Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

S godinama kosa raste sporije, a za to su krivi geni i loša njega

S godinama kosa raste sporije, a za to su krivi geni i loša njega
1

Rast kose s godinama se usporava, vlasi lakše pucaju i lome se, a u njezi pomaže pravilna prehrana bogata cinkom i vitaminom B12 i šamponi na bazi makadamije

VIDEO

Koliko će kosa narasti ovisi o nizu faktora, a ponajprije o genetici. Faza rasta u prosjeku traje od dvije do šest godina i tada vlasi doseže svoju punu duljinu nakon koje kosa prestaje rasti, a vrhovi počinju pucati, objašnjava estetski kirurg dr. James C. Marotta. 

S godinama kosa raste sve sporije

S godinama kosa slabi i postaje sve tanja, a faza rasta se zbog stalnog peglanja ili oblikovanja vrućim figarom može dodatno smanjiti. To znači da će vlasi rasti vremenski kraće prije nego što uđu u fazu mirovanja. Osim što se usporava rast, nakon 45. godine smanjuje se i izlučivanje ulja neophodnih za zdravo vlasište pa se kosa brže isušuje i puca, piše Beauty High

Kemikalije uništavaju elastičnost vlasi

Pregrubo češljanje, bojanje, skupljanje kose u rep uvijek na istom mjestu i peglanje oštećuje te isušuje kosu. Osobito je opasno tretiranje kemikalijama koje smanjuje elastičnost vlasi zbog čega se lome. 

Isključite uzroke gubitka kose

Ako kosa naglo prestane rasti ili ispadati, najbolje je posjetiti liječnika kako bi isključio moguće uzroke poput dermatitisa, alergija, hormonalnih promjena i bolesti štitnjače. 

Kod žena je za ispadanje kose najčešće kriva androgenetska alopecija. Kombinacija genetike i povišena razina muških hormona androgena koje izlučuje nadbubrežna i spolne žlijezde kriva je za stanjivanje kose i njezino ispadanje. Kosa sve sporije raste, brzo se isušuje i odumire. 

Pravi vitamini i minerali

Za zdravu kosu neophodni su cink, vitamin B12 i feritin, protein zadužen za apsorpciju željeza. Oni jačaju vlasi i sprječavaju pucanje, a nedostatak feritina usporava rast kose. Stoga u organizam treba unositi namirnice koje obiluju tim vitaminima i mineralima poput jaja, smeđe riže, kelja i blitve. 

Više o namirnicama za lijepu kosu provjerite u članku Najbolja hrana za kosu zimi su masline, jaja, blitva, kelj i kupus

Kožne bolesti krive za ispadanje vlasi

Kožne bolesti poput lišaja i psorijaze, ali i prhuti toliko oštećuju vlasište da remete rast kose. Vlasi počinju ispadati, a nove se ne mogu probiti kroz oštećeno područje.  

Promjena rutine jača kosu

Izbjegavanje šišanja neće pomoći da kosa bude duža jer nakon što završi faza rasta duljina se neće mijenjati. Kosa će pucati i izgubiti sjaj sve dok se ne promijeniti njega, tvrde frizeri.

Prvi korak u njezi jest odabir šampona. Za suhu i oštećenu kosu su najbolji izbor oni na bazi makadamije i ulja jojobe koji hrane vlasi i vraćaju joj vlagu. Kosu treba prati dva do tri puta na tjedan, a sve češće od toga dodatno isušuje vlasište jer skida zaštitna ulja s vlasišta pa vlasi brže pucaju. 

Regenerator će pomoći u oporavku kose, a najbolje ga je nanijeti nakon svakog pranja, od sredine glave pa sve do vrhova. Nikad ga ne nanosite na tjeme jer je bogato prirodnim uljima zbog čega dodatna vlaga može izazvati mašćenje, svrbež i iritaciju.

Osim regeneratora u njezi kose neophodna je i maska koja je dubinski hrani, jača vlasi i hidratizira, a najbolje ju je koristiti jednom na tjedan. Što je dulje ostavite da djeluje, to će dublje prodrijeti u vlasi i obnoviti ih iznutra.

Trikovi frizera: Izrast popravlja četkica, a kosu gazirana voda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'