Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Školjkari na mukama: Kamenica u Stonu ima po četiri kune, ali kupaca ove godine nedostaje

Školjkari na mukama: Kamenica u Stonu ima po četiri kune, ali kupaca ove godine nedostaje
1

Kamenice su lani prodavali po pet kuna. Sad su spustili cijenu na četiri, a toliko košta uzgoj. Ako ih uskoro ne prodaju, malostonski uzgajivači neće imati kamo staviti nasade mladih školjki

VIDEO

Na mukama su školjkari iz Malostonskog zaljeva, zato što nemaju kome prodati gotovo dva milijuna kamenica zbog posljedica pandemije koronavirusa.

- Ugostiteljski objekti kupovali su 90 posto godišnje proizvodnje školjki, kamenica i dagnji. Ove sezone turista nema, domaći gosti kušaju, ali to nije dovoljno. Lani nas je poremetio norovirus zbog kojeg nismo imali Dane malostonske kamenice, a ove pandemija - govori Marija Radić predsjednica Udruge školjkaša.

Kamenice su lani prodavali po pet kuna. Sad su spustili cijenu na četiri, a toliko košta uzgoj. Ako ih uskoro ne prodaju, malostonski uzgajivači neće imati kamo staviti nasade mladih školjki.

Dubrovnik: Brojni posjetitelji uživali na Festi od kamenica i degustaciji vina

Da bi se uzgojila kamenica za prodaju treba između dvije i tri godine, objašnjava Marija, a dugotrajan proces znaju “uništiti” i ribe, lubini i komarče koje su u ovom rezervatu zaštićene.

Uzgajivači su zaštitili kamenice oznakom izvornosti kao prvi proizvod iz mora.

Kako bi ublažili posljedice pandemije, Udruga malostonskih školjkaša planira uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva vanjskih poslova oko 600.000 kamenica izvesti na strano tržište. Pozivu se odazvalo 12 uzgajivača školjki koje su poznate u cijelom svijetu.

Smogovci dali ime divovskom mravojedu: Zvat će se Nosonja
Smogovci dali ime divovskom mravojedu: Zvat će se Nosonja

Malostonski zaljev posebni je rezervat prirode u moru koji izaziva divljenje zbog netaknute prirode s mnoštvom “parkova” i “maestri” kako nazivaju mjesta u moru sa stupovima, odnosno bovama na kojima uzgajaju kamenice i dagnje. Zaljev je i najbogatiji školjkama u svijetu. U njemu obitava više od 90 vrsta školjaka, ali za jelo su samo dagnje i kamenice.

U mnoštvu malostonskih uvala od davnina se znalo za školjke, poglavito kamenice koje su se, kako pričaju školjkaši, u davna vremena jele u čast božice ljepote Afrodite. I upravo ti “parkovi” i “maestre” čuvaju mnoštvo kamenica i dagnji pa ih uzgajivači pažljivo održavaju kako bi brojnim ljubiteljima ovih delicija priuštili uživanje u jedinstvenom okusu.

Od Marije, čija se obitelj gotovo sto godina bavi uzgojem školjki, saznajemo kako vrste ostrea edulis nema drugdje.

- Podneblje, dotok slatke vode iz Neretve koja se miješa s morskom te velike količine kiša idealan su prirodni spoj za uzgoj kamenica. Lani smo uzgojili 1,5 milijuna kamenica i 200 tona dagnji - objašnjava Marija.

Malostonski uzgajivači dobivaju državnu potporu, ove je godine isplaćena već u svibnju. Slijedi još jedna pomoć za uzgajivače. No ni s tim ne mogu prebroditi novonastalu krizu.

Uredite svoj dom u retro stilu: Top 20 ideja kako to napraviti
Uredite svoj dom u retro stilu: Top 20 ideja kako to napraviti

Trebaju im kupci nadaleko poznatih školjaka. Nema gosta na jugu Dalmacije koji nije probao pohane kamenice, zapečene, juhu od njih ili sirove, s dvije-tri kapi limuna.

Vrlo je važno ispravno otvaranje kamenice. Treba to raditi stručno, kako bi se mišić kamenice pravilno presjekao. A sirova kamenica se, poručuje Marija Radić, ne jede priborom nego se “usisava” s ljušture i guta. Osvježavajuća je, a kažu i da je afrodizijak. Uz sve prirodne ljepote ovog dijela Hrvatske, domaćim su gostima malostonske kamenice i dagnje dovoljan razlog da se upute barem jedan vikend na krajnji jug gdje hotelske kuće i ugostiteljski objekti doslovno vape za turistima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku