Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Slasti podravske i međimurske kuhinje u varivu s ričetom

Slasti podravske i međimurske kuhinje u varivu s ričetom
2

Najmlađa natjecateljica Anka oduševila je strogi žiri, i to ričetom koji je posvetila majci, a sve što treba znati o varivu od ječma i graha, objasnio je Raul Lajtman

VIDEO

Pri pripremi ričeta - variva od ječma te graha, zaprška i krumpir za zgušnjavanje jela su suvišni jer se gustoća jela dobiva kuhanjem, savjetuje Raul Lajtman, posebni gost žirija RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”.

U borbi za titulu najboljega kuhara amatera ostalo je 12 natjecatelja. Ovog tjedna morali su, između ostalog, pripremiti gusku i heljdu, trgance, ričet varivo, copanjek, vanjkuše i međimursku gibanicu. Najmlađa natjecateljica Anka oduševila je strogi žiri slasnim ričetom koji je posvetila majci i tako je proglašena najboljom. 

Osim stalnih članova žirija, Željke Klemenčić i Tomislava Špičeka, natjecatelje je ocjenjivao vrsni chef Raul Lajtman, rodom iz Međimurja. Zanat je pekao u Austriji i Njemačkoj, gdje je upoznavao globalne trendove gastronomije te se usavršio u pripremanju umaka u francuskom Lautremontu. Raul kuha od 14 godine, kada ga je baka Eva odgajala na “varijacijama za žlicu”. Pobornik je izvornih bazičnih okusa koji populariziraju sveto kuharsko pravilo “tri namirnice”, a znanje je pokušao prenijeti i na natjecatelje RTL-ova showa “Tri, dva, jedan - kuhaj”. Između ostalih zrnca kulinarskih mudrosti, naučio ih je da kao i grah, ječam treba namakati večer prije kuhanja. Ne treba zaboraviti i da grahoricama treba dulje da se skuhaju, zbog čega se sole naknadno, tek nakon prokuhavanja. 

- Tijekom kuhanja mora se paziti da se ječam ne prekuha, a ako se kuha odvojeno, treba ga na vrijeme dodati varivu jer u protivnom gubi poželjnu strukturu. Od začina je potrebno samo malo češnjaka, papara i slatke crvene paprike - objašnjava Raul Lajtman. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Varivo od ječma i graha

Sastojci: 200 g ječmene kaše, 150 g bijeloga graha, 400 g suhog mesa (bez kostiju), 1/2 glavice luka, 2 režnja češnjaka, lovorov list, 100 g mrkve, 150 g korabe, 100 g korijena celera, žlica sjeckanog peršina, 50 ml octa,  slatka paprika, sol i papar

Priprema: Priprema ovog jela u pojedinim krajevima Podravine može imati svoje specifičnosti, ali nekih pravila se ipak treba pridržavati. U velikoj posudi punoj vode 20-ak minuta kuhajte nasjeckani luk, lovorov list i suho meso. Naknadno dodajte očišćenu i na kockice narezanu mrkvu, korabu i celer, a zatim i ocijeđeni ječam i grah te začinite češnjakom, solju, paprom pa sve kuhajte dok grah ne omekša. Kada je varivo gotovo, iz njega izvadite kuhano meso, narežite ga na kockice koje odmah vratite u varivo, umiješajte sjeckani peršin, dodajte prema želji malo octa i slatke paprike te promiješajte i poslužite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru