Lifestyle

Komentari 18

Savjeti kuhara: Kako savršeno ispeći hrskavi krumpir u pećnici

Savjeti kuhara: Kako savršeno ispeći hrskavi krumpir u pećnici

Savršeno ispečeni krumpir u pećnici ponekad može zasjeniti i meso na tanjuru. Profesionalni kuhari otkrili su kako da vam ispadu hrskavi i ukusni baš svaki put

Najbolja vrsta krumpira 

Charlie Hibbert, glavni kuhar u restoranu Ox Barn u Thymeu, preporučuje brašnastu sortu poput Maris Piper. Privatni kuhari iz tvrtke Signature Staff, koji kuhaju za kraljevske obitelji i slavne osobe, slažu se oko Maris Pipers, ali kažu da je sorta King Edwards također dobra opcija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Priprema krumpira 

Treba uzeti u obzir nekoliko koraka prije nego što krumpir stavi u pećnicu. Kako bi osigurali da su krumpiri mekani iznutra, prije pečenja treba ih napola skuhati. Također morate razmisliti o obliku, što su komadi veći i imaju više rubova, dobit ćete više hrskavosti. 

- Ogulimo ih i narežemo na ono što ja zovem 'oblik pečenog krumpira', u osnovi narežemo ga tako da ima što više rubova kako bi dobili što više površina koje će biti hrskave. Zatim ih prelijemo hladnom vodom i dodamo šaku soli. Dovedite ih do vrenja, a zatim ih kuhajte sedam minuta. Ocijedite ih i protresite u posudi u koju ste dodali kamenu sol - savjetuje Tom Westerland, glavni kuhar u Crockersu. 

Trikovi zanata

Svaki kuhar ima svoju tehniku ​​kako bi im krumpir bio što hrskaviji, ali svi se slažu da ga je bitno dobro osušiti prije pečenja. 

Jorjon Colazo, glavni kuhar londonskog Aquavita, savjetuje: 

- Kako biste bili sigurni da ste dobili stvarno hrskav krumpir, nakon što ga prokuhate, ostavite ga da se polako ohladi na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite u pećnicu. Ovo pomaže da se krumpir bolje osuši, a ako bude manje vlage kad uđe u pećnicu, na kraju će postati izuzetno hrskav, a iznutra savršeno pahuljast. 

Chef Neil Rankin dodao je da krumpire možete prokuhati večer prije i ostaviti ih u frižideru kako bi sljedeći dan imali manje posla.

Fotolia

Koja je mast najbolja?

Što se tiče vrste masnoće u kojoj radite pečeni krumpir, postoji puno mogućnosti. Većina kuhara preporučuje gusju mast za vrhunski luksuz. Morate prethodno zagrijati mast u pećnici, pa je najbolje to učiniti prije nego što započnete s pripremom ili kuhanjem. 
Prije dodavanja krumpira želite da se gusja mast rastopi i jako zagrije. 

Ako ste vi ili vaši gosti vegani ili vegetarijanci, biljna ulja ili kokosovo ulje dobra su alternativa. 

Privatni kuhari iz Signature Staffa kažu da je i bitno dobro ih raspodijeliti po limu, jer će biti hrskaviji ako se ne dodiruju. 

Što treba dodati krumpirima?

Iako neki kuhari vole samo dodati malo soli, drugi popularni okusi uključuju češnjak ili ružmarin. Najbolje je dodati svoje arome na kraju, čim izađu iz pećnice. Na ovaj se način lijepe za krumpir, a ne gore u pećnici. 

Koliko dugo treba peći krumpir? 

Dok neki kuhari preferiraju dugo pečenje, drugi peku kraće na većoj temperaturi. 

Jeff Baker objašnjava da to ovisi o veličini krumpira, koliko ih imate i što je još u vašoj pećnici pa ih je najbolje provjeravati dok ne vidite da su gotovi.

- Preporučio bih najmanje 30 minuta na 200 stupnjeva, uz provjeravanje svakih 10-15 minuta. Protresite ih kako bi povećali prhkost. Ako i nakon 30 minuta još uvijek niste sigurni, izvadite krumpir i probajte - rekao je Baker.

Poslužite ih odmah

- Poslužite ih čim su gotovi. Ako ih želite održati toplima jer ih ne možete odmah poslužiti, ne dopustite da predugo budu u ostacima ulja jer će ih to namočiti i omekšati te ćete izgubiti hrskavost. Pokušajte izliti višak ulja nakon pečenja - zaključio je Jeff Baker za Metro.co.uk.

Najčitaniji članci