Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Sinestezija: Mačke nose plavu boju, a glazba crvenu

Sinestezija: Mačke nose plavu boju, a glazba crvenu
1

Sinestezija je osam puta češća kod pjesnika, slikara i romanopisaca. Ono što čitateljima može izgledati kao pjesnička slika, za njih je stvarno

VIDEO

Malena Patricija uspjela je naučiti sva slova, no r joj je zadavalo teškoće, sve dok jednog dana nije shvatila da prvo treba napisati slovo p, a zatim povući crtu prema dolje.
- Bila sam tako iznenađena što jednom crtom mogu žuto slovo pretvoriti u ružičasto - piše, sada odrasla Patricija Lynne Duffy, autorica knjige “Plave mačke i mačići boje limete”. U njoj opisuje svoja iskustva sa sinestezijom, fenomenom koji navodi neke ljude da svijet doživljavaju drukčije od ostalih. Njihova se osjetila isprepleću, zbog čega ponekad vide kako je neko slovo obojeno nekom bojom ili da određeni dan u tjednu ima svoju osobnost. Ipak, mentalno su potpuno zdravi. Sinesteti su bili Nikola Tesla, slikar Vasilij Kandinski, pjesnici Charles Baudelaire i Arthur Rimbaud i skladatelj Franz List. Znanstvenici procjenjuju da se od 200 do 500 ljudi javlja jedan sinestet. Ona je djelomično genetska i prenosi se u obitelji. Iako je poznata stoljećima, znanstvenici su je počeli proučavati tek posljednjih nekoliko godina.

>>> Djeca sinesteti svojim si darom mogu olakšati svladavanje školskoga gradiva. No učitelji i roditelji često znaju premalo o sinesteziji da bi ih znali poučiti kako da iskoriste taj dar. Dijete treba poticati da razgovara o načinu na koji doživljava svijet i ne omalovažavati njegove neobične “maštarije”. Baš zbog njih mali su sinesteti nerijetko vještiji u čitanju, pisanju i shvaćanju matematičkih pojmova te bolje pamte. No sinestezija im može otežati koncentraciju.

>>> Sinestezija je osam puta češća kod pjesnika, slikara i romanopisaca. Ono što njihovim čitateljima može izgledati kao zgodna pjesnička slika, za njih je stvaran doživljaj. Neuroznanstvenik V. S. Ramachandran smatra da se sinestezija razvila dok su se čovjekovi preci još penjali po drveću. Za to su im bile potrebne mentalne mape grana na drveću, koje su stvarali kombinirajući osjetila vida i dodira.

>>> Sinetstezija je češća kod žena nego kod muškaraca. Nije znanstveno potvrđeno da se taj dar može prenositi s oca na sina, no majka koja vidi obojena slova može imati djecu koja osjećaju okus riječi. Zato se pretpostavlja da se ona prenosi putem kromosoma X.

>>> Neki sinesteti doživljavaju dane, mjesece, desetljeća i brojke vizualno. Npr. brojeve od jedan do deset vide posložene odozgo prema dolje, a okrugle brojeve slijeva nadesno. Stoga odlično pamte datume.

>>> Većina sinesteta ne može zamisliti život bez “dodatnih osjetila” koje doživljavaju kao jedinstveni dar. Čini se da je riječ o “umrežavanju” pojedinih područja mozga među kojima inače nema komunikacije. Kod sinesteta moždani centri za doživljavanje boje, slova ili glazbe djeluju zajedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru