Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Šest najboljih opcija za zdravi doručak po izboru stručnjaka

Šest najboljih opcija za zdravi doručak po izboru stručnjaka
4

Zobena kaša s obranim mlijekom i brusnicama, smoothie od voća i povrća te omlet od bjelanjaka i rajčica špinata su najbolje gorivo za početak dana, kažu nutricionisti

VIDEO

Doručak poboljšava ukupno zdravlje, jača imunitet, pomaže u gubitku suvišnih kilograma, djeluje kao prevencija od dijabetesa, a čak i smanjuje mogućnosti trovanja tvarima iz okoline, pokazuju znanstvene studije. Oz Garcia, slavni nutricionist koji radio plan prehrane za Hilary Swank i Naomi Campbell, zagovara obavezni doručak. Njegov omiljen doručak je omlet s povrćem, koji radi od dva bjelanjka, jednog žumanjka, špinata i rajčice te s kriškom integralnog kruha.

Proteini iz bjelanjka održavaju stalne razine šećera u krvi, što sprečava napadaje gladi i prejedanje tijekom dana, otkrila je studija Sveučilišta Missouri. Zbog toga je omlet od bjelanjka jedan od najboljih doručaka koji postoji.

Žitarice idealne za sve koji rade

Mlijeko i zob idealni su za početak napornog radnog dana, objašnjava nutricionistkinja Cristina Rivera. Mišićima i mozgu potrebno je "gorivo" kako bi radili, a preskakanje doručka tjera organizam da razgrađuje glikogen, energiju pohranjenu u mišićima. To je osobito pogubno za sportaše i fizički aktivne ljude. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za Riveru je mlijeko sa žitaricama idealan doručak jer sadrži B vitamine koje tijelo treba za proizvodnju energije te ugljikohidrate koji nadomještaju glikogen u mišićima. Za bolji okus dodaje zobi dodaje cimet, malo sušenih brusnica i sirove bademe.

Cjelozrnati toast s maslacem od badema

Autor Flexitarian dijete koja se bazira na većinom vegetarijanskoj prehrani s povremenim dodatkom mesa, Dawn Jackson Blatner, svoj dan započinje cijelo-zrnatim toastom i maslacem od badema.

- Cjelozrnati kruh ima više minerala od običnog, a bademov maslac je zdrav izvor masti i proteina -kaže Blatner.

Takav doručak bogat je vlaknima, a nakon toasta obavezno jede jabuku i popije kavu. Vjeruje da umjerene količine kave smanjuju rizik od brojnih bolesti i demencije, a brojne znanstvene studije dokazuju njegovu tvrdnju. Maslac od badema može se kupiti u trgovinama zdrave prehrane, ali i izraditi od svježih ili zapečenih badema.

Svježe voće i čaša mlijeka

Doručak treba biti obavezan za sve, tvrdi nutricionist i profesor pedijatrije na Sveučilištu New York Keith Ayoob. On svoj dan započinje svježim voćem po izboru, nakon čega pije čašu običnog mlijeka s malim udjelom masnoće. Oko sat vremena nakon voća, jede proteinski obrok od tvrdo kuhanog jajeta i jogurta. Ukoliko ima želju za nečim slatkim, Ayoob umjesto običnog mlijeka pije kakao.

- Ne treba potpuno izbjegavati slatko, već si povremeno udovoljiti, a najbolje vrijeme za unos dodatnih slatkih kalorija je upravo jutro - kaže Ayoob.

Grčki jogurt, orasi i banana

Grčki jogurt, koji se obično jede s voćem, tvrđi je od običnog, a njegova posebnost je u dugotrajnoj sitosti koju daje. Njegov veliki obožavatelj je profesionalni sportski trener i nutricionist Jay Cardiello, koji ga obavezno jede za doručak. On mu dodaje šaku oraha, jednu bananu i cimet, čime dobiva dodatan izvor omega 3 masnih kiselina.

Smoothie

Sok od povrća ili voća, prava je nutritivna bomba koja obiluje antioksidansima, vlaknima i ostalim blagotvornim sastojcima. Obožava ga i nutricionistica Kim Snayder, čiji su klijenti Drew Barrymore i Channing Tatum. Predlaže mješavinu zelene salate, špinata, celera, jabuka, kruški, banana i limuna.

- To je čisto gorivo koje nam daje energiju za cijeli dan, a opskrbljuje nas potrebnim vitaminima, mineralima, enzimima, antioksidantima i vlaknima. Budući da je voće i povrće izmiskano u blenderu, vrlo je lagano za probavu - ističe Snayder.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi