Na roštilju možete osim mesa pripremiti i savršene morske delicije. Donosimo vam nekoliko recepata s ribama, račićima i lignjama, a nismo zaboravili ni vegetarijance koji također mogu uživati u grilanim okusima
Riba, meso, povrće: Postanite roštilj majstor uz ove recepte
Provedi sutrašnji Nacionalni Chill&Grill dan grilajući u svom domu, balkonu ili dvorištu. Želiš li malo promijeniti način na koji oduvijek spremaš roštilj, donosimo ti super recepte bilo da ti je najdraže meso, riba ili povreć. Prati i Live program na digitalnim platformama 24sata gdje te očekuje pregršt sadržaja, cooking show s vrhunskim chefom, live svirka, brojne nagrade i sve ono što ti treba za dobru zabavu doma.
Ovogodišnji Chill&Grill je cjelomjesečni spektakl, u kojem je za građane diljem Hrvatske kreirana najveća digitalna platforma sadržaja vezanog uz roštiljanje i sve ono što ti treba da bi u svoja četiri zida uživao u druženju sa svojim najmilijima. Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.
Gurmanska pljeskavica
Sastojci: 1,2 kg mljevene junetine, 80 g Sira, 80 g Špeka hamburgera dimljenog, mala žlica Ljute paprike
Priprema: Sir i špek sitno narežite, dodajte im ljutu papriku te umiješajte u pripremljeno i začinjeno mljeveno meso. Sve dobro izmiješajte rukama i najbolje ostavite najmanje dva sata u hladnjaku. Oblikujte pljeskavice, debljine oko 1,5 cm, u krugovima. Pecite na roštilju, najprije s jedne strane na kojoj se peče dulje, potom okrenite i nešto kraće pecite na drugoj strani. Servirajte uz kajmak (po mogućnosti domaći), luk i lepinju.
Punjeni pileći batak i zabatak
Sastojci: 4 komada pilećih bataka i zabatka (oko 600 g), 200 g kremastog sira, 100 g špeka hamburgera (dimljenog), Juneća maramica, sol, papar, Začini prema želji
Priprema: Otkoštene zabatke operite, posušite papirnatim ubrusom i natrljajte solju, paprom i začinima prema želji. Pustite da odstoje oko 30 minuta. Izmiješajte sitno nasjeckani špek i sir te smjesom napunite meso. Potom ih umotajte u juneću maramicu i pecite oko 40 minuta.
Mazalice
Sastojci: 540 g mljevenog mesa, 50 ml mineralne vode, 2 žlice tucane ljute paprike, sol, lepinje
Priprema: Mljeveno meso posolite, dodajte mu ljutu papriku, ulijte mineralnu vodu i zamiješajte smjesu. Stavite je u hladnjak na pola sata. Lepinje narežite na kriške pa nanesite meso do rubova kriški kako se meso ne bi “skupilo” tijekom pečenja. Pecite ih na roštilju prvo sa strane na kojoj je meso. Nakon nekoliko minuta preokrenite i zapecite s donje strane.
Pileća krilca marinirana u pivi
Marinada: 340 ml piva, 15 g senfa, 2 g kajenskog papra, žličica češnjaka u prahu, 30 g smeđeg šećera, 30 g worchester umaka.
Sastojci: 1 kg pilećih krilaca, 0.5 dl jogurta (3.2% masti), 5 g kurkume, 15 g mješavine suhih začina.
Priprema: Pomiješajte sve sastojke za marinadu i njome polijte prepolovljena krilca. Pokrijte posudu i ostavite da se krilca mariniraju u hladnjaku sat ili dulje. Pečete li ih na roštilju, nauljite rešetke i pecite ih po 20 minuta sa svake strane ili krilca ispecite u grill tavi dok ne poprime željenu boju. Pomiješajte jogurt sa začinima i poslužite s piletinom.
Pečeni račići u umaku od senfa
Sastojci: 2,5 žlice senfa, 1,5 žlica limunova soka, žličica mljevenoga korijandra, žličica mljevenoga bijeloga kima, papar, 1/2 žličice soli, 450 g škampa
Priprema: Zagrijte roštilj. Pomiješajte senf, limunov sok, korijandar, sol, kim i papar. Umiješajte škampe da ih mješavina dobro pokrije. Nabodite na četiri duga štapića. Pecite minutu sa svake strane premazujući umakom od senfa. Poslužite s bijelim kruhom, maslinovim uljem i češnjakom.
Morski roštilj
Sastojci: 2 odreska tune, 2 tikvice, crvena paprika, patlidžan; marinada: bosiljak, peršin, 60 ml maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, papar, sok jednog limuna
Priprema: Usitnite i pomiješajte sastojke za marinadu. Dio sačuvajte za povrće, a u ostatku marinirajte tunu najmanje jedan sat. Tikvice, paprike i patlidžan narežite na duge ploške, prelijte marinadom i ispecite na roštilju. Odreske tune pecite pet minuta sa svake strane.
