Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
54 komentara

Skuplje su od mesa: Kilogram trešanja stoji od 40 do 80 kuna

Ne iznenađuje visoka cijena trešanja zimi, kad se prodaju trešnje iz Čilea, ali kupci očekuje da domaće trešnje budu po cijenama koje su svima pristupačne

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
54 komentara

Moje trešnje su sorte hrušt. Tvrđe su nego druge sorte, a i skuplje zato što ih nitko drugi nema na Dolcu. Ostali prodaju sitne trešnje, ispričala nam je prodavačica vjerojatno najskupljih trešanja u Zagrebu.

Nakon što je poput bombe odjeknula vijest o skupim trešnjama, na njezinu štandu više ne piše 80, nego 40 kuna. Ispod velikih brojki sitnim slovima piše da je riječ o cijeni za posudicu u koju stane pola kilograma. Bila je povrijeđena negativnim reakcijama na cijenu pa više nije dopuštala fotografiranje.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Veličina ipak važna

Za 80 kuna, koliko stoji kilogram njezinih trešanja, na obližnjoj ribarnici može se kupiti 1,3 kilograma skuša, tj. četiri ribe dovoljne za ručak četveročlane obitelji. Toliko stoje i dva kilograma svinjskog buta. Iako je prva prodavačica tvrdila da su njezine trešnje jedine hrušt, tu je sortu, tvrdi, imala i prodavačica iz Kaštela, koja je  za kilogram tražila 60 kuna. Imala je i sitnije trešnje po puno sitnijoj cijeni - 20 kuna. 

Bilo je još trešanja iz Kaštela, nekih i po 35 kuna, a na pitanje zašto se cijene toliko razlikuju, prodavačice su odgovarale kako su krupnije skuplje.  

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Trešnje su iz Podstrane. Oko podneva su 30, a ranije ujutro sam za kilogram tražila 40 kuna. Oni koji ih probaju uglavnom ih i kupe - rekla nam je Zlata (na fotografiji).

Trešnje na njezinu štandu probali su žena i djevojčica.

- Jako volim trešnje, no imaju košticu pa moram paziti - rekla je djevojčica vesela zbog omiljenih trešanja koje joj je mama kupila.  
Trešnje iz Podstrane, dok smo razgovarali sa Zlatom, kupilo je nekoliko ljudi, no svi po malo. Neki su tražili 300 grama pa je prodavačica ispitivala može li za 10 kuna. 

10 STVARNIH PRIMJERA Šokirali se gigantskim povrćem u vrtu: Luk, mrkva, krumpir...

Svi bi očišćeni bob

Prodavala je i povrće iz Dalmacije. Najviše su kupovali bob. Kilogram u ljusci je 25 kuna. 

- Molim boba za 10 kuna - tražila je mlađa žena, a prodavačica ju je pitala želi li očišćenog ili neočišćenog. Htjela je očišćeni, koji je po 100 kuna. Kad je vidjela da će dobiti samo nekoliko zrna, odustala je. Skupe su bile i mahune. Kilogram žutih stajao je 34 i 40 kuna, zelenih širokih 25, a tankih, kako je pisalo, poput olovke - 50 kuna. 

'Koliko su trešnje?'

Šibenik: Na tržnicu stigle prve trešnje | Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

  • 80 kuna tražila je prodavačica za trešnje iz Kaštela pa je prepolovila cijenu, ali i količinu.
  • 60 kuna za trešnje iste sorte (hrušt) tražila je druga prodavačica iz Dalmacije.
  • 35 kuna stajale su krupnije trešnje neodređene sorte, također iz Kaštela.
  • 30 kuna su trešnje iz Podstrane (na fotografiji). Fine su, ali kupuju se manje količine.
  • 20 kuna bile su jučer najjeftinije trešnje na Dolcu. Iako su najsitnije, okus im je vrlo dobar.

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message