Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
49 komentara

Skupi vs. jeftini ruževi: Skuplji dulje traju i lakše se razmazuju

Kako bismo saznali koji ruž najdulje traje, koji će se odmah obrisati, koji isušuje usne, a koji ih i njeguje, svaki dan smo koristili drugi. U njihovoj analizi pomogao nam je i naš kemičar

Foto: Borna Filic/PIXSELL
49 komentara

Ruževi za usne su među najkorištenijim kozmetičkim preparatima, a njihova upotreba seže daleko u povijest, kaže Ivan Nemet, viši stručni suradnik iz Zavodu za analitičku kemiju na Prirodoslovno matematičkom fakultetu.

Ističe da je kod proizvodnje ruževa važno postići pravičnu teksturu tako da ruž može dobro prianjati na usne i na njima se zadržati određeno vrijeme.

Također, napominje Nemet, važno je postići određenu boju proizvoda koja se neće mijenjati tijekom vremena. Zato su 24sata provela veliki test trajnosti ruževa, kozmetičkog proizvoda koji velik broj žena koristi svakoga dana.

Testirali smo 12 ruževa različitih cijena, svaki je bio od drugog proizvođača. Kupili smo ruževe dobro poznatih tvrtki Max Factor, Artdeco, Bourjois, Misslyn, Terra naturi, Revlon, Maybeline, L.O.V., Essence, Sleek Makeup, Sante Naturkozmetik i Lavera.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
- Pripravci za uljepšavanje usana su zapravo otopine tvari koje daju boju u pogodnoj podlozi. Podloga je važna jer omogućuje dobra svojstva ruža. Za podlogu koriste se smjese masnih tvari, među kojima su najčešći voskovi - objašnjava Nemet i dodaje da smjese voska imaju bolja svojstva nego pojedini vosak. U ruževima se tako često koriste bijeli pčelinji, kandelila i karnauba vosak.

- Važan sastojak je i ozokerit koji se dobro miješa s uljima, još jednim vrlo važnim sastojkom ruževa. Od otapala se u ruževima najčešće koriste ulja ricinusa, a mogu se pronaći i ulja oraha, avokada te neka druga. Od ovlaživača, odnosno humektansa, čest je i propilenglikol, sastojak koji se inače koristi i u proizvodnji dječjih lijekova - objašnjava kemičar.

Kako bi se spriječilo kvarenje ruževa, kaže Nemet, u njih se često stavljaju konzervansi, a nezaobilazan dio svakog ruža su i mirisni sastojci koji kozmetički proizvod čine privlačnijim.

Test ruževa - evo koji su izdržali najduže

Najjeftiniji ruž koji smo testirali je marke Essence i stoji 19,90 kuna. Blaga bež boja je odlična nijansa za svaki dan, ali ruž nije izdržao na usnama ni sat. Za to vrijeme nismo konzumirale ni hranu ni piće, a ruž je nestao. Pokazao se tako više kao balzam u boji. Sljedeći najjeftiniji ruž bio je Terra Naturi. Stoji 27,90 kuna, a bez “popravljanja” pokazao se postojanim samo tri sata. Lako se nanosi na sune, no ostavlja i tragove oko njih.

Oba ruža koja stoje četrdesetak kuna na testiranju su prošli slično. Lavera ruž od 43,90 kuna teže se nanosi i dosta je suh. Vremenski je izdržao svega sat vremena i obrisao se nakon konzumacije samo jedne čaše vode. Sante ruž, koji stoji 48,90 kuna, također je dosta suh, a stvarno trajanje mu je oko dva sata. Nakon tog vremena počinje se guliti i potrebno ga je obnavljati melemom. Nakon tri sata u potpunosti se izbrisao.

Tri ruža, Misslyn, Revlon i Maybelline, stajali su 59,90 kuna. Pritom su prva dva na usnama trajala tri sata, dok je Maybelline izdržao više od pet sati.


Revlon je jedini od ta tri ruža koji ne isušuje usne. Sljedeći u cjenovnom rangu bio je ruž Sllek matt me. Platile smo ga 62,90 kuna. Aplikator je praktičan za nanošenje, a ruž ima blagi miris. Dovoljan je samo jedan sloj i brzo se suši. Na usnama ostaje oko četiri sata.

- Ovaj ruž nema vosak poput drugih, nego druge sintetske tvari. Sadrži i tinjac, prirodni mineral u prahu, čest u kozmetici - kaže kemičar Nemet.


Max Factor ruž, prepoznatljive žarko crvene boje, stoji 72,90 kuna. Izgleda jako atraktivno pa na dijelu koji se nanosi na usne čak ima urezan i zaštitni znak brenda. Lako se nanosi, lijepo stoji na usnama, no unatoč očekivanjima, izdržao je manje od tri sata, unutar kojih smo konzumirale hranu i piće. Samo šest kuna skuplji L.O.V. ruž svojim je primjerom pokazao da za kvalitetan ruž ipak treba izdvojiti nešto veći iznos. “Preživio” je pranje zuba, doručak i pijenje vode, a na usnama se zadržao više od pet sati.

- U ovom se ružu može pronaći i plastika, primjerice nylon, koji pomaže dobivanju fine teksture - tvrdi kemičar Nemet.

Drugi po redu najskuplji ruž, Bourjois od 88,90 kuna, jako je kremast, ne preslikava se te na usnama ostaje nakon jela i pića. Ima blagi miris. Najskuplji testirani ruž, Artdeco koji stoji 108,90 kuna, lako se nanosi, nije ga potrebno obnavljati melemom, a na usnama ostaje više od pet sati. Analiza je pokazala da za kvalitetnije ruževe ipak treba izdvojiti više novca. Naime, skuplji se lakše razmazuju, traju puno više sati i u većini slučajeva ne isušuju usne.

Poslije korištenja mora se skinuti

Kad se koriste na preporučeni način, ruževi ne predstavljaju značajan rizik po zdravlje ljudi. No nakon svakog korištenja potrebno ih je skinuti s usana. Ruževi nisu prehrambeni proizvodi te treba izbjegavati njihov unos tijekom hranjenja i pijenja, kaže Nemet.

Gube sjaj i isušuju usne

Antonija Šipušić kaže kako je dovoljno nanijeti jedan sloj ‘mat’ ruževa. No, isušuju usta pa ih treba obnavljati melemom

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message