Kotletima nisu potrebni jaki začini - dovoljno je samo malo soli i papra ili crvene paprike i senfa, a meso ne treba ni podlijevati, ističe chef Branko Ognjenović
Savjeti majstora: Za savršen odrezak bitna je debljina mesa
Da bi kotleti savršeno uspjeli, važno je da budu ravni - ne da kost bude predebela, a meso neravnomjerne debljine. To je najvažnije pravilo kojeg se treba pridržavati, objašnjava poznati kuhar Branko Ognjenović i dodaje:
- Prije pripreme prerežite gornju tetivu da meso bude ravno, inače će loše ležati na tavi i neće se dobro ispeći. Tava bi trebala biti relativno vruća da se pore mesa zatvore. Meso je tijekom pripreme bolje ne podlijevati jer ga inače treba dugo pirjati. Marinada nije potrebna; dovoljno je meso prije pripreme namazati tankim slojem ulja i ostaviti da tako stoji pola sata prije pripreme. Poželjno ga je soliti tek nakon pečenja jer sol izvlači vodu. Obično na kraju dodam malo krupne soli i začinskog maslaca da ga oplemeni - otkriva Branko Ognjenović.
Kotleti na lovački način
Sastojci: 700 g svinjskih kotleta, 40 g brašna, žlica crvene paprike, 3 jaja, 2-3 kisela krastavca, ulje, sol, papar
Priprema: Kotlete posolite, popaprite, uvaljajte u brašno i pecite na vrelom ulju da porumene s obiju strana. Izvadite ih i stavite na tanjur, a u ulje dodajte crvenu papriku i malo tople vode. Kad prokuha, dodajte sitno nasjeckana kuhana jaja i krastavce. Vratite kotlete u umak i pirjajte još nekoliko minuta.