Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Slasno povrće u mirisnom zimskom ruhu zove na objed

Pečeno povrće odličan je prilog svakom jelu, a običan sendvič pretvorit će u vrhunsku, zdravu i maštovitu deliciju koju biste iznova mogli jesti svakoga dana

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Što je povrće na žaru ljeti, to je pečeno povrće u jesen i zimu. Jesensko povrće poput mrkve, luka, krumpira ili patlidžana idealno je za pečenje zato što se iz njega izvlači prirodna slatkoća te pojačava okus. Tako je, primjerice, pečeni bijeli luk blažeg okusa nego sirovi jer što se dulje peče, to postaje slađi. Važno je da se povrće ne peče u puno ulja, a peče se dok ne posmeđi na rubovima. 

Tijekom pečenja nije dobro da komadi budu preblizu zato što se tako neće dobro ispeći, nego više pariti. No počne li se sušiti, može se dodati malo jabučnog soka ili octa. Najkraće se peku rajčice i patlidžani, otprilike 20 minuta, na 180-190°C. Luk i paprike peku se malo više, a najdulje se peku krumpiri i mrkve - oko sat vremena. Pečeno povrće poslužuje se kao prilog mesu i ribi, ali i kao vegetarijansko predjelo.

Luk, češnjak, rajčica, paprika, patlidžan ili tikvica pretvorit će pizzu u pravi gurmanski užitak, no može se stavljati i u sendviče, za razna punjenja, a prava je delicija ako se pomiješaju s orasima i sirom. Juhama, varivima i salatama dat će intenzivniji okus.

Tijekom pečenja komadi moraju biti razdvojeni

Narežite povrće na otprilike jednake komade, po mogućnosti manje, a pećnicu prethodno zagrijte na 200°C.Dodajte povrću nekoliko žlica maslinova ulja. Pospite ga solju i paprom te dodajte začine prema želji. Obložite tavu folijom i nauljite. Poslažite povrće po dnu te ne stavljajte jedno na drugo. Pecite ga u zagrijanoj pećnici oko deset minuta pa promiješajte. Isti postupak ponovite još dvaput. Dobar tek!

Balzamični ocat poboljšava okus

Za izniman gurmanski užitak pomiješajte povrće s balzamičnim octom i maslinovim uljem te pospite solju, paprom i začinima. Ako ste ispekli puno povrća, može se čuvati u hladnjaku, no obvezno bez preljeva. Pečene paprike čuvaju se u ulju.

Imate li omiljeno jelo sa svojim omiljenim jesenskim i zimskim namirnicama, pošaljite nam recept na zdravakrava.hr i možete osvojiti nagradu i prestižnu titulu top-kuharice sezone

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message