Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Samopouzdanje i uvjerenost se gradi kao i kuća - od temelja

Bez vjere u sebe problemi se čine većima, a i najbolje prilike propadaju same od sebe. Razgovor sa sobom i stvaranje interpretacije o problemu dobar su put

Fotolia
Foto: Fotolia
1 komentara

Vjeruj u snove i oni se možda ostvare, vjeruj u sebe i oni će se sigurno ostvariti, misao je nepoznatog autora. Bez zdrave doze samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti nema života ispunjenog radošću, a nedostatak vjere u sebe može sabotirati i najbolje pothvate, upozoravaju psiholozi. Odrediti koja životna situacija zadaje glavobolje temelj je za izgradnju bolje samouvjerenosti, savjetuju psiholozi klinike Mayo. 

Razmislite što narušava samopouzdanje, pomno pogledajte u svaki kutak života i iskreno si priznajte gdje gori crvena lampica - bez obzira na to je li to preopsežan poslovni projekt, kraj veze ili odlazak djece iz roditeljskoga gnijezda. Nakon što ste osvijestili što vas rastužuje, obratite pozornost na tijek misli dok razmišljate o problemu. 

Porazgovarajte sa sobom i stvorite vlastitu interpretaciju o tome što za vas taj problem znači. O preprekama i situacijama može se razmišljati pozitivno, neutralno ili negativno, racionalno i temeljeno na činjenicama ili iracionalno.

Nakon što se crne misli prepoznaju, važno je uočiti u kojem trenutku razmišljanje postaje negativno jer misli o teškoj situaciji utječu na način na koji se čovjek s njom nosi.

Koncentriranje je dvosjekli mač

Negativnost se izaziva 
Kako biste riješili problem i ojačali samopouzdanje, važno je i katkad izazvati negativno ili netočno mišljenje o problemu. Nije lako osvijestiti krive predodžbe i potrebno je mnogo samopreispitivanja, ali vrijedi pokušavati.

Mentalna borba traje
Mijenjanje uvjerenja najteži je korak prema većem samopouzdanju. Nakon što ste prepoznali negativno ili netočno mišljenje, zamijenite ga realnim pozitivnim stavom. Važan alat su pozitivne tvrdnje poput “uspio sam to i to”.

Stavovi koji unište trud 
Razmišljanje sve ili ništa, nedovoljno priznavanje svojih pozitivnih strana, a koncentriranje samo na propuste i podcjenjivanje sebe mogu uništiti uloženi trud. I preuranjeno negativno zaključivanje zamka je za samopouzdanje.

Mišići bole zbog misli
Turobne misli izazivaju problematične emotivne reakcije i ponašanje. Očituju se i fizički kao napetost mišića, bolovi u kralježnici, želučani problemi, ubrzani otkucaji srca, pojačano znojenje i poteškoće sa spavanjem.

Snaga uma
Često ponavljanje pozitivnih tvrdnji o sebi, a izbjegavanje izjava “moram” i “trebao bih”, fokusiranje na pozitivno, ohrabrivanje i vježbanje zahvalnosti najvažnije su i najlakše strategije za razbijanje misli samouništenja.

Svi znakovi nedostatka samopouzdanja

Izjedanje krivnjom
Krivnja često može prerasti u mučenje samog sebe. Nedostatak samouvjerenosti očituje se u stavu kako su vlastite akcije neoprostive, a pogreške neispravljive. Pogreške nisu trajne.

Blokade straha
Strah i neodlučnost znak su niskog samopouzdanja. Ako se ne suočite sa svojim strahovima, oni se gomilaju i postaju sve teži. Strah koči napredak i sprečava rast. 

Osjećaj srama
Pretjerani sram i skrivanje sebe zbog straha od neprihvaćanja začarani je krug. Ako se bolne životne epizode guraju pod tepih, iz toga kruga još je teže izaći.

Perfekcionizam
Ako se savršenstvu stalno teži samo zbog straha od pogrešaka, nezdravi perfekcionizam će i najveća postignuća pretvoriti u neuspjehe. 

Nepraštanje
Nerealni zaključci te prestrogo kritiziranje sebe i bližnjih siguran su put prema razočaranju. Opraštanje sebi i drugima važan je sastojak samopouzdanja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message