Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Savjeti kako izgubiti višak kila oko struka nakon 50. godine života kad to postaje sve teže

Savjeti kako izgubiti višak kila oko struka nakon 50. godine života kad to postaje sve teže

Obraćanje pozornosti na znakove gladi i sitosti ne samo da bi moglo pomoći s održavanjem težine, nego što je još važnije, moglo bi osvijestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom

VIDEO

Imate li više od 50 godina i trudite se smršaviti, pripazite na neke stvari. Naime, gubitak težine i smanjenje obujma struka nakon 50. postaje sve teži jer kako starimo brzina metabolizma se usporava zbog gubitka mišića, kaže Lori Chong, registrirana dijetetičarka na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Dijeta 00:44

- Više mišića povećava brzinu metabolizma. Manje mišićne mase smanjuje brzinu metabolizma - kaže i napominje da 'ženama gubitak težine nakon 50. godine također može biti težak zbog hormonalnih promjena koje se događaju prije i nakon menopauze'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Počnite raditi trening snage

- Počnite trenirati s utezima, s trakama koje pružaju otpor ili općenito vježbe snage - kaže Chong.

- Ovo pomaže umanjiti gubitak mišića, a s njim i metabolički pad - piše American Heart Association te dodajte da bi odrasli trebali trenirati snagu najmanje dva puta tjedno.

Pijte više vode

- Voda pomaže cjelokupnom organizmu, a u prehrani omogućava hrani da glatko plovi kroz metabolizam - kaže nutricionistica Bonnie Taub-Dix.

- Iako se kaže da vam treba 8 čaša vode dnevno, svatko od nas ima različite potrebe i pojedinačne potrebe za tekućinom mogu ovisiti i o vanjskim temperaturama (kad je vruće trebamo više tekućine) i o vašoj razini aktivnosti (ako se puno znojite). Vodenasta hrana poput juha, variva, voća i povrća također pomaže da se osjećate sitima s vrlo malo pojedenih kalorija - objašnjava.

Imajući to na umu, prema klinici Mayo, muškarci bi dnevno trebali piti oko 3,7 litara tekućine, a žene oko 2,7 litara.

Smršavila seksom: 'Mame samo bacaju novac po teretanama'
Smršavila seksom: 'Mame samo bacaju novac po teretanama'

Budite u pokretu

Kardio vježbe ne samo da održavaju srce u formi, već pomažu radu metabolizma.

- Kardiovaskularne vježbe poboljšavaju metabolizam neko vrijeme nakon vježbanja - kaže Chong. 

- Koliko dugo traje ovo povećanje može varirati od nekoliko sati do nekoliko dana, ali općenito što je intenzivniji trening to metabolizam duže vrijeme bolje probavlja hranu - kaže. 

Prema American Heart Association, odrasli bi trebali raditi kardio trening od 150 minuta tjedno.

Smanjite unos šećera

Prečesto jedenje slatkiša može nagomilati kilograme jer 'dodani šećer stvara dodatne kalorije, ali ne pruža hranjive tvari', kaže Chong. 

- Većina nas uživa u slatkišima, ali s njima je lako pretjerati. Dnevna granica unosa dodanog šećera je 25 grama što je otprilike 2000 kalorija - objašnjava Chong.

Dijete naših baka: Mršavjelo se uz 'čudesnu' dijetnu kupku, a u salatu su stavljale čak i rum
Dijete naših baka: Mršavjelo se uz 'čudesnu' dijetnu kupku, a u salatu su stavljale čak i rum

Vježbajte svjesnu prehranu

- Obraćanje pozornosti na znakove gladi i sitosti ne samo da bi moglo pomoći s održavanjem težine, nego što je još važnije, moglo bi osvijestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom, a dugoročno bi vam to moglo pomoći u održavanju težine koju ste izgubili - kaže Taub-Dix. 

Osim toga, dokazano je da je osvješćivanje prvih znakova gladi važan alat koji pomaže kod gubitka suvišnih kilograma.

Izbjegavajte sva slatka pića

- Izbjegavanje šećernih pića je najbolji prvi korak kod ograničavanja unosa dodatnih kalorija - kaže Chong i objašnjava da se 'šećer u tekućem obliku brzo apsorbira, uzrokujući značajan porast inzulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kad je inzulin visok, tijelo ne koristi dobivene masnoće za stvaranje energije nego ih pohranjuje', piše MSN.

Povećajte unos vlakana

Obroci sa zasitnom hranom dulje održavaju osjećaj sitosti kod čovjeka, što može spriječiti pretjerano jedenje nezdrave, visokokalorične hrane. 

- Vlakna dolaze iz neprerađene cjelovite biljne hrane: graha, leće, voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki. Hrana bogata vlaknima održat će nas sitima dulje od one koja ne sadrži vlakna - kaže Chong. 

Dodaje da žvakanje ove cjelovite biljne hrane traje dulje od jedenja prerađene hrane, a to dodatno vrijeme omogućuje mozgu da prepozna osjećaj sitosti prije nego što se prejedemo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'