Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Marsa i Veneru zauvijek će spojiti dekodirani rječnik spola

Povjeravanjem se žene žele približiti partneru, a muškarac nema strpljenja i reagira kao vatrogasac koji mora ugasiti požar. Muškarac treba samoću da riješi problem

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Razgovor o problemima ženama znači mnogo više od kritiziranja ili ogovaranja. Prepričavanjem situacija s posla na beskrajnim kavama žele razmijeniti suosjećanje i osjećaj zajedništva - i to ne samo s prijateljicama nego i s partnerom, tvrdi John Gray, autor razlikovnog rječnika spolova, bestselera “Muškarci su s Marsa, žene s Venere” i nastavka “Mars i Venera zauvijek zajedno” u izdanju Algoritma.

Muškarci instinktivno ne razumiju potrebu žena za ritualima povjeravanja osjećaja i jasnim izražavanjem želja, nego zaključuju kako njihova partnerica od njih očekuje pomoć u rješavanju teškoća i životnih problema. U tom razgovoru ponašaju se kao vatrogasci koji se javljaju na poziv i u što bržem roku moraju djelovati kako bi ugasili požar. Postavljanje potpitanja, smješkanje i kimanje glavom kao odgovor na ženske jadikovke ne spada u njihovu domenu. On osjeća potrebu nešto poduzeti kako bi promijenio situaciju, a ne samo razgovarati, što je najčešći uzrok nesporazuma.

- Kad muškarac, slušajući ženu, postane nemiran, to ne znači da mu nije stalo - napominje John Gray i dodaje kako današnji muškarci moraju shvatiti da je ženama važno govoriti o osjećajima a da se pritom ne moraju koncentrirati na rješavanje problema koje ti osjećaji izazivaju. Dakle, samo slušanjem dio problema je riješen.

On teško kaže “oprosti”

Izraz “oprosti” za muškarce i žene ima drukčije značenje. Muškarcima je to priznavanje krivnje, a ženama izraz kojim pokazuju da im je stalo.

ONA KAŽE:
Danas je na poslu bilo grozno. Šef nije htio uzeti u obzir moj prijedlog i to mu nije prvi put da me tako “šikanira”.
ON MISLI:
Njezini problemi na poslu ne prestaju i uopće ne znam kako da joj pomognem niti što da kažem, bolje mi je da šutim.

ONA KAŽE:
Što ti se dogodilo? (Stvarno bih željela da mi ispriča kako bi mu bilo lakše. Onda ću mu moći reći nešto što će ga utješiti.)
ON MISLI:
Umjesto razglabanja o nečemu što ne možemo zajednički riješiti, zašto ne bismo radili nešto konstruktivno ili gledali TV.

ONA KAŽE:
Tako sam umorna, izglačala sam hrpu odjeće, oprala sve prozore i skuhala sarme za cijeli tjedan - ne mogu više!
ON misli:
Ne znam što da joj odgovorim. Nemamo novca za kućnu pomoćnicu, a ona se stalno žali.

ONA KAŽE:
Vidim da nešto nije kako treba. Imam osjećaj da se udaljavaš od mene. Možemo li o tome razgovarati?
ON MISLI:
U lošoj sam fazi jer me brine posao, a ona misli da se sve uvijek vrti oko nje. Ne znam što želi i zašto se tako ponaša.

ONA KAŽE:
Ti uopće ne sudjeluješ u kupnji namještaja, sve moram sama. Dosta mi je da ti stalno moram crtati što da radiš.
ON MISLI:
Ona nikad ne kaže što želi i očekuje da joj čitam misli. Bilo bi nam lakše kad bi prestala prigovarati i rekla mi što da učinim.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message