Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Saznajte sve o tipovima raka kože, faktorima rizika i liječenju

Saznajte sve o tipovima raka kože, faktorima rizika i liječenju
1

Oni s više od 50 madeža na tijelu, koji su u mlađoj dobi više puta izgorjeli na suncu, imaju atipične madeže ili neprikladno i učestalo koriste solarij imaju veći rizik

VIDEO

Bijelci su najčešće žrtve raka kože, no od njega mogu oboljeti i pripadnici drugih rasa. Primjerice, poznati pjevač Bob Marley preminuo je ubog agresivnog melanoma koji nije uočen na vrijeme.

Osnove o koži

Koža ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Boja kože ovisi o stanju krvnih žilica, o boji krvi i količini pigmenta. Površina kože u odraslog čovjeka prosječne visine iznosi 1,7 m2, a težina oko 18 posto ukupne težine tijela. Epiderma je najgornji sloj kože, derma srednji sloj, a hipoderma potkožno masno tkivo.

Osnove o raku kože

Najčešći oblici raka kože su karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica i melanom. Svaki od njih povezan je s izlaganjem suncu, a ponajprije s opeklinama nastalim uslijed izlaganja.

Bazocelularni karcinom

Najčešći je oblik raka kože kod bijelaca i drugi najčešći zloćudni tumor kože kod Afroamerikanaca. Karcinom bazalnih stanica obično je povezan s izloženošću UV svjetlu. Nalazi se uglavnom na dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu, poput lica i vrata. Oko 89 posto karcinoma bazalnih stanica javljaju se na glavi ili vratu, otkrila je studija Sveučilišta Howard. Dobra strana ovog oblika raka je da oni vrlo rijetko metastaziraju, tj. ne šire se po tijelu.

Karcinom pločastih stanica

Karcinom pločastih stanica zahvaća stanice najvišeg sloja kože. Drugi je po učestalosti od oblika raka kože. Agresivniji je od raka bazalnih stanica. U početku je obično bezbolan, ali može postati bolan nakon što se razviju čirevi koji ne zacjeljuju. Ovaj rak može nastati na normalnoj koži, na opekotini, ozljedi, ožiljku ili na mjestu kronične upale (do koje može doći kod mnogih kožnih bolesti). Najčešće se razvije na dijelovima kože oštećenima suncem, kao što je aktinička keratoza. Obično se pojavljuje nakon 50. godine.

Melanom

Melanom je treća najčešća vrsta raka kože među svim rasnim skupinama, a također se najčešće pojavljuje na području vrata i glave. Uzrok njegova nastanka je nepoznat, tj. nije utvrđena veza između izlaganja sunčevoj svjetlosti i nastanka melanoma. Melanom se obično pojavljuje kod odraslih ljudi, ali se ponekad može naći i kod djece i adolescenata.

Melanom je teži oblik raka nego što su to češći oblici karcinoma kože, koji započinju u bazalnim ili pločastim stanicama epidermisa. Može se brzo širiti (metastazirati) u druge dijelove tijela putem limfnog sustava ili putem krvi. 

Faktori rizika

- 50 ili više običnih madeža

- atipični madeži nepravilnog oblika i boje

- opekline od sunca u prošlosti, osobito u mlađoj dobi 

- koža osjetljiva na sunce koja lako izgori ili se na njoj stvaraju pjegice

- ako je u obitelji bilo slučajeva s rakom kože

- neprimjereno korištenje solarija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja