U restranu svog sina Nicole, Dora Marzovilla svakodnevno mijesi i kuha tradicionalnu talijansku tjesteninu. Vještini izrade kroz godine naučila je mnogobrojne kuhare...
S 82 godine mijesi tjesteninu: Dnevno izradi čak 9 kilograma
Amerikanka talijanskog podrijetla Dora Marzovilla i u vrijeme ručka je na svom uobičajenom mjestu - za mramornim stolom u njujorškom restoranu I Trulliju, ručno pripremajući tjesteninu na velikoj drvenoj ploči. S obitelji je ova 82-godišnjakinja iz Puglia u južnoj Italiji stigla u Ameriku prije više od 50 godina.
To je njen tipičan dan. Ujutro odlazi iz svog stana na 38. ulici i Trećoj aveniji i hoda ili odlazi autobusom do restorana koji je u vlasništvu njezina sina Nicole Marzovilla. Zatim zasuče rukave, i bez obzira na godine, ručno izrađuje tjesteninu oko tri sata dnevno.
Radi sve vrste - od sitnih školjki, preko cavatella, raviola, garganella i malloreddusa do dugačkih rezanaca. Nakon miješanja tijesta od krupice dobivene iz durum pšenice, ostavi ga da odstoji 30 minuta, pa zatim oblikuje veće komade.
Njih reže na manje i oblikuje u zaobljene diskove, pritisnuvši tijesto na palac. Tako dobiva tjesteninu pod nazivom orecchiette. Tjestenina se kuha taj dan, a često se služi i sa zečjim raguom.
To je brz posao - no Dora ga savladava bez greške. Ipak, u tipičnom radnom danu zamijesi i oblikuje oko devet kilograma tjestenine koja se većina nalazi na jelovniku ovog restorana.
Dok je bila dijete u Italiji, majka i baka pokazale su joj kako ručno izrađuju tjesteninu, focaccia i druge talijanski specijaliteti. Od kasnih 1980-ih, kada je Dorina majka počela ručno izrađivati ​​tjesteninu u njujorškim restoranima, ona je osobno trenirala najmanje desetak kuhara, tvrdi njezin sin.
- Ako netko ručno izrađuje tjesteninu u gradu, postoje dobre šanse da su naučili od moje majke - kaže Nicola koji je restoran otvorio prije 25 godina.
Njezine vještine doprle su i do digitalnog svijeta, pa se Dora Marzovilla predstavila i na popularnom Instagram profilu i YouTube kanalu Pasta Grannies, kojem je cilj očuvanje umjetnosti ručne izrade tjestenine i drugih klasičnih namirnica koje tradicionalno prave talijanske bake ili none.
Brojke govore o tome koliki je apetit za mudrošću i pomalo zaboravljenim vještinama starijih generacija - YouTube kanal ima više od 371.000 pretplatnika, a Instagram najmanje 124.000 sljedbenika. Pokretačica Pasta grannies, Vicky Bennison (60), projekt očuvanja izrade domaće tjestenine započela je 2014. kada je 'shvatila da vještine izrade tjestenine nisu još otišle u zastaru'.
Marzovilla je u svojoj 4-minutnoj epizodi ne samo napravila tjesteninu, već i mesne okruglice, rolice od junetine koje se nazivaju involtini i ogromnu posudu umaka od rajčice za obiteljsku večeri za desetero ljudi.
Unatoč slavi Dora nije zaboravila na svoje najmilije - pa još uvijek kuha večeru za cijelu obitelj, rođake i unuke - njih 22-oje - svake nedjelje.
- Moj najdraži dio toga svega je da budem sa sinom i svojom obitelji, a usput da upoznam i ljude koji dolaze i gledaju kako pravim tjesteninu - kaže Dora Marzovilla i dodaje:
- No nikad nisam očekivala ovakvo zanimanje internetu - smije se.