Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
39 komentara

Sjeća se detalja svakog dana svojeg života, otkako se rodila

Australka Rebecca Sharrock pamti i cijele knjige, od prvog do zadnjeg slova. Radi se o rijetkom poremećaju zbog kojeg ne može zaboraviti što je doživjela, sjeća se svih detalja, čak i svih snova

39 komentara

Rebecca Sharrock je 27-godišnja djevojka iz Brisbanea u Australiji koja ima vrlo rijedak poremećaj - visoko superiorno autobiografsko pamćenje. Drugim riječima ima nadljudsko pamćenje kakvo ima svega između 60 i 80 ljudi na svijetu.

Foto: BrightSide/Screenshot

Ona se sjeća baš svakog dana u svom životu i to otkako se rodila, odnosno od svog 12 dana života. Prvo sjećanje je vodi u automobil svojih roditelja kada su je stavili na vozačko sjedalo i fotografirali. Sjeća se da je već tada razmišljala čemu služi to sjedalo, od kakvog je materijala, čemu služi volan u koji je gledala... Zapamtila je kako su je roditelji gledali sa smješkom i fotografirali.

I ne samo da pamti što se koji dan događalo, već ima memorirane i detalje, poput, kakvu haljinu je nosila, što je jela, kakvo vrijeme je bilo tog dana, kako se osjećala ili zašto je plakala.

My earliest memory of which I can date is from when I was twelve days old. My parents carried me to the driver’s seat of...

Posted by Woman remember every day rebecca sharrock on 25. travnja 2017

- Ne mogu zaboraviti ni jedan dan svog života. U mislima iznova vrtim sjećanja i proživljavam ono što mi se dogodilo u prošlosti, i dobro i loše. Na primjer, za prvi rođendan me majka obukla u satensku haljinu i plakala sam jer me od nje sve svrbilo. Tog dana roditelji su mi darovali plišanu igračku Minnie Mouse čije lice me uplašilo, iako to nisam mogla izgovoriti. Sve što sam mogla je plakati i gurati tu igračku od sebe da je ne vidim - prisjetila se Rebecca i dodala kako je sa 18 mjeseci počela sanjati i sjeća se svojih snova.

When I was reading a newspaper in mid 2014, I came across an article that said that it was impossible for us to remember...

Posted by Woman remember every day rebecca sharrock on 25. travnja 2017

Koliko joj je pamćenje nevjerojatno pokazuje i to što zna cijelu zbirku Harry Pottera napamet i može ga izrecitirati od prvog do zadnjeg slova. Nije oduvijek bila svjesna koliko je zapravo posebna. 

- Sredinom 2014. godine čitala sam novine i došla do članka u kojem je pisalo da je ljudima nemoguće sjećati se događaja koje su proživjeli do četvrte godine života. Mislila sam si "ovo je apsolutna glupost" - ispričala je i nagovijestila kako će uskoro izdati knjigu "Moj život je zagonetka".

- Već će sjećanja do moje četvrte godine života ispuniti veliko poglavlje te knjige - dodala je.

Posted by Woman remember every day rebecca sharrock on 25. travnja 2017

Ova iznimna djevojka odlučila je sudjelovati u istraživanjima u kojima znanstvenici proučavaju ljudski um. Na taj način želi pomoći ljudima koji imaju problema s pamćenjem, piše boredpanda.com.

Pogledajte njezino gostovanje na televiziji:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message