Visokokvalitetni proteini iz ribe izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, a omega-3 masne kiseline ublažavaju bol kod artritisa i prevencija su od demencije
Riba u starijoj dobi smanjuje rizik od bolesti za 39 posto
Redovito jedenje ribe neophodno je za aktivan život starijih ljudi, upozoravaju znanstvenici s Nacionalnog instituta za zdravlje i prehranu u Japanu. Stariji ljudi koji jedu ribu imaju do 39 posto manji rizik od fizičkih i psihičkih bolesti u sljedećih sedam godina, a za sve su zaslužni proteini, potvrdila je studija provedena na 1000 ljudi.
Ribe izgrađuju mišiće i smanjuju rizik od ozljeda, ali s godinama ih tijelo teže apsorbira pa su mu potrebne veće količine nego u mladosti. Osim toga riba obiluje omega-3 masnim kiselinama koje ublažavaju bol od artritisa i odlična su prevencija demenciji, piše Daily Mail.
Veći unos visokokvalitetnih proteina kakvima obiluje riba nužno je za normalno funkcioniranje starijih ljudi. Psihičko i fizičko propadanje koje dolazi s godinama velik je teret za ekonomski sustav, bolnice i staračke domove, ali i ljudi, pa je naš zadatak osigurati im zdraviji i kvalitetniji život, istaknuli su istraživači.