Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
43 komentara

Senzacija u borbi s debljinom: Gutanjem balona smanjuju kile

Tehnologija je pružila još jednu novost u borbi protiv pretilosti. Visokotehnološki balon se proguta, napuni vodom i zadrži u želucu 4 mjeseca... A kile samo idu...

Novi tip želučanog balona koji je upravo odobren za uporabu u Velikoj Britaniji, osmišljen je kako bi pomogao onima koji smatraju da ne mogu izgubiti težinu promjenom prehrane i vježbanjem. Velika novost kod ovog proizvoda je da ljudima nije potrebna operacija kako bi balon umetnuli, već ga je potrebno samo progutati.

Foto: YouTube Prilikom testiranja ovog proizvoda 34 ispitanika s problemom pretilosti su u prosjeku u 4 mjeseca izgubili 10 kilograma. Ispitanici volonteri su u prosjeku izgubili 8 cm u struku. Nakon četiri mjeseca balon je kod svih ispitanika bez opasnosti izašao kroz probavni sustav, piše Daily Mail.

Za umetanje balona nije potreban operativni zahvat, nego pacijent dobije malu kapsulu koja u sebi sadrži ispuhani Elipse balonnapravljen od delikatnog polimera, koju treba progutati. Na kapsulu je zakvačen kateter putem kojeg doktor, nakon što se balon smjesti u želudac, puni vodom.

Napunjeni Elipse balon će zauzeti veći dio želuca i na taj način smanjiti apetit i povećati šanse da pacijent izgubi višak kilograma. Nakon otprilike 4 mjeseca u polimeru će se otvoriti ventil i balon će se isprazniti. Voda i polimer će normalno proći kroz pacijentov probavni sustav, stvarajući prostor u želucu za unos hrane. 

Balon Elipse je nedavno u Europi odobren za korištenje, ali jako su male šanse da će ući na popis javnih zdravstvenih institucija. Nadležni smatraju da će se balon moći ugraditi uglavnom u privatnim klinikama. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message