I sendvič može biti zdrav obrok. Paprika, rajčica, krastavci, mrkva, rikula, čak i brokula, namirnice su koje sendvič pretvaraju u uravnotežen obrok
Slasnim, brzim i zdravim jelima do čistih petica
Pospanost i mrzovolja najčešće su posljedice preskakanja doručka, koji mora biti lagan, bogat žitaricama i kompleksnim ugljikohidratima, a siromašan mastima i soli. Kako bi školarci ostali siti do ručka, obrok ne smije obilovati šećerima i bijelim brašnom, pa su najbolji odabir žitarice s mlijekom uz dodatak orašastih plodova i sušenog voća.
- U dječjoj prehrani mora biti što manje soli i šećera zbog kojih će pasti koncentracija - tvrdi nutricionistkinja Olja Martinić i savjetuje:
- Peciva od bijelog brašna najbolje je izbaciti i zamijeniti kruhom s niskim glikemijskim indeksom. Opasnost predstavlja i trovanje hranom pa bi se, osobito tijekom ljeta, prednost trebala dati namirnicama koje se teže kvare i odabrati posude koje čuvaju nižu temperaturu jela. Također, ključno je da dijete pije dovoljno tekućine. Najzdraviji su voda, čajevi i prirodni sokovi bez šećera.
I sendvič može biti zdrav obrok. Paprika, rajčica, krastavci, mrkva, rikula, čak i brokula, namirnice su koje sendvič pretvaraju u uravnotežen obrok. Svježi kravlji sir pomiješan s vrhnjem za kuhanje uz dodatak soli i badema odlična je zamjena za kečap i majonezu. Budući da djeca jedu očima, ukrašen stol, šalice i tanjuri s omiljenim likovima trikovi su koji će školarca navesti da pojede cijeli obrok.
Deserti koji ne grizu zube
Umjesto čokolade i bombona koji izazivaju karijes, zdraviji desert je domaći kolač koji sadrži vlakna i prirodne sastojke, upozorava nutricionistkinja Sandra Marić. Salame u sendvičima bolje je zamijeniti šunkom ili pršutom, a paštetu ili hrenovke valja potpuno
izbaciti.
Brzo, ukusno i bez pripreme
Štapići mrkve, ploške jabuke, voćni ražnjići i maštovita priprema zdravih namirnica navest će školarce da zavole voće i povrće. Pritom je najvažnija praktičnost. Školski odmori prekratki su za komplicirana jela - guljenje naranče zadat će im više muke nego zadovoljstva.
Ono što znaju, to više vole
Što više djeca saznaju o određenoj namirnici (primjerice, gdje raste, kako se priprema...), to će prije zavoljeti omraženu hranu i više uživati u jelu. Zajedničko pripremanje užine odlična je prilika za druženje, no složite je dan prije kako dijete ne bi zakasnilo u školu.