Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15
Foto: Davor Javorović/Pixsell/
VIDEO: TRIKOVI MAJSTORA

Kako odabrati idealnu cipelu na visoku petu? Postolar Kruno iz Osijeka zna sve male tajne...

Visoku potpeticu danas možemo naći u ormaru svake žene, neke ih čak koriste i kao izložbene predmete u svome domu. Ipak, teško je izabrati baš onaj par potpetica koji će ženama biti udoban kroz cijeli radni dan

Potpetice su najveći misterij muškarcima. Priznaju kako žene u potpeticama izgledaju fenomenalno, ali im nije jasno zašto nose tako neudobnu obuću po cijele dane.

POGLEDAJTE VIDEO: Postolar Kruno savjetuje kako kupiti savršene cipele na petu

Pokretanje videa...

Osječki postolar Krunoslav Kovačević 01:34

Iako su muškarci ti koji se najčešće hvataju za glavu kada vide visoke potpetice, valja znati kako su one prvo bile rezervirane upravo za njih. Prije nego su postale simbol ženskog seksepila, one su bile simbol muškosti i visokog staleža.

U staroj Grčkoj nosili su ih muški glumci. Zvale su se tada 'kothorni'. Što je potpetica bila viša, to je glumac imao važniju ulogu, a u starom Rimu nosili su ih svodnici.

Special exhibition "Luxury in silk"

Prve štikle za žene nastale su daleko kasnije, tek u 1590-im godinama. Prva poznata nositeljica štikli bila je Kraljica Elizabeta I. Nakon što je ona u javnost izašla u štiklama, one su postale univerzalan komad koji nose i muškarci i žene, ali samo oni visokog staleža. Kroz povijest, muškarci su sve manje nosili potpetice, a one su postajale sve dostupnije svima nakon što se granica između staleža počela 'brisati'.

Štikle kao najbolji modni začin: 10 kombinacija na visokoj nozi
Štikle kao najbolji modni začin: 10 kombinacija na visokoj nozi

Od svih neobičnih potpetica, jedna je opstala i postala zaštitni znak svake moderne žene, a to je Stiletto. Prvu Stiletto petu 1954. godine izmislio je Roger Vivier za modnu kolekciju Christiana Diora. Tanka elegantna peta dobila je ime po talijanskoj riječi za tanki bodež i odmah je postala seks simbol u svijetu Hollywooda i pin up mode. Ove Stiletto pete najviše je proslavila Marilyn Monroe, a postoji i glasina da je modna ikona imala jednu potpeticu za pola centimetra nižu kako bi imala seksepilniji hod.

Danas potpetice posjeduje gotovo svaka žena, volite li ih nositi svaki dan ili samo na posebne prilike, valja znati kako izabrati idealne potpetice u kojima vas neće boljeti noge.

Stara poslovica 'koliko para, toliko muzike' više ne vrijedi kada je riječ o cipelama. Razni poslovni trikovi mogu zavarati žene u kupnju loših i skupih potpetica. Ipak, za sve postoji rješenje, a i postolari uvijek mogu pomoći riješiti sve probleme za, često, vrlo niske cijene.

Poznati osječki postolar Krunoslav Kovačević (47) već 23 godine pomaže ženama s neudobnim potpeticama. Gotovo svaki dan u radionicu Kruni dolaze žene koje se žale na vrlo neudobne cipele i traže pomoć. Kaže nam Kruno, taj se problem vrlo lako može riješiti, ali treba znati i kako izabrati idealne potpetice za svoju nogu.

Svi znamo, kada se kupuje obuća, da bi ona trebala biti napravljena od prirodnih materijala. Kožna obuća, osim što je dugotrajnija, nakon nekoliko nošenja oblikuje se prema nozi. Nakon što se koža prilagodi, cipela neće žuljati i bit će vrlo udobna – započeo je postolar.

Kruti, umjetni materijali ne prilagođavaju se nozi. To dovodi do žuljeva i raznih drugih problema s kojima se žene ne žele mučiti.

Osim materijala, postoji i niz drugih faktora na koje možete obratiti pažnju pri kupnji potpetica koji će vam olakšati pronalazak, za vas, idealne obuće.

