Lifestyle

Komentari 1

Senzor oko zgloba bolje mjeri tlak od digitalnih tlakomjera

Senzor oko zgloba bolje mjeri tlak od digitalnih tlakomjera

Senzor koji mjeri pritisak ne srce, a ne na arterije postavlja se oko zapešća kao sat. Može se nositi cijeli dan i daje najtočnija očitanja o vrijednostima tlaka

Novi uređaj, koji se oko zapešća postavlja kao sat, budućnost je kontroliranja povišenog krvnog tlaka i prevencije bolesti srca i krvnih žila, objavili su znanstvenici sa Sveučilišnog koledža u Londonu. Oni su izumili uređaj koji mjeri promjene u krvnom tlaku, piše BBC.

Uobičajeni digitalni tlakomjeri mjere krvni tlak prema arteriji u ruci, dok se novi uređaj oslanja na predviđanje pod kojim je tlakom srce, kao boljim pokazateljem budućih znanstvenih problema. Sadrži mini klip koji se kreće gore i dolje na ekranu sata kako krv pulsira sa svakim otkucajem srca, a računalni program koristi "pulsni val" kako bi izmjerio pritisak na srce. Tako može mjeriti promjene u krvnom tlaku tijekom cijelog dana i dati pravi uvid u stanje pacijenta.

- Uređaj je nevjerojatno točan i vjerodostojniji pokazatelj visine tlaka, a njegovu smo točnost provjerili usporedbom s mjerenjima senzora na srcu pacijenata - rekao je voditelj znanstvenog tima, profesor Bryan Williams.

Iako je uređaj u ranim fazama razvoja, znanstvenici vjeruju da će pomoći u prevenciji i lakšoj kontroli hipertenzije, od koje boluje oko 30 posto ljudi u dobi od 18. do 65. godina.

Najčitaniji članci