Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
14 komentara

Savršeni parovi: Oni imaju isti smisao za humor, hobi i sitnice

Pri prvim problemima ne trče kući roditeljima već ostaju zajedno i združenim snagama pronalaze rješenje, imaju zajednički hobi te uživaju u zdravom humoru

Allmoviephoto
Foto: Allmoviephoto

Oni izgledaju savršeno usklađeno, dovršavaju jedno drugome rečenice, imaju isti smisao za humor i svoje probleme rješavaju s lakoćom. Oni su sretni parovi, a u svijetu u kojem više od 40 posto brakova završava razvodom, teško je ne zamijetiti ih.  

- Uzajamno povjerenje, međusobno poštovanje, predanost i snažan osjećaj zajedništva put je do sretne veze - ističe stručnjakinja za veze dr. Jane Greer. 

Iako će mnogima dvoje odraslih koji jedno drugome tepaju možda zvučati čudno i pomalo gadljivo, to je zapravo dobar znak, tvrde stručnjaci. Nadimci od milja poput "medo" ili "miško" evociraju prošla vremena, posebno djetinjstva kada je sve bilo slatko i divno. To partnerima opušta i dozvoljava im da se ponašaju poput djece bez ustručavanja. Upravo zbog toga se osjećaju još bliže jedno drugome, objasnila je terapeutkinja dr. Carolyn Perla. 

Koristeći poseban jezik i "interne" fore koje samo njih dvoje razumiju dodatno zbližavaju. Takav način komuniciranja je znak da ste zadovoljni partnerom, ali i vezom, tvrdi dr. Perla. 

Zajedničke aktivnosti donose zabavu i zbližavaju

Nakon što "faza medenog mjeseca" završi, sretni parovi traže nešto što mogu raditi zajedno, bilo da je riječ o preuređenju stana, pokretanju vlastitog biznisa ili zajedničkog sporta. 

Osim povezanosti i predanosti, količina zabave u vezi je izuzetno bitna. Zajedničko zabavljanje je zapravo ulaganje u budućnost jer omogućava povezivanje na novoj razini, tvrdi dr. Howard Marman sa Sveučilišta Denver. To ne mora nužno biti ništa skupo. Dovoljno je zajedničko gledanje filma ili vježbanje, ali bez ikakvih ometanja, zato - ugasite kompjutere i isključite mobitele. 

Svoje probleme rješavaju sami. Bez roditelja

Najveći izazov za mlade parove je da nakon prvih problema potrčati mami i tati, umjesto da taj problem pokušaju riješiti sami. Velik broj ljudi koji se razvode ponavljaju jednu te istu rečenicu "Njegova ili njezina mama je uvijek na prvom mjestu", ističe dr. Judith Wallerstein. 

Veza s roditeljima i dobri odnosi s braćom i rođacima su dobri za par jer im daje osjećaj kontinuiteta. No najbitnije je znati što možete podijeliti s njima, a što se tiče samo vas i partnera, tvrdi dr. Greer. 

Nema rasprave oko podjele poslova

Činjenica je da se žene brinu o djeci i domaćinstvu više nego muškarci, no problem nastaje ako jedno drugome počnu nabrajati tko je čega koliko napravio. Većina parova misli da trebaju težiti vezi u kojoj svatko daje 50 posto, no u dobroj vezi partneri daju najviše što mogu. Oni poštuju činjenicu da svatko od njih u vezu unosi različite stvari, ističe dr. Perla. 

Svađaju se tako da žele doći do rješenja

Način na koji se parovi svađaju jedan je od bitnijih pokazatelja hoće li ta veza preživjeti ili ne, objašnjava dr. Polly Young Eisendrath sa Sveučilišta Vermont. Trebaju se svađati konstruktivno, bez nepotrebne vike i galame, međusobno slušati, ali ni u kojem slučaju ne pribjegavati uvredama. 

Mali znakovi pažnje

Mali darovi poput čokoladica ili bilo čega drugo što partnera veseli te SMS poruke kojima pokazuju brižnost čuvaju čaroliju u vezi, smatraju psiholozi. Najbitnije je samo da pokloni nemaju skrivene namjere poput večera sa svijećama koja je zapravo put do seksa. 

Nisu izgubili smisao za humor

Onog trenutka kada se par više ne može smijati zajedno, veza više nema budućnosti. Humor je ljepilo koje drži vezu, a ali ono mora biti zdravo bez izrugivanja. Bliski partneri instinktivno znaju što smiju reći, a što ne.

Ozbiljno shvaćaju "u dobru i u zlu" 

Sretni parovi znaju da mogu računati jedni na druge i da ih u najvažnijim trenucima njihovi partneri neće kritizirati niti napustiti. U lošim su trenucima jednako složni kao i u dobrim, tvrdi dr. Young Eisendrath. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message