Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Savjeti za uštedu, ali i zdraviji život: Od ideje kako napraviti boje za djecu do sitnih trikova

Savjeti za uštedu, ali i zdraviji život: Od ideje kako napraviti boje za djecu do sitnih trikova

Recimo, boje za djecu možete napraviti sami od prirodnih sastojaka kao i masku za njegu kose - ne morate baš sve kupiti. Također, redovito čistite grijač u bojleru od kamenca

VIDEO

Svakodnevno korištenje pećnice ima velik utrošak energije, pa stručnjaci preporučuju da ju ne zagrijavate unaprijed ako nije potrebno. Nakon uključivanja, držite vrata pećnice zatvorenima. Naravno, potrebno ju je čistiti od masnih naslaga.

Izradite domaću masku za kosu

Kod kuće možete lako napraviti domaću masku za kosu s namirnicama koje već imate u kuhinji, pa tako možete smanjiti trošak kupovanja skupih proizvoda, ali i biti sigurni da na kosu stavljate prirodne sastojke. Iskoristite jednu zrelu bananu i žlicu maslinovog ulja, pa izmiješajte dok smjesa ne bude nalik na pire. Nanesite ju na kosu, zadržite 15-ak minuta, hidratizirat će kosu.

POGLEDAJTE VIDEO Top savjeti za štednju:

Pokretanje videa...

00:38

Napunite sudoper kod pranja posuđa

Ako nemate perilicu za posuđe, kod ručnog pranja ne puštajte vodu da stalno teče. Radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Tako ćete uštedjeti i smanjiti račun za vodu. Ručno pranje suđa troši do 80 posto više vode nego kod strojnog, ali izbjegavanjem tekućeg mlaza taj postotak se može znatno smanjiti.

Povremeno obrišite i žarulje

S vremena na vrijeme sjetite se prebrisati žarulje na rasvjetnim tijelima. Kad čistite lustere i lampe, ugasite ih i krpicom prebrišite sve dijelove od prašine. Ona je najčešća, a nečistoće mogu apsorbirati do 50 posto svjetlosti.

Iskoristite ostatke ručka

Krumpir na tirolski je recept za iskorištavanje ostataka ručka. Krumpir narežite na ploške, a govedinu i slaninu na trakice. Luk narežite na osam dijelova. Na maslacu popržite slaninu i luk. Dodajte govedinu i začinite solju, paprom i mljevenom paprikom. Još malo propirjajte pa izvadite. Krumpir popržite u preostaloj masnoći. Uz jaje na oko dodajte slaninu i rajčice te ih popržite.

Vratite joj mekoću i sjaj: Masku za kosu napravite od banane
Vratite joj mekoću i sjaj: Masku za kosu napravite od banane

Redovito čistite grijač u bojleru

Kamenac koji se nakuplja na grijačima sprečava prijelaz topline s grijača na vodu te se tako troši više energije za zagrijavanje vode. Potrebno je koristiti i električne bojlere podešene na ekonomični rad.

Dreamstime

Smanjite unos soli

Glavne preporuke za prehranu radi prevencije i/ili liječenja visokog tlaka su da smanjite unos soli i podijelite hranu na pet do šest obroka kroz dan te konzumirate svježe voće i povrće barem tri puta u danu. Održavajte poželjnu tjelesnu masu. Gubitak mase vodi do sniženja tlaka i prevenira arterijsku hipertenziju, a kod ljudi s visokim tlakom pospješuje djelovanje lijekova za tlak.

Želite uštedjeti? Uz ove trikove ćete u džepu imati koji euro više
Želite uštedjeti? Uz ove trikove ćete u džepu imati koji euro više

Razmislite o outlet trgovinama

Ako se spremate u neki konkretan šoping, recimo tražite određeni namještaj ili neke predmete za dom, razmislite o outlet trgovinama. Mnogi proizvođači imaju trgovine u blizini tvornice u kojima prodaju višak robe. Nerijetko se ondje nađe i oštećena roba, ali je uvijek tako označena. Ako kupujete u outletu, to ne znači da tamošnja roba nije moderna, lijepa ili da je oštećena.

Uštedite na aluminijskoj foliji

Svakodnevno kuhanje, pečenje i čuvanje namirnica iziskuje korištenje velike količine papira za pečenje i aluminijske folije, koje najčešće bacimo nakon jednog korištenja. Papir za pečenje, ako se nije namočio ili oštetio, može se spremiti i koristiti nekoliko puta, kao i aluminijska folija.

Napravite dječje boje

Djeca se obožavaju igrati bojama, ali izbjegnite one umjetne. Alternativu možete sami napraviti, k tome i jestivu! Pomiješajte kukuruzni škrob i vodu pa zagrijte na vatri dok ne dobijete konzistenciju poput kreme i dodajte jestivu boju.

Koristite prirodna sredstva za biljake u vrtu

Uskoro počinju radovi u vrtu, a kod njih birajte ekološke načine obrade. Koristite prirodna sredstva za njegu i zaštitu biljaka. Ako možete, na balkonu ili terasi postavite bačvu za prikupljanje kišnice koju možete koristiti za zalijevanje vrta ili sobnih biljaka.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku