Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Muffini u probranom društvu uskrsnih zečića, ovci i praščića

Muffini u probranom društvu uskrsnih zečića, ovci i praščića
10

Uz malo glazure i šećerne paste muffini se pretvaraju u prava umjetnička djela. Ovčice, praščići, mrkve i zečje uši savršen su dodatak svakom kolaču

VIDEO

Uskrsni kolači poprimaju novi oblik, a ovim šarenim i veselim muffinima razveselit će se cijela obitelj. Ne morate biti umjetnik da bi izradili ukrase. Potrebno je samo malo strpljenja, vježbe i fondan mase. Donosimo četiri osnovna recepta za muffine (od banana, čokolade, mrkve i bazni recept). Izaberite koji želite, a potom ukrase kombinirajte. Varijacije na temu su bezbrojne. 

Muffini od banana (12 komada)

Sastojci: 1, 1/2 šalice brašna, 1 žličica soda bikarbone, 1 žličica praška za pecivo, pola žličice soli, 1 jaje, 3/4 šalice šećera, 1/3 šalice omekšanog maslaca, 3 zrele i izgnječene banane

Priprema: U jednu posudu stavite brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu te dobro izmiješajte. U drugu posudu stavite bananu, jaje, šećer i maslac, dobro izmiješajte pa spojite sa sastojcima iz prve posude. 

Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite 12 kalupa i obložite ih papirom. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 20 do 25 minuta. Neka odstoje pet min prije nego ih izvadite iz kalupa.

Čokoladni muffini (12 komada)

Sastojci: 2 šalice brašna, 1 šalica šećera, 1/2 šalice kakaa, 1 žličica soda bikarbone, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1 šalica jogurta, pola šalice mlijeka, pola šalice ulja, šalica čokoladnih mrvica ili nasjeckane čokolade

Priprema: U posudu stavite brašno, šećer, 3/4 šalice čokoladnih mrvica, kakao i soda bikarbonu. U drugu posudu stavite jaja, jogurt, mlijeko i ulje i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dobivenu smjesu dodajte u posudu s brašnom pa sve zajedno dobro pomiješajte. Ulijte sve u kalupe i posipajte ih s ostatkom čokoladnih mrvica. 

Zagrijte pećnicu na 200 °C i namastite 12 kalupa ili ih obložite papirom. Raspodijelite smjesu u kalupe i pecite 20 minuta. 

Muffini (12 komada)

Sastojci: 2 šalice brašna, pola šalice šećera, 1 jaje, 1/4 šalice ulja, 1 šalica mlijeka, nekoliko kapi ekstrakta vanilije

Priprema: Pomiješajte najprije sve suhe sastojke, a u drugu posudu stavite jaje, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Na kraju pomiješajte sve zajedno i ulijte u kalup. 

Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite 12 kalupa i obložite ih papirom. Muffine pecite oko 20 minuta. 

Muffini od mrkve (18 komada)

Sastojci: 1 šalica grožđica, 2 šalice mlake vode, 2 šalice brašna, 1 žličica praška za pecivo, 2 žličice soda bikarbone, 1 žličica soli, 1 žličica cimeta, 4 jaja, 1 šalica ulja, 3/4 šalice smeđeg šećera, 3 šalice usitnjene mrkve

Priprema: Stavite grožđice u vodi i ostavite oko 15 minuta. Nakon toga iscijedite grožđice, a vodu bacite. U posudi izmiješajte ulje, jaja i šećer, a postupno dodajte suhe sastojke. Na kraju dodajte grožđice i mrkve i lagano promiješajte. Smjesu ulijte u kalup. 

Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite 18 kalupa i obložite ih papirom. Muffine pecite od 20 do 30 minuta.

Glazura u boji po želji

Sastojci: 1 šalica omekšanog maslaca, 3 i pol šalice šećera u prahu, 1 žličica mlijeka, 1 žličica ekstrakta vanilije, jestive boje po želji

Priprema: Sve navedene sastojke dobro pomiješajte, stavite u vrećicu za ukrašavanje i njima ukrasite kolače. Po želji možete razdvojiti glazuru u više posuda i dodati različite boje za kolače. Količina boje ovisi o tome koju nijansu želite postići. 

Fondan masa ili šećerna pasta za ukrašavanje

Sastojci: 1 kg šećera u prahu, 1 žlica glicerina, 125 ml tekuće glukoze, 5 žlica želatine u prahu, 2-3 žlice mlake vode, jestiva boja za kolače

Priprema: Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. U posudu stavite glukozu i glicerin te kuhajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Ostavite da se ohladi. Nakon toga u posudu stavite pola kilograma šećera u prahu, dodajte glicerin, tekuću glukozu i želatinu. Miješajte i postupno dodajte ostatak šećera. 

Redovito miješajte i ostavite 30 minuta. Nakon toga podijelite na četiri dijela i u svaki dodajte željenu boju. Najbolje je bojiti s gel bojama koje možete dodati direkt na pastu, dok se boje u prahu najprije trebaju rastopiti u nekoliko kapi vode. 

Osim domaće šećerne paste, ova se smjesa za ukrašavanje može kupiti u specijaliziranim trgovinama za slastičarstvo. 

Slatke mrkvice

Muffine premažite bijelom glazurom, što nepravilnije to bolje. Nakon toga na iz fondan mase izradite mrkvice. Stabljiku napravite od zelene mase, a korijen od narančaste. Možete iscrtati brazde čačkalicom kako bi povrće izgledalo što vjerodostojnije. 

Ribežom do jestive trave

Izrežite krug od zelene šećerne paste i njime prekrijte muffin. Nakon toga naribajte pastu kako biste dobili travu i lagano je pritisnite na podlogu kako se ne bi rasipala. Potom dodajte cvjetiće, pisanice i leptire. Kalup možete sami izraditi tako da na kartonu nacrtate željene motive, pritisnite na razvaljanu masu i izrežete.  

Uskrsna ovčica

Muffin namažite glazurom i prije nego li se stisne, stavite bijelu vunu od šećerne paste. Uzmite bijelu masu zarolajte je u kuglicu, pa potom izrežite u rezaču za jaja. To će napraviti vodoravne linije, pa nožem napravite okomito, ali nemojte prerezati do kraja kako biste je lakše stavili na muffin. U središte bijele mase stavite glavu koju ste oblikovali od crne mase. 

Oči napravite u kombinaciji bijele i crne mase pa lagano pritisnite na glavu. 

Čokoladno gnijezdo s pilićima i jajima

Ptičje gnijezdo na muffinu napravite tako da kružnim pokretima nanosite smeđu glazuru, ali ostavite središte prazno. U samo središte dodajte nekoliko pisanica od šećerne paste. 

Za izradu pilića potrebne su žuta, narančasta i crna masa. Oblikujte žutu masu u kuglicu i dodajte sa strane dva manja kvadrata kao krila. Nakon toga dodajte kljun u narančastoj boji, a crne oči nanesite čačkalicama. 

Izgubljeni zeko

Muffin obložite travom od šećerne paste ili svijetlozelenom glazurom, pa potom stavite zeca i nekoliko mrkvica. Zeca možete napraviti tako da rukama od bijele mase oblikujete kuglicu, na vrh dodate još jednu kuglicu, a na prednji dio dva ovalna komada. Kugla na vrhu predstavlja rep i možete je dodatno izrezbariti čačkalicom kako bi djelovala što vjerodostojnije. 

Dva ovalna komada su noge i na njih treba nalijepiti po jedan ružičasti komad i tri manje točkice koje će označavati stopala. 

Takav muffin najbolje će doći do izražaja ako ga postavite na mini stalak ili veliki ispunite različitim vrstama. 

Muffini s uskrsnim košaricama

Od svijetlozelene glazure napravite košaricu u obliku kruga, s time da središte ostavite prazno. Ručku košarice napravite od dvije tanke trake šećerne paste tako da je isprepletete poput pletenice. Pričvrstite je sa svake strane, a u središte košarice stavite pisanice od šećerne paste. 

Sa strane možete dodati pisanice, cvjetiće ili mrkvice, ovisno o vašoj želji. 

Praščići u čokoladnim muffinima

Vrh muffina obložite travom pa na sredinu trave nanesite tamnosmeđu glazuru i praščića od šećerne paste. Glavu praščića rukama oblikujte u kuglicu od svijetloružičaste mase i izvucite vrhove u uši. Nakon toga od iste mase napravite njušku tako da izrežete tanki ovalni komad i čačkalicama udubite dvije točkice. Stražnjica je zapravo kuglica s tankim omotanim repom. 

Muffini sa zečjim ušima

Osim praščićima, muffine možete ukrasiti jednostavnim zečjim ušima. Izrežite dva duguljasta ovalna oblika i lagano ih presavinite pa uronite u glazuru na vrhu muffina. 

Bubamara za sretan Uskrs

Muffin ukrasite bijelom ili ružičastom glazurom, pa na vrh dodajte lišće koje ste prethodno izrezali iz zelene šećerne paste. Na list možete staviti cvjetić i bubamaru. Ovog srećonošu možete napraviti od duguljaste crvene mase, dok prednji dio treba biti crni. Kod nanošenja točkica važna je preciznost pa ih je najbolje nanijeti čačkalicom i samo lagano pritisnuti. 

 Za izradu zeca od šećerne paste potrebne su tri različite nijanse, bijela, tamnoružičasta i svijetloružičasta. Dvije kuglice dovoljne su za izradu tijela. 

Kako napraviti zeca za kolače

Jednu kuglicu šećerne paste oblikujte u kruškolik oblik, a drugoj udubite dno i stavite je na tijelo. Kruškoliki dio premažite vodom i potom stavite glavu. To će spriječiti da se odlijepi.

Ruke i noge

Noge napravite tako da razvaljate dvije kuglice u duguljasti valjak, tako da je prednji kraj širi i plosnati, a stražnji okrugli i uži. Prednji dio su šape koje možete istaknuti čačkalicom, a potom na njih nalijepite svijetloružičastu šećernu pastu. Ruke dlanovima oblikujte u duguljast oblik i vrhove samo izdubite čačkalicom. I ruke i noge zalijepite pomoću vode na tijelo. 

Uši

Od dvije manje bijele kuglice napravite uši. Razvaljajte ih valjkom za tijesto, pa potom isto napravite od svijetloružičaste manje kuglice. Njih nalijepite na bijele uši i pomoću kista malo presavinite. 

Njuška

Dvije svijetloružičaste kuglice spojite u njušku i stavite na glavu. Iznad njih, točno na sredinu stavite tamnoružičastu kuglicu koja predstavlja nos. Ispod njuške čačkalicom izdubite usta. Na kraju dodajte rep od bijele kuglice, čačkalicom izdubite pupak, oči nacrtajte flomasterom, a obraze naglasite rumenilom. 

Mrkva za sretnog zeca

Možete mu napraviti mrkvu. Korijen napravite od duguljaste narančaste paste, a stabljiku od zelene. Brazde istaknite čačkalicom. Muffin prekrijte žutom šećernom pastom koju ste prethodno izrezali pomoću kalupa ili čaše. Gore stavite zeca i vaš jedinstveni kolačić je gotov. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'