Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Simboli životinja prisutni su u svim kulturama

Simboli životinja prisutni su u svim kulturama
1

U starim zapadnoeuropskim društvima božica divljine uvijek se pojavljivala u obliku medvjeda, kao i grčka božica Artemida.

VIDEO

Animizam je vjerovanje da sva živa bića imaju dušu, pa su drevna društva pridavala životinjama posebno spiritualno značenje. A, one i danas imaju veliku simboličnu poruku u mnogim religijama, pa je tako Hindusima krava sveta životinja koju smatraju simbolom zemlje i života. Ne smije se ubiti ili pojesti, a vedski spisi poručuju da se prema kravama treba iskazivati poštovanje kao prema nečijoj majci. Orao, pak, u svim religijama predstavlja duhovni princip i simbol nebeske moći. Jedno od najstarijih vjerovanja, još od doba neolitika je štovanje medvjeda kao uzvišene životinje. U starim zapadnoeuropskim društvima božica divljine uvijek se pojavljivala u obliku medvjeda, kao i grčka božica Artemida, boginja Mjeseca, zvijeri i lova. Proroci Abraham, Izak i Muhamed bili su pastiri, pa umiljata ovčica ima važno duhovno značenje za kršćane, Židove i muslimane. Na Madagaskaru je čak zabranjeno pojesti ovcu jer se vjeruje da ona predstavlja reinkarnaciju drevnih duša. U tajlandskoj kulturi slonovi su simbol moći i mira. Imali su važnu ulogu u ratovima i starije generacije ih smatraju magičnim životinjama. Nije dopušteno da se kupuju ili prodaju. U Tajlandu nakon što slon umre, oplakuje se kao čovjek.

>>> Od svete životinje do heretika
U Starom Egiptu mačka je bila obožavana kao sveta životinja, a kazna za njeno ubojstvo bila je smrt. Nakon što bi uginule, Egipćani su mačke mumificirali i izlagali ih nad sarkofazima bogatih obitelji.  Ljudi su počeli proganjati mačke u 13. st. jer su ih smatrali životinjama iz pakla,  povezanima s obredima pogana i vještica. Tako je mačka bila mučena kao “heretik“.

>>> Kraljevski krokodil
U drevnom Egiptu, krokodil je bio utjelovljenje boga Sebeka. Egipćani su bili zadivljeni krokodilovom snagom, brzinom i vještinom lova plijena, pa su te odlike ove kraljevske životinje smatrali potrebnima kod svojih faraona, posebno za vrijeme bitke.

>>> Kralj životinja je tigar
U kineskoj kulturi tigar je kralj svih životinja, a ne lav. Znak je monarhije, hrabrosti i srdžbe. Rijetki bijeli tigar je bog zapada u Kini. On je lovac i time simbol ratničke kaste. Tigar predstavlja fizičku snagu i aktivira unutarnju moć.

>>> Mudra kornjača
Od Indije do Kine, preko Tibeta do sjevernoameričkih Indijanaca, te turskih i molgonskih plemena, kornjača je svojim tvrdim oklopom predstavljala stabilnost. Povlačenjem u oklop simbolizira putovanje prema nutrini i stjecanju mudrosti.

>>> Negdje simbol nesreće, a negdje mudrosti
Kelti su sovu smatrali “pticom lešinom“, azijski narodi su vjerovali da vještice lete u obliku sova, a Kinezi su je vezivali uz pojam smrti . No, Hindusi ih smatraju znakom sreće. A, u antičkoj Grčkoj sova je predstavljala mudrost.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru