Obavijesti

Lifestyle

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade
1

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Ulazimo u doba godine kada virusi i bakterije haraju gdje god se okrenemo. Kašalj, šmrcanje, začepljen nos, povišena temperatura... Gripa i prehlada nisu iste bolesti i ponekad ih je teško razlikovati. Riješite ovaj test i saznajte muči li vas prehlada ili gripa te kako se liječiti. 

Bolest je nastupila naglo s općom slabošću i temperaturom?

     da  ne 

Temperatura je znatno viša od 38 stupnjeva Celzijusevih, a prelazi i 40 st. Celziusa?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

     da  ne

Prisutni su jaki bolovi u zglobovima i mišićima?

     da  ne 

Kašlja, grlobolje i sekrecije iz nosa nema ili se javlja nekoliko dana nakon početka bolesti?

     da  ne 

Izgubili ste apetit? 

     da  ne

Je li bolest popračena zimicom  i drhtavicom?

     da  ne 

Najviše odgovora NE

Prehlada - traje nekoliko dana

Dolaskom nižih temperatura, povećava se i učestalost prehlada i viroza. One predstavljaju najčešći oblik akutnih infekcija gornjeg respiratornog sustava. Prehlada je blaža virusna infekcija koja traje najviše tjedan dana, a manifestira se kihanjem, šmrcanjem ili začepljenim nosom, grloboljom i glavoboljom.

Zdrave odrasle osobe u prosjeku se od dva do tri puta godišnje susretnu s takvom blažom infekcijom, a djeca predškolske dobi čak šest do osam puta na godišnje.

Najviše odgovora DA

Gripu obilježava naglo povišena temperatura

To je akutna virusna bolest dišnog sustava koja se javlja svake godine, a virus gripe poseban je po tome što se otprilike svakih 12 mjeseci tijekom zimskog perioda pojavljuje u drugom obliku. Gripa se među ljudima prenosi eksplozivno. Bolesnik je zarazan jedan ili dva dana prije pojave bolesti te od pet do sedam dana nakon pojave prvih simptoma.

Počinje naglo, povišenom temperaturom i glavoboljom te bolovima u mišićima i umorom, a potom se pojavljuju začepljenost nosa, grlobolja i suhi kašalj. Bolesnici uz ove simptome osjećaju potpunu klonulost i nemoć, mučninu i gubitak teka. Temperatura može biti izrazito visoka, nerijetko i iznad 40 stupnjeva, a često je prati osjećaj hladnoće. Može potrajati nekoliko tjedana.

Dr. med. Milan Mazalin savjetuje kako se trebamo liječiti kad imamo prehladu ili grupu

Što činiti kad imate prehladu

Kod prehlade je dovoljno odležati bolest i uzimati dovoljno tekućine. Može se koristiti simptomatska terapija, koja će ublažiti tegobe, Ako je nos začepljen, kapi za nos. U slučaju suhog kašlja neki sirup ili tablete za umirenje kašlja te kod grlobolje, pastile za grlo, koje će umiriti nadraženu sluznicu (npr. pastile na bazi prirodnih sastojaka kao što je islandski lišaj). Komplikacije su rijetke i obično nije potreban odlazak liječniku.

Što činiti kad imate gripu

Potrebno je strogo mirovanje. Snižavati temperaturu lijekovima (paracetamol , acitil salicina kiselina, ibuprofen...) hladnim oblozima i tuširanjem u mlakoj vodi. Važna je nadoknada tekućine. U slučaju dugotrajne temperatute, otežanog disanja ili neke druge komplikacije, potrebno se obratiti liječniku.

Ako imaš znakove prehlade i boli te grlo, probaj isla medic hydro+ pastile koje pružaju učinkovito smirenje. Prikladne su i za vegane i ne sadrže šećer.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci
Maslinovo ulje uz dodatak malo matičnjaka pomaže kod gihta
20 LJEKOVITIH ULJA

Maslinovo ulje uz dodatak malo matičnjaka pomaže kod gihta

NJEGA TIJELA Natapanjem bršljana u ulju dobivamo domaće sredstvo protiv celulita, čičak uklanja prhut, mažuran pomaže kod proširenih vena, a brđanka pomaže kod uboda kukaca...