Orada s ružmarinom
Sastojci: 4 očišćene orade, grančica ružmarina; maslac s peršinom; 100 g omekšanog maslaca, žličica naribane limunove kore, žličica limunova soka, žlica sjeckanog peršina
Priprema: Zagrijte roštilj. Odrežite četiri velika komada aluminijske folije da svakim možete omotati ribu. Svaku ribu posolite i stavite na komad folije. Listićima ružmarina pospite ribu, zamotajte je u foliju i spojite krajeve da tijekom pečenja ne izlazi tekućina. Pecite na slabijoj vatri 20-30 minuta. Na pola vremena okrenite folije. Za maslac s peršinom izmiksajte sve sastojke i poslužite uz ribu.
Šaran u rašljama
Sastojci: 2 kg šarana, oko 1/2 žlice soli, žlica mljevene paprike
Priprema: Šaran očistite, odvojite od škrga i iznutrica te razrežite uz kralježnicu na dva dijela. Operite ga i osušite, nasolite i natrljajte mljevenom paprikom pa ostavite dva sata. Stavite ribu u rašlje pa najprije pecite stranu s kožom 40 min. Okrenite pa pecite još jedan sat okrećući šarana svakih 20 min.
Riba s pečenim češnjakom
Sastojci: 6 žlica maslinova ulja, 4 fileta romba, 4 manje glavice češnjaka, 2 žlice kosanog peršina, papar, 4 prepolovljene rajčice, 8 debljih kriški francuskoga kruha
Priprema: Filete ribe premažite maslinovim uljem. Svaku glavicu češnjaka stavite na komad aluminijske folije, poškropite uljem i pospite peršinom. Glavice češnjaka umotajte u foliju i pecite 20 minuta uz često okretanje. Riblje filete i rajčice pecite pet-sedam minuta. Nakon tri minute okrenite ribu i rajčicu te, prema potrebi, premažite uljem. Odmotajte glavice češnjaka pa ih složite na velik pladanj s ribljim filetima i rajčicom.
Lignje sa žara
Sastojci: 1,2 kg lignji, maslinovo ulje, sol, papar, salata (zelena salata, matovilac ili rikula), 200 g blitve, 3 krumpira, 10 cherry rajčica, maslinovo ulje, češnjak
Priprema: Lignje očistite, operite i posušite. Premažite maslinovim uljem i stavite peći na zagrijani roštilj. Često ih premazujte uljem i pazite da se ne prepeku kako ne bi bile tvrde. U međuvremenu skuhajte blitvu i krumpir te prelijte maslinovim uljem i pospite češnjakom. Operite rajčice i salatu, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te na vrh stavite pečene lignje.
Pečene paprike s vrhnjem i češnjakom
Sastojci: 4 paprike babure, 50 ml ulja, sol, papar, 2 češnja češnjaka, 1 kiselo vrhnje
Priprema: Papriku operite, prepolovite i začinite soli i paprom. Pecite je na grillu, na slabom žaru, dok ne poprimi lijepu smećkastu boju i omekša. Grilanu papriku premažite kiselim vrhnjem i pospite sjeckanim češnjakom.
Ovčji sir s tikvicama i gljivama
Sastojci: 250 g halloumi ovčjeg ili kozjeg polumekog sira, tikvica, 100 g konzerviranih gljiva (dedeka ili lisičarki), 150 g mini rajčica, 2 mlada luka, preljev: dl maslinovog ulja, češanj češnjaka, 1⁄2 dl vinskog octa, malo šećera, sol, papar, peršinov list, ružmarin
Priprema: Tikvicu izrežite na ploške, a gljive dobro ocijedite. Na roštilju prepržite ploške sira po 6 minuta sa svake strane. Skinite zapečene komade i stavite sa strane na tanjure za posluživanje. Na roštilju prepecite tikvice i gljive. Pečene razdijelite na tanjure za sirom. Dodajte ploške mladog luka i mini rajčice, pa sve zalijte izmiješanim preljevom od octa i maslinovog ulja.
Šampinjoni punjeni svježim sirom i gorgonzolom
Sastojci: 500 g šampinjona, 100 g gorgonzole, 100 g svježeg kravljeg sira, mlijeko, 100 g cottage sira, 50 g parmezan, maslinovo ulje, sol, papar, peršin.
Priprema: Šampinjone očistite i odvojite peteljke od klobuka. Peteljke nasjeckajte i prepržite ih na maslinovom ulju dok ne ispari tekućina. Dodajte komadiće gorgonzole, mekanog sira i naribanog parmezana te začinite soli, paprom i peršinom. Kuhajte dok se sir sasvim ne rastopi. U međuvremenu klobuke šampinjona s gornje strane lagano ispecite na roštilju, a potom napunite nadjevom. Poredajte ih u posudu za pečenje i kratko zapecite u maksimalno zagrijanoj pećnici