Obavijesti

Lifestyle

Komentari 79

S par jednostavnih vježbi doma ovog ljeta možete biti super fit!

S par jednostavnih vježbi doma ovog ljeta možete biti super fit!

Uz plan vježbanja nisu vam potrebni rekviziti, a možete mršavjeti ako ste redoviti i držite se plana zdravih obroka koji su vam kod kuće lako dostupni. Zašto ne biste i vi probali?

VIDEO

Ako ste u stisci s vremenom ili obavezama pa ne možete odlaziti na treninge na druge lokacije, vježbanje kod kuće izvrstan je način kako biste se zadržali u formi i bili fit, kaže kineziolog Hrvoje Sambolić.

- Takvi treninzi ne moraju nužno trajati sat vremena, nego onoliko koliko si možete priuštiti. Nisu vam potrebni nikakvi rekviziti osim vašeg tijela, a ako imate potrebu, možete iskoristiti ono što vas okružuje kao inspiraciju i rekvizit – kaže Sambolić. 

Super rezultati

mana i prednosti u odnosu na trening u teretani ili vani, no uz volju za treningom rezultati mogu biti impresivni, tvrdi kineziolog.
- Kod treninga kod kuće lakše je uskladiti i prehranu, pa tako dok trenirate uz malo vještine i uigranosti istovremeno možete spremati i obrok – kaže Sambolić.

Sam trening može biti ciljan, ali i usmjeren na aktivaciju cijelog lokomotornog sustava, a može se ubaciti prije posla, poslije posla ili, ako imate dijete, dok dijete spava, kaže Sambolić.

- Treningom kod kuće možete uspješno smršavjeti ako se držite osnovnih uputa: budite uporni i redoviti, pripremajte obroke unaprijed i držite se plana prehrane, ne preskačite zadane treninge jer su oni vrijeme koje ulažete u sebe i povremeno se nagradite za uloženi trud – kaže Sambolić, koji je osmislio tjedni plan treninga za vježbanje, s tim da je nedjelja dan za dugu šetnju ili rolanje. Vježbe podizanja kukova, adukcije i abdukcije dominantno aktiviraju zdjelični pojas. Prednjače najsnažniji mišići tijela, gluteusi te aduktori i abduktori.

Razvijanje snage i mišića

Uz samu aktivaciju gluteusa skriva se aktivacija jako bitne skupine mišića multifidi, koji drže kralježnicu na okupu i pomažu u očuvanju njezinog zdravlja, posture i prevenciji boli u donjem dijelu kralježnice. Vježbe tipa izdržaja su vježbe za razvoj statičke snage trupa te aktiviraju cijeli lokomotorni sustav u statičkom režimu rada, a dominantna regija je core (trbuh).

Snažite mišiće trbuha i leđa, koji održavaju trup, stvaraju podršku za uspravno držanje te ako su dovoljno snažni, konstantno i aktivno pomažu ostatku tijela u očuvanju zdravlja kralježnice, objašnjava kineziolog Sambolić.

Sve navedene vježbe aktiviraju više mišićnih skupina istodobno. Vježbe koje se baziraju na čučnjevima aktiviraju dominantno noge i donji dio leđa. Smatraju se bazičnim vježbama i osnovama ljudskog pokreta. Ako su pravilno izvedene, sve varijante čučnjeva aktivirat će cjelokupnu muskulaturu, a najviše noge, gluteusi i donji dio leđa.

Vježbe u prednjem uporu poput sklekova, mountain climbera i kontra ruke noge su vježbe kojima ciljate mišiće prsa i ramena te corea (trbuha). U svim varijantama izvedbe mišići rade konstantno. Uz to se kao kvalitetna dopuna aktiviraju mišići leđa i trbuha (corea) kao podrška cijelom sustavu, objašnjava kineziolog Hrvoje Sambolić

Upute

Sve vježbe izvodite 20-ak puta, osim izdržaja, koje zadržavajte 30-ak sekundi. Trening se izvodi u 5 serija uz istezanje na kraju treninga koje traje 10-15 minuta, tako da cijeli trening ne treba trajati dulje od 45 minuta.

Ponedjeljak

1. čučanj
2. sklekovi
3. podizanje kukova
4. kontra ruka noga
5. plank
+
istezanje

Utorak - odmor

Srijeda

1. m. climbers
2. bicikli
3. slide za stražnje lože
4. sumo čučanj
5. bočni plank
+
istezanje

Četvrtak - odmor

Petak

1. plank
2. kickback stojeći
3. slide adukcija
4. trbušnjaci
5. fire hidrants
+
istezanje

Subota - odmor

Plan prehrane

Nedjelja

Doručak za nagradu

2 jabuke

Obrok za nagradu

2 jabuke

Bez večere

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti