Obavijesti

Lifestyle

Komentari 134

Šibenčanin Ivan (35): Počešao sam se i to mi je spasilo život

Šibenčanin Ivan (35): Počešao sam se i to mi je spasilo život
1

"Pogledao sam reklamu koja je u meni probudila nemir. Prije spavanja sam otišao na tuširanje i napipao kvržicu na testisu. Iduće jutro obratio sam se liječniku koji mi je dijagnosticirao rak"

VIDEO

Te večeri, kao i svake druge, supruga i ja gledali smo TV. Prije no što je počeo RTL direkt odvrtila se reklama kampanje 'Počeši s razlogom'. Kad smo je pogledali, bila nam je komična, ali je u meni probudila nemir. Prije spavanja otišao sam na tuširanje i obavio samopregled. Napipao sam kvržicu i više mi ništa nije bilo smiješno. Odmah, sljedeće jutro otišao sam urologu koji za mene nije imao dobre vijesti. Dijagnosticiran mi je rak testisa. Nakon operacije doktor mi je rekao da sam se provukao kroz ušicu igle. Bilo je to vrlo teško razdoblje mog života, ali, počešao sam se i to mi je spasilo život - ispričao nam je Šibenčanin Ivan Vučenović (35), jedan od 46 muškaraca koji su tijekom kampanje 'Počeši s razlogom', koja je pokrenuta 2016., te se nastavlja i ove godine, otkrili da imaju rak testisa.

Svake godine imamo oko 190 novotkrivenih slučajeva raka testisa koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca između 18. i 35. godina, a ako se otkrije u ranoj fazi, što i jest cilj ove kampanje, izlječiv je u 95 posto slučajeva, dodala je onkologinja dr. sc. Marija Gamulin, voditeljica odjela za urogenitalne tumore, Zavoda za internističku onkologiju te voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravlja za liječenje tumora testisa.

- Vrlo je važno educiranje javnosti. Naime, kroz ovu kampanju koju je proveo KBC Zagreb u suradnji s Ožujskim pivom, utvrdili smo tri vrlo važne stvari. Prvo, shvatili smo da većina građana uopće ne zna da se u testisima može razviti tumor. Drugo, nisu znali da je taj tumor izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi i treće da možemo poraditi na poboljšanju kvalitete života oboljelih tijekom liječenja - napomenula je onkologinja Gamulin koja poziva muškarce da prije svega kod kuće odrade samopregled, a onda, ako imaju bilo kakvu sumnju, potraže savjet liječnika, u ovom slučaju onkologa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svi oni koji se žele dodatno informirati ili razbiti sumnju, svakog četvrta od 13 do 15 sati mogu nazvati telefonsko savjetovalište Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb na broj telefona 01 2388 112 kada mogu dobiti savjet liječnika Odjela za urogenitalne tumore.

Kako biste se bolje upoznali sa samopregledom testisa, sve informacije i upute možete pronaći na stranici Počeši s razlogom - jer, poručuju sudionici današnje konferencije za medije - budući da se rak testisa ne može spriječiti, redoviti samopregledi i pregledi specijalista, nužni su za rano otkrivanje i uspješnije liječenje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 134
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak