Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

Seks u trudnoći - što smijete, a što ne? Postoji sedam pravila...

Seks u trudnoći - što smijete, a što ne? Postoji sedam pravila...

Tijekom prvog tromjesečja fizičke i hormonske promjene mogu umanjiti seksualni nagon, dok u drugom tromjesečju povećano vaginalno vlaženje i protok krvi u zdjelici obično povećavaju libido

VIDEO

Probleme s uzbuđenjem, orgazmom i zadovoljstvom nakon 36 tjedana trudnoće iskusilo je 92 posto trudnica, otkrilo je istraživanje u travnju 2017. u Alexandria Journal of Medicine. U trećem tromjesečju, tijelo ulazi u fazu opuštanja, a često se smanjuje i seksualni nagon.

Bez obzira na to kakav seksualni život par inače ima, postoje neke stvari na koje bi svi trebali obratiti pozornost vezano za seks tijekom trudnoće:

1. NE: Ako je u pitanju visokorizična trudnoća

Dr. Hilda Hutcherson je za FOX News Lifestyle nabrojala neka rizična stanja kod kojih se ne savjetuju seksualni odnosi: 

  • Predležeća posteljica (placenta previa)
  • Problem skraćenog cerviksa
  • Nakon šivanja vrata maternice
  • Preeklampsije (neobjašnjive opće konvulzije).

2. DA: Postaviti seks kao prioritet ako ga možete prakticirati

Thinkstock

Zahvaljujući hormonu oksitocinu koji se kod žena izlučuje prilikom orgazma, seks je dobar za smanjenje stresa i anksioznosti.

Seks će također ojačati vezu s partnerom prije rođenja djeteta, budući da su mnoga istraživanja pokazala da su u prvim godinama života djeteta roditelji pod velikim stresom što se odražava i na seksualni život, objašnjava psihologinja dr. Erica Marchand.

3. DA: Isprobavanju različitih položaja

Treba iskoristiti vrijeme u prvom tromjesečju dok je trbuh još malen i svi položaji su dopušteni. Nakon 16 tjedana kad se povećava maternica, neki položaji u seksu, kao misionarski, više nisu dobra ideja.

- Seks na leđima može stisnuti veliku krvnu žilu iza maternice koja se zove donja šuplja vena (vena cava) i spriječiti povratak krvi u srce. Trudnica tada može osjećati vrtoglavicu ili kao da joj je pao tlak - objašnjava dr. Alyssa Dweck, ginekologinja u bolnici Mt. Kisco u New Yorku.

4. DA: Izbor pravog lubrikanta

Neki parovi koriste pomagala za vrijeme seksa, a najčešći je lubrikant. Zahvaljujući ludovanju hormona u trudnoći, kod žena će se pojaviti pojačan vaginalni iscjedak (leukoreja) i neće biti potrebe za dodatnim lubrikantima. 

Ali, ako se par odluči na lubrikant, treba uzeti onaj koji je baziran na vodi i izbjegavati lubrikante na bazi petroleja ili mineralnih ulja koji mogu promijeniti pH vagine.

5. DA: Isprobavanje drugih oblika intimnosti

Ako niste raspoloženi za seks, postoje i drugi oblici intimnih odnosa kao što su ljubljenje, maženje, oralno zadovoljavanje ili masturbacija.

- Kod oralnog seksa pazite da partner ne bi puhao u vaginu jer, iako jako rijetko, tp može prouzročiti vensku zračnu emboliju (blokiranu venu), koja može biti opasna po život vama i bebi - objašnjava dr. Dweck

6. NE: Seksu nakon što vam pukne vodenjak

Naravno da ljudi neće imati seksualne odnose nakon što pukne vodenjak, između ostalog i zbog rizika od infekcije.

- Seks neće započeti trudove ako ste u terminu ili ste ga već prošli, ali prostaglandin u spermi može pomoći dozrijevanju cerviksa i orgazmi mogu uzrokovati kontrakcije maternice. Dakle, ako ste raspoloženi, nema razloga zašto ne biste imali seksualni odnos - rekla je dr. Dweck.

7. DA: Razgovor o seksu

Za vrijeme trudnoće može se smanjiti želja za seksom i kod partnera, a ne samo kod vas. Istraživanje objavljeno 2014. u American Journal of Human Biology je pokazalo da se sza vrijeme trudnoće s vremenom smanjuje količina testosterona kod partnera.

Trudnoća i nova beba mogu jako utjecati na seksualni život, zato je dobro razgovarati o svemu, uključujući i seks.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje