Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Slatka moć batata: Pripremite slane tortice, njoke i fine juhe

Slatka moć batata: Pripremite slane tortice, njoke i fine juhe
4

Batat se slaže s gljivama, ali i sa slasticama, pa oduševljenje izazivaju posebne kremšnite. Također, možete napraviti ukusan čips, slane tortice ili juhu

VIDEO

Donedavno smo za slatki krumpir mogli čuti samo u američkim filmovima. Malo pomalo taj se duguljasti korijen podrijetlom iz Južne Amerike počeo pojavljivati i na našim odjelima s voćem i povrćem. Doznali smo tako da ono što nazivamo slatkim krumpirom ili batatom, osim izvanjske sličnosti i većem udjelu škroba u sastavu, zapravo nema veze s krumpirom. Batat, povrtnica kojoj su jestivi i mladi listovi što se kuhaju poput špinata, pripada porodici slakova, a ne pomoćnica kao krumpir. Ali se ipak, baš kao poznatiji gomolj, može kuhati, peći i pržiti. U njegovu slatkastu okusu i mesu, u rasponu od narančaste do bijele boje ljudi uživaju već najmanje 5000 godina. 

Batat možete dodati gljivama pirjanim na luku i maslinovu ulju pa uz dodatak riže i malo povrtnog temeljca dobijete ukusan rižoto. Sličnu bazu - gljive i batat pirjan na luku - možete upotrijebiti i kao nadjev za povrtne lazanje. A ako pirjate na luku češnjaku i maslinovu ulju batate, pa im dodate kapare, masline, vrhnje i peršin, dobili ste ukusan mediteranski umak za tjesteninu,  

Osim u slanim jelima, batat može biti i zvijezda slastica. Mnoge su oduševile kremšnite s batatom. Zbog njih se isplati u prodavaonicu po možda prve batate koje ćete kupiti. Lisnato razvaljate i ispecite dvije kore na okrenutom limu za pečenje, baš kao za kremšnite. Oko 750 grama batata skuhajte da budu mekani. Ocijedite ih i ispasirajte. U većem loncu zakuhajte oko litru i pol mlijeka, dodajte 200 grama šećera, dva vanilin šećera i pire od batata te dobro promiješajte. Kad smjesa zakipi, kuhajte je na srednje jakoj vatri dvije do tri minute, neprestano miješajući kako ne bi nastale grudice. Dva paketića pudinga od vanilije pomiješajte s 200 grama gustina i umutite u pet decilitara mlijeka. Dodajte puding u smjesu s batatom. Kad smjesa zavrije, kuhajte je još pet minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući kako ne bi nastale grudice. 

Maknite smjesu s vatre, dodajte dva listića želatine koja ste prethodno namočili u hladnoj vodi, smjesu dobro promiješajte i ostavite je da se ohladi. Od slatkog vrhnja umutite šlag, dodajte hladnoj smjesi s batatom i složite kremšnite. Prije posluživanja ohladite ih i posipajte šećerom u prahu. 

Slatki korijen

Narezan na duguljaste štapiće ili kriške i pržen u dubokom ulju može posve zamijeniti pržene krumpiriće. A narežete li ga na tanke ploškice i ispečete u pećnici na vrući zrak ili s ventilatorom dobit ćete zdravi čips. 

Slasna juha s okusom Orijenta

Sastojci: 2 žlice, maslinova ulja, 250 g batata, 1 glavica luka, žlica maslaca, prstohvat šećera, 3 češnja češnjaka, 1/2 žličice naribana đumbira, 1/2 žličice muškatnog oraščića, malo kajenskog papra, 3 šalice pilećeg temeljca, 1/2 šalice vrhnja ili mlijeka, sol, papar 

Priprema: 1. U većoj posudi zagrijte ulje, dodajte najprije kockice batata pa onda nasjeckani luk. Pirjajte nekoliko minuta, dok počnu poprimati boju. Smanjite vatru, dodajte maslac, šećer i češnjak te nastavite kuhati desetak minuta.  

2. Sada povrću primiješajte đumbir, muškatni oraščić i kajenski papar. Nastavite pirjati još koju minutu. Tada maknite s vatre, izlijte smjesu u blender i usitnite dok ne postane posve glatka. 

3. Usitnjenu smjesu izlijte natrag u posudu, a u blender stavite malo vrhnja ili mlijeka i još kratko promiješajte, dok pokupite ostatke juhe sa stijenki. Dodajte miljeko juhi. Vratite je na vatru i dodajte ostatak vrhnja ili mlijeka. Posolite i poparite prema želji. Poslužite vruće i prema želji posipajte komadićima prepržena kikirikija.

Slane tortice s batatom i lukom 

Sastojci: 650 g batata, 2 crvena luka, 2 žlice djevičanskog maslinova ulja, 1 žličica crvene paprike, 6 kriški pancete, 4 jaja, vezica peršina, žličica majčine dušice, paket lisnatog tijesta, 200 g naribana sira prema želji, 1/2 žličice soli, šalica vrhnja 

Priprema: 1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Izmiješajte kockice batata s kriškama crvenog luka, maslinovim uljem i crvenom paprikom, stavite u posudu za pečenje i pecite dok batat ne omekša. Kad se ohladi, primiješajte komadiće pancete i peršin.  

2. Razvaljajte lisnato tijesto, režite na manje, četvrtaste komade i smjestite ih u kalupiće premazane maslacem. Prekrijte ih aluminijskom folijom i u svaku sipajte šaku graha, da se tijesto ne digne previše. Stavite ih peći desetak minuta pa izvadite i maknite folije s grahom. Smanjite temperaturu na 170 Celzijevih stupnjeva. 

3. U svaki kalup stavite malo nadjeva s batatom pa naribani sir. Vrhnje, jaja, sol i majčinu dušicu dobro izmiješajte, prelijte preko sira i završite s naribanim sirom. Pecite oko pola sata. 

Drukčije njoke s kaduljom i batatom 

Sastojci: 450 g batata, 350 g ricotta sira, 1 šalica parmezana, 1 žlica smeđeg šećera, 2 žličice soli, 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića, 1/2 šalice brašna, 1 šalica neslanog maslaca, 3 žlice nasjeckane žalfije

Priprema: 1. Oprane batate nabodite vilicom i stavite ih na deset minuta na najvišu temperaturu u mikrovalnu. Pustite da se ohlade. Oguljene batate stavite u zdjelu i zgnječite ih. Tri šalice pirea stavite u zdjelu i dodajte ocijeđeni ricotta sir te miksajte. Smjesi primiješajte parmezan, smeđi šećer, sol i muškatni oraščić.

2. Na kraju dodajte brašno dok se ne formira meko tijesto. Tijesto podijelite na manje komade i rolajte rukama u duguljasti oblik, te režite njoke. Njoke skuhajte u mnogo posoljene vode. Ocijedite ih i ohladite. 

3. U većoj tavi otopite maslac. Na lagano zagrijani maslac stavite kadulju, posolite i popaprite. Sada u umak dodajte njoke i sotirajte oko pet minuta. Ukrasite listićima kadulje i odmah poslužite.   

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith