Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Slatki svijet bloga: Kad pečem kolače, u kuhinji sam carica

Slatki svijet bloga: Kad pečem kolače, u kuhinji sam carica
2

Mateja Krvarić svoju je dugogodišnju ljubav prema slatkom pretočila u blog M’s bakery, a o svom omiljenom hobiju kaže: "Najljepše se osjećam uz pećnicu"

VIDEO

Jako volim slatko, a doma su se kolači ponavljali, uvijek istih pet vrsta, pa sam se i ja odlučila okušati u pečenju. Počela sam prije pet godina i brzo sam se snašla u kuhinji. Kolači su mi uspijevali od prve, ukućani su bili zadovoljni i slastice su postale moja velika ljubav