Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

'Roda kojoj je trebala pomoć' - prva slikovnica o važnoj temi

Slikovnica koja je namijenjena obiteljima čija su djeca rođena iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje (MPO), najnovija je crowdfunding kampanja udruge Roda

Foto: PR
1 komentara

Kampanja za prvu hrvatsku slikovnicu o temi medicinski potpomognute oplodnje MPO krenula je prekjučer, u ponedjeljak, 5. studenoga i u samo dva dana prikupila je 45% od ukupno 4850 USD koliko je potrebno za izradu i tisak slikovnice.

Ova kampanja dio je aktivnosti koje Roda provodi u sklopu Europskog tjedna (ne)plodnosti koji se obilježava od 5. do 11. studenoga 2018. diljem Europe. Preko 25 milijuna europskih građana suočeno je s neplodnošću, a u svijetu je rođeno preko 8 milijuna ljudi iz postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Foto: PR

Ovogodišnji tjedan (ne)plodnosti u rođendanskom je ozračju. “Okrugle” rođendane slavi prva beba rođena iz postupka izvantjelesne oplodnje (IVF) Louise Brown iz Britanije, (40. rođendan), ali i prvo dijete rođeno iz postupka IVF-a u Hrvatskoj, Robert Veriga (35. rođendan). Robert je prepoznao važnost slikovnice o MPO te je iskazao podršku u promotivnom filmu kampanje.

Neplodnost i medicinski potpomognuta oplodnja često su komplicirane teme i roditeljima je izazovno objašnjavati djeci nepoznate pojmove, medicinske postupke i dijagnoze.

Slikovnica 'Roda kojoj je trebala pomoć' roditeljima nudi način kako razgovarati o ovoj temi u vidu vesele, razumljive i djeci bliske slikovnice. No ova knjiga nije samo za djecu koja su rođena nakon postupka medicinski potpomognute oplodnje već je i za njihove bližnje, prijatelje i djecu općenito.

Foto: Daniela Drandic

Djeca su po naravi znatiželjna i uz ovu slikovnicu postat će im lakše razumjeti da djeca koja su rođena iz MPO postupka jednaka drugoj djeci. Kada ih od malih nogu učimo da postoje različiti načini da postanemo roditelji, ta činjenica postaje normalan dio njihovih života. Time ih osnažujemo da se nose s mogućim izazovima i situacijama koje MPO teme mogu donijeti.

Slikovnica se trenutno može naručiti isključivo preko crowdfunding kampanje na Indiegogo-u i to u ograničenoj količini budući da će se većina slikovnica donirati vrtićima i knjižnicama diljem Hrvatske.

Pozivamo sve zainteresirane građane da podrže kampanju - u Hrvatskoj je preko 30.000 djece rođeno iz MPO postupaka i vrijeme je da i oni dobiju svoju slikovnicu.

 

Ovu djevojčicu su sa 10 godina proglasili najljepšom na svijetu, a danas je odrasla i ljepša je nego ikad!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message