Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Sada je i znanstveno dokazano da 'lupanje po guzi' šteti djeci

Sada je i znanstveno dokazano da 'lupanje po guzi' šteti djeci
1

Udaranje po guzi povezano je s nenamjernim štetnim ishodima i nije povezano s neposrednim ili dugoročnim poštivanjem, što roditelji žele kad tako discipliniraju svoju djecu

VIDEO

Ako su vas u djetinjstvu udarali po guzi, vjerojatno vam to nije napravilo ništa dobro, a možda je i pogoršalo vaše ponašanje, pokazuju nova istraživanja.

- Što se više djecu udara po guzi, veća je vjerojatnost da će prkositi roditeljima i pokazivati pojačano antisocijalno ponašanje i agresiju, imati psihičke i kognitivne poteškoće - tvrde stručnjaci sa Sveučilišta u Teksasu i sa Austrijskog sveučilišta u Michiganu ,

Studija je bila usredotočena na ono što bi većina prepoznala kao 'lupanje', a ne na potencijalno nasilno ponašanje, naglasila je u izjavi istraživačica Elizabeth Gershoff. Udaranje po guzi ili 'spanking' definirano je kao 'udarac otvorene šake u leđa, guzu ili ekstremitete'.

Gershoff i njezin koautor Andrew Grogan-Kaylor otkrili su da je kod te djece veća vjerojatnost da će razviti niz negativnih osobina i ponašanja kasnije u životu, uključujući poteškoće sa mentalnim zdravljem.

- Otkrili smo da je udaranje po guzi povezano s nenamjernim štetnim ishodima i nije povezano s neposrednim ili dugoročnim poštivanjem, što roditelji žele kad tako discipliniraju svoju djecu - rekla je Gershoff, a dodaje i da će 'ta djeca kasnije kao odrasli vjerojatnije podržati tjelesno kažnjavanje vlastite djece'.

'Seksualno zlostavljanje počelo je kada sam imala šest godina'
'Seksualno zlostavljanje počelo je kada sam imala šest godina'

Gershoff i Grogan-Kaylor također su uspoređivali negativne učinke lupanja po guzi sa učincima fizičkog zlostavljanja djece - a oboje je povezano sa istim štetnim ishodima.

- Mi kao društvo mislimo na 'spanking' i na fizičko zlostavljanje kao na različita ponašanja, no naše istraživanje pokazuje da je i jedno i drugo povezano s istim negativnim ishodima kod djece, samo su 'spankinga' posljedice vidljive u nešto manjoj mjeri - kaže Gershoff.

Još su 2010. godine istraživači sa Sveučilišta u Sjevernoj Karolini objavili rezultate istraživanja o tjelesnim kaznama, koji pokazuju da je gotovo 80 posto američkih predškolaca doživjelo lupanje po guzi kao oblik discipline, a druga anketa iz 2013. pokazala je da 81 posto Amerikanaca kaže da je 'lupanje djece po guzi neprimjereno'.

No, tjelesna kazna unutar kuće je 'tehnički zakonita' gotovo svugdje u svijetu.

Posvađao se sa ženom pa sjeo u auto i pokušao je pregaziti
Posvađao se sa ženom pa sjeo u auto i pokušao je  pregaziti

Statuti se razlikuju od države do države, ali općenito kažu da fizička kazna mora biti razumna i ne pretjerana. Predložene zakonske zabrane u nekoliko američkih zemalja nisu zaživjele, a sudovi su uglavnom podržavali roditeljsko pravo da lupaju svoju djecu, piše portal Mic.com.

Znanstvenici se zato nadaju da će njihovi nalazi roditelje nagnati da 'dvaput promisle o lupanju svoje djece po guzi'.

- Nadamo se da naša studija može pomoći roditeljima da se educiraju o potencijalnoj šteti takvog kažnjavanja i potaknuti ih da isprobaju pozitivne oblike discipliniranja - rekla je Gershoff.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti