Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sabotira li vam vaše unutarnje dijete i vaše ljubavne veze?

Sabotira li vam vaše unutarnje dijete i vaše ljubavne veze?
5

Mnogi se bore s ranama iz djetinjstva, čak ni ne znajući da ih imaju. To može uzrokovati pukotine u odnosima i učiniti da se osjećate 'malima'. Prevladajte te rane i riješite duboko ukorijenjeni unutarnji sukob

VIDEO

Kada je riječ o kretanju naprijed, u životu, strah se često javlja kao kočnica. Ti strahovi su najčešće rezultat nezadovoljenih potreba iz djetinjstva, prema Shannon Kaiser, autorici knjiga o psihologiji sreće i ispunjenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Psihologinja objasnila utjecaj pandemije na djecu | 24 pitanja 09:01

Neke od temeljnih rana s nama su toliko dugo da čak i ne shvaćamo da su dio naše svakodnevice. Ipak, posvetiti se osobnom rastu i duhovnom buđenju znači raditi na ljuštenju ovih slojeva. Da bismo došli do cjelovitosti, moramo se pozabaviti razlomljenim dijelovima unutar sebe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Znate li što je - sindrom bijelog viteza? Mnogi ga imaju, a ne znaju zašto ni kako si pomoći
Znate li što je - sindrom bijelog viteza? Mnogi ga imaju, a ne znaju zašto ni kako si pomoći

Kako duboke rane utječu na odnose s drugima?

Tek nedavno autorica je otkrila temeljnu ranu koja je pokretala njezin život posljednja četiri desetljeća - strah od napuštanja. Mnogi imaju rane od napuštenosti. Što se Shannon tiče, vjeruje da su one započele onog dana kada se rodila. Kao nedonošče, prvih šest tjedana života bila je u 'plastičnoj kutiji'.

Bila je odvojena od svijeta, izostavljena, i to je uvjetovalo da se osjeća kao da nešto nije u redu s njom. Stvorila je uvjerenje da nije voljena i da se ne uklapa.

Strah od napuštanja može nastati onda kada ste ostavljeni da plačete u kolijevci ili ogradici, kada su vas maltretirali u školi ili vam je lagao netko do koga vam je stalo.

Kad ste u mladosti ranjeni, ne možete podnijeti bol, pa joj se odupirete. Zatim, kasnije u životu, posebno kada se zaljubite ili zbližite s novom osobom te se stare rane aktiviraju. Mogu uzrokovati nelagodu kada se voljeni naljuti, povuče, posveti pozornost nekome drugome, kaže zlobne stvari, ne govori istinu, krivo nas shvati...

Odjednom, bol koja je bila gurnuta u stranu sve te godine izlazi na površinu. Mislite da reagirate na sadašnju situaciju, ali ono što se stvarno događa je da je stara, nezacijeljena rana napuštenosti izbila na površinu i sada je u punoj erupciji.

Mogli biste se iznenada razbjesniti ili raspasti, uz intenzivne suze. Ako i kada se to dogodi, odvojite trenutak da to shvatite kao važno vrijeme dubokog iscjeljenja. Ove neobrađene emocije izlaze na površinu kako bi se mogle transformirati iz straha u ljubav u nešto bolje.

Prepoznajte svoje temeljne rane

Osvijestite svoje okidače i shvatite kako se nezacijeljene rane iz prošlosti pojavljuju u sadašnjosti. Radite na svom unutarnjem djetetu s trenerom ili terapeutom. Prakticirajte brigu i ljubav prema sebi svakodnevno. Postavite granice i spoznajte svoje potrebe u odnosu na potrebe drugih ljudi.

Otkrijte jeste li doista prestrogi prema sebi i zašto to radite
Otkrijte jeste li doista prestrogi prema sebi i zašto to radite

Posvetite se prakticiranju unutarnjeg mira. Promatrajte svoje obrasce iz prošlosti kako biste naučili što radite i što želite, a što ne, u životu.

Vježbajte pozitivno preoblikovanje dosadašnjih vlastitih uvjerenja. Izgradite zajednicu ili se pridružite grupama podrške s onima koji dijele slična iskustva. Budite strpljivi i ljubazni prema sebi tijekom procesa ozdravljenja.

Dreamstime

Što je korisno za zacjeljivanje rana od napuštanja:

1. Otkrijte 'dom u sebi'

Kako uspostavljate dublju vezu sa samim sobom, vašim unutarnjim djetetom, kao i svojim razvijenijim 'ja', prirodno ćete imati dublje veze i s drugima. Ali to se može dogoditi samo kada prestanete tražiti sigurnost i udobnost izvan sebe. 'Dom' nije neko mjesto vani, već svijest o ljubavi u i prema sebi. Sve počinje u miru i ljubavi sa sobom.

2. Sjedinite se s prirodom

Udišite svjež zrak. Uživajte u veličanstvenosti prirode što češće možete, jer ona može dati osjećaj 'jedinstva'. Možda ćete shvatiti da niste sami. Dio ste ogromnog svemira i sve je međusobno povezano.

3. Pronađite vlastite načine za umirivanje

Kako se volite umirivati? Bilo da se radi o kristalima, kupkama, jogi, meditaciji ili disanju, usredotočite se na aktivnosti koje reguliraju i umiruju vaš živčani sustav. Netko voli ići u šetnje prirodom, ulaziti u vodu, meditirati, voditi dnevnik, moliti se...

4. Suočite se sa svojim osjećajima u trenutku, čak i onim negativnim

Imate moć 'uzeti tamu i pretočiti je u svjetlo'. Svi to čine unoseći razumijevanje, ljubav i suosjećanje u bolna iskustva. Izbjegavanje ili ignoriranje negativnih osjećaja samo će ih pojačati. Umjesto toga, pokušajte biti svjesni i prisutni s tim osjećajima. Vaši osjećaji su vrata do vašeg višeg ja. Oni sadrže informacije koje mogu pomoći da promijenite ograničenja i zakoračite u mir i cjelovitost.

Briga o sebi: Počastite se kad god osjetite da vam to treba
Briga o sebi: Počastite se kad god osjetite da vam to treba
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi