Lifestyle

Komentari 3

Rodila kćer i otkrila da ima rak: Zar je neću gledati kako raste?

Saznala je da je ALK pozitivna, odnosno da ima rijetku genetsku mutaciju koja dovodi do karcinoma pluća, a pogađa uglavnom ljude mlađe i srednje dobi, čak one koji ne puše

Joanna Heard (34) iz Velike Britanije iskreno je progovorila o strahu koji je osjetila kada je šest mjeseci nakon rođenja kćeri čula strašnu dijagnozu. Liječnici su joj u srpnju rekli da ima rak na plućima IV stadij.

Mjesec dana kasnije saznala je da je ALK pozitivna, odnosno da ima rijetku genetsku mutaciju - kinazu anaplastičnog limfoma koja dovodi do karcinoma pluća, a pogađa uglavnom ljude mlađe i srednje dobi, čak one koji ne puše ili puše sasvim malo. Joanna kaže da nikada nije pušila, pa joj nikada nije bilo niti na kraj pameti da bi mogla oboljeti od raka pluća.

POGLEDAJTE VIDEO O ČUDU U OSIJEKU:

Sve to ju je shrvalo. Pomislila je da ima svega godinu dana života te da neće imati priliku promatrati kako joj kćer odrasta no liječnici su je pokušali malo utješiti. Rekli su joj kako je očekivani životni vijek kod takve dijagnoze oko sedam godina.

Joanna se na Instagram blogu @justamammafightingcancer opisuje kao 'ALK-pozitivni ratnik protiv raka'. Kaže da joj blog pomaže u prihvaćanju činjenice da je teško bolesna te u svakodnevnim borbama. Želi ljudima reći kakva je to bolest. Priznaje da su joj se mračne misli uvukle u glavu otkako je dobila dijagnozu.

- Činilo mi se nestvarnim. Imala sam osjećaj kao da se takve stvari događaju nekim drugim ljudima. Nekako imam osjećaj da ću biti mrtva za godinu dana. Kroz glavu mi prolaze misli hoću li prihvatiti kemoterapiju ako mi ponude, isplati li se to - rekla je.

Prisjetila se kako su joj liječnici u početku davali pogrešne dijagnoze i krivio je liječili jer je to rijetko stanje koje nisu odmah prepoznali. Mislili su kako se radi o infekciji prsnog koša, upali pluća pa čak i pleuritis (upala dvoslojne opne koja dijeli pluća od stijenke prsa).

- To pogađa sve više i više mladih ljudi, a ne nudi svaka bolnica testiranje stanica koje pronalazi ovako rijetke oblike. Nije svaki onkolog u zemlji svjestan toga, što je prilično zastrašujuće. Važno je dijeliti znanje o ovoj groznoj bolesti - dodala je Joanna.

Kaže da svaki dan pije posebne tablete, no nakon tri do pet godina će postati imuna na taj lijek i trebat će joj neka alternativa. Otkako se razboljela, brzo se umara i ne može dugo hodati.

- Pisanje bloga mi je jako pomoglo da ostanem optimistična, a pomaže i mojoj obitelji i prijateljima jer bolje razumiju što prolazim - ispričala je i napomenula kako se iduće godine planira udati za svojeg partnera Daniela Jonathana, prenosi Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Najčitaniji članci