Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Roditelji se igraju s djecom manje od šest minuta na dan

Roditelji se igraju s djecom manje od šest minuta na dan
1

Igra, posebice vani, razvija dječju snalažljivost, kreativnost i razmišljanje, a za njih je cijeli svijet. Zato bi roditelji trebali pokušati provesti više vremena u njihovom svijetu

VIDEO

Djeci je za njihov mentalni razvoj igra jednako bitna kao hrana i spavanje, objasnila je stručnjakinja za dječji razvoj Sue Palmer. Radi užurbanog života te usklađivanja poslovnih i kućanskih obaveza roditelji imaju sve manje vremena za svoju djecu. Novo britansko istraživanje otkrilo je da se roditelji s djecom igraju manje od šest minuta na dan, što je porazno, smatraju stručnjaci. Kako bi bili sigurni da se djeca dovoljno igraju, roditelji bi im se trebali pridružiti, dodaje Palmer.

Moguće je da će početak biti težak jer dijete treba odvojiti od TV-a i kompjuterskih igrica te potaknuti na igre koje će pobuditi kreativnost. Najbolje igre su one koje uključuju maštu, pa možete s djetetom i "u hodu" osmisliti novu igru.

Djeca trebaju mnogo vremena provoditi igrajući se vani jer će ih učiniti fizički sposobnijim i zdravima. Izvedite dijete u park, ponesite lopatice i kante i zabavite se mješajući blato, sakupljajući lišće ili slažući grančice. Ponesite sendvič ili grickalice te zajedno nađite posebno mjesto gdje ćete uživati u njima. Za vašeg klinca sve može biti pustolovina, pa čak i vožnja autobusom do parka.

Od tri do šest godina

U ovoj dobi najzanimljivije su igre pretvaranja. Stavite plahtu preko pokućstva i pretvorite je u čarobnu špilju, dućan ili svemirski brod. Neka dijete napravi svoj poseban svijet u parku ili dvorištu i uvede vas u njega. Zajedno prelazite preko mora, penjite se po zamišljenim brdima i bježite od vukova.

Od sedam do devet godina

Tada polako ulaze u svijet odraslih.To je idealno doba za razvoj mentalnih vještina i brzo učenje. Naučite ga igrati "čovječe ne ljuti se" ili upotrijebite karte kako bi u igri mogla sudjelovati čitava obitelj. Osim što je zabavno, dijete će tako vježbati mozak učeći pravila i razvijajući strategije.

Od devet do 12 godina

Najbolji način da odmamite dijete od kompjutera je pustolovina u prirodi, bilo da je riječ o kampiranju ili sportu. U ovoj dobi djeca formiraju svoje radne navike, pa mu pokažite koliko zabavno može biti napraviti nešto "svojim rukama". Zajedno sagradite sklonište ili kućicu na drvetu, napravite vatru ili ga naučite pecati.

Rezultate svog truda roditelji mogu uvidjeti puno godina kasnije, dok zadovoljno budu slušali dijete kako prepričava zajedničke pustolovine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'