Ultra crvene hlače uz roze štikle
Ultra crvene hlače uz roze štikle

Zakon fizike nam kaže: što je potpetica šira, stabilnija je i čvršća. Što je niža, bolja je za nogu. Naše mlade dame za izgled će učiniti sve, pa tako trpjeti i bolnu visoku štiklu koja, priznajem, najljepše izgleda na nozi – nastavio je.

Ipak, kaže Kruno kako i za takve bolne visoke potpetice postoje 'male tajne'. Osobe koje imaju spušteno stopalo, teže će nositi štiklu i više će ih taj proces boljeti. One koje imaju podignutije neće toliko osjetiti isti napor.

Trebalo bi gledati da odnos između potpetice i potplata, pokazuje Kruno na jednoj cipeli, bude što veći. Dakle, da 'rupa' između pete i prednjeg dijela noge bude što šira. Što je veći taj razmak, to će cipela biti stabilnija i udobnija za nošenje.

Što je štikla viša i tanja, to je veća glavobolja, ali ljepše i elegantnije izgleda – nasmijao se simpatični postolar.

Savjeti kako kupiti idealnu cipelu na visoku petu

Ipak, dao je i par savjeta za samu kupovinu cipela na visoku petu. Vjerovali ili ne, postoji idealno vrijeme, ali i podloga za isprobavanje samih potpetica u trgovini.

Potpetice se nikako ne kupuju ujutro. Ujutro su noge manje i nakon cijelog dana hodanja, one oteknu pa bi bilo preporučeno takvu obuću kupovati predvečer – rekao je postolar Kruno.

Dakle, ako se obuća kupuje ujutro, velika je šansa da će ona nakon cijelog dana nošenja pritiskati nogu i time stvoriti neugodne i bolne žuljeve s kojima se niti jedna žena ne voli boriti.

Nadalje, postoje dodatni 'trikovi' kojima će se i prodavači poslužiti kako bi lakše prodali određen komad obuće, rekao nam je Kruno.

U nekim trgovinama na podu se nalazi tepih. Kada uzmete cipelu i hodate po tom tepihu pomislite si 'ovo je tako fino, udobno i super!'. Međutim, kada izađete na tvrdu površinu, pločice, asfalt i slično, priča se u potpunosti mijenja – dodao je Kruno.

Kaže kako je to situacija s kojom se najčešće susreće. Mušterije mu dođu u radnju i kažu: „Kada sam ih probala bile su super, a sada mi ne valjaju“. Naime, ovo je marketinški trik koji zavara mnoge žene jer je podloga po kojoj hodaju vrlo bitna. Od klizanja, sve do odzvanjajućih zvukova potpetica, podloga utječe na mnogo faktora kada je riječ o kupovini idealnih cipela.

Treba prošetati po salonu i otići na tvrdu podlogu, najčešće su to pločice. Tako će te najbolje vidjeti kako se cipela ponaša na vašoj nozi i je li vam uistinu udobna i praktična.

Uz sve ove savjete, treba paziti i da cipela ne bude pre tijesna uz nogu, ali i da nema previše praznog prostora. Gdje god se osjeća pritisak na nozi, to je potencijalni budući žulj, dodao je.

Nakon silnih savjeta i pravila, kupovanje potpetica se može činiti kao 'znanstvena fantastika', no nije tako. Ako pak žena pogriješi, postolar Kruno, kao i mnogi drugi, ovdje su kako bi pomogli učiniti svaku štiklu što udobnijom.

Ima spasa i za neudobne cipele

Popraviti štiklu nije nikakav problem. Uvijek možemo staviti potplate. Kada malo podignemo cipelu, bilo to samo za dva milimetra, već se cijeli omjer mijenja. Mekanija guma potplati čini cipelu mnogo udobnijom i drugačiji je pritisak tijela na podlogu. Nikada mi nije problem riješiti probleme mladih dama koje se muče s neudobnim cipelama – zaključio je simpatični postolar Kruno.

Kruno u svojoj radioni popravlja gotovo sve, od cipela do ženskih torbica koje supruzi pomaže i ručno izrađivati. Ipak, uvijek je spreman savjetovati svoje mušterije koje se nađu u nevolji krivog izbora svojih najdražih cipela na visoku petu.

Komentari 15
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara