Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Sigurniji blagdani: Opasnost od požara zbog bora i lampica

Sigurniji blagdani: Opasnost od požara zbog bora i lampica
1

Da su blagdani opasni, pokazuju i američke statistike - svake godine ukrasi "skrive" 300 požara u kojima strada 14 ljudi, a lampice na boru mogu doseći 90°C

VIDEO

Božićna drvca s kojih bljeskaju razigrane lampice u tren će oka probuditi blagdanski ugođaj i rasplamsati atmosferu, ali mogu i dom. Neke svjetiljke, ako su stalno uključene, mogu se zagrijati i do 90°C, pa svaki put kad odlazite od kuće ili idete na spavanje, obvezno isključite svu ukrasnu rasvjetu. 

Također, pripazite da žaruljice ne budu u izravnom kontaktu s ukrasima i iglicama. Prije postavljanja provjerite je li utikač ispravan, a žice neoštećene kako biste spriječili kratki spoj. U utičnicu priključite samo jedan produžni kabel, a u svaki produživač uključite najviše tri seta lampica. 

Nikad bor ne ukrašavajte upaljenim svjećicama. Odaberite ukrase s oznakom nezapaljivo (“fire retardant”), a istu oznaku potražite i ako kupujete umjetno drvce. Bor postavite što dalje od peći, radijatora, grijalica i TV-a, a iglice i grančice ne spaljujte u peći jer crnogorica obiluje biljnim sokovima, gore brzo i žestoko te plamen može lako izmaknuti kontroli. Uputno je i pokraj bora držati aparat za gašenje jer za samo 20 sekundi plamen će zahvatiti cijeli bor, a za 90 s od drvca ostaje samo pepeo.

Da su blagdani opasni, pokazuju i američke statistike - svake godine ukrasi skrive 300 požara u kojima strada 14 ljudi.

Svježe ili staro drvce? 

Svježi bor je intenzivne zelene boje, deblo mu je ljepljivo i puno smole. Kad savijete iglice, one se lome, no teško ih je otkinuti s grančice. Kad njime udarite o tlo, sa svježeg drvca neće pasti mnogo iglica, a sa suhog će se sručiti čitav slap.

Da je bor dulje svjež

Ako ste bor kupili prije, skratite deblo pet cm te ga uronite u vodu i ostavite na balkonu ili što hladnijemu mjestu. U prva 24 sata popit će četiri litre vode, a nakon toga po litru na dan. Drvce unesite neposredno prije ukrašavanja i postavite ga u stabilan stalak tako da mu deblo bude u vodi.

Oprez s umjetnim snijegom

Ako imate malo dijete, lomljive ukrase te sve ukrase koje dijete može progutati stavite na više grane, izvan njegova dohvata. Ukrašavanje sprejevima i umjetnim snijegom može iritirati dišne puteve, stoga potražite sprejeve s oznakom “nontoxic”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku