjem nekoliko listova špinata, 3-4 mrkve, šake lišća peršina, 2-3 celera, šake oraha, naribanoga komadića đumbirova korijena, cikle, pola šalice prirodnoga voćnog soka i četvrtine šalice vode. Taj napitak preporučljivo je redovito piti od dva do tri puta na dan.

Alkohol usporava metabolizam i umanjuje učinak detoksikacije, a kad je metabolizam usporen, neželjeni kilogrami jako teško se skidaju, ističe Sandra Marić Bulat. 

RIJEČ STRUČNJAKA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sandra Marić Bulat, dipl. nutricionist

Detoks-napitci reguliraju probavu

Ako probavni sustav ne radi kako treba, zdravo mršavljenje je nemoguće. Loša probava ometa tijelo u sagorijevanju masnoća i uzrokuje nakupljanje otrova, zbog čega se pojavljuju umor i bezvoljnost. Namirnice iz detoksikacijskih napitaka lako su probavljive, sadrže vlakna i reguliraju probavu. Napitci, čajevi i juhe mogu se kombinirati s niskokaloričnim obrocima te se tako zadovoljava unos svih potrebnih hranjivih tvari. Ako ih tijelo ne dobije, bez obzira na broj kilograma, misli da je pothranjeno i stalno traži nove hranjive sastojke, zbog čega se češće javlja glad.

GRAM ALKOHOLA IMA SEDAM KALORIJA

Alkohol sadrži mnogo ugljikohidrata koje organizam probavlja drukčije od pravih ugljikohidrata. Gram alkohola sadrži čak sedam kalorija, a gram ugljikohidrata četiri kalorije. Kada je alkohol u tijelu, ono najprije troši energiju (kalorije) iz alkohola, a tek zatim iz ugljikohidrata i masti, što zaustavlja mršavljenje

ZBOG ALKOHOLA JETRA 'ZABORAVI' NA ŠEĆER

Tijekom pijenja alkohola, koje tijelo doživljava kao otrov, čistač organizma - jetra, odmah započinje detoksikaciju. Zbog toga zapostavlja druge “dužnosti”, poput reguliranja razine šećera u krvi. Upravo zato, nakon pijenja alkohola, često dolazi do pada šećera pa se javlja glad ili potreba za slatkim. Da biste to spriječili, nastojte ne piti na prazan želudac te ograničite unos alkohola na dva pića (muškarci) i piće na dan (žene).

NAJMANJE ŠEĆERA IMA SVIJETLO PIVO

Suha vina sadrže malo preostalog šećera, koji dodatno pospješuje fermentaciju, a slatka vina imaju ga u mnogo većim količinama. Od vina manju količinu šećera sadrže sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon i šampanjci. Likeri poput amaretta, Bailey’s Irish Creama i camparija sadrže golemu količinu dodanog šećera. Žestoka pića poput votke, ruma i viskija ne sadrže šećere. Od piva najmanje šećera ima svijetlo pivo.

VOĆNE KOMBINACIJE ZA SLAĐI DETOKS

Za pripremu detoksikacijskih napitaka upotrebljava se svježe voće i povrće. Ono odmrznuto, konzervirano ili ukiseljeno umanjit će zdravstvenu vrijednost napitka. Ukusni voćni detoksikacijski napitak pripremite kombinirajući jabuke, ananas, dinje, papaju, grožđe, mango, breskve, šljive ili guavu.

CITRUSNI, TROPSKI I VLAKNASTI DETOKS

Detoksikacijski napitak bogat vlaknima priprema se miksanjem dviju zelenih jabuka, dviju žutih kruški, trećine šalice borovnica, četvrtine šalice brusnica i triju jagoda. Citrusni detoks-napitak uključuje dva žuta grejpa, naranču i pola limuna. Za tropski napitak izmiješajte žuti grejp, pola šalice nasjeckane papaje, četvrtinu limete i četvrtinu limuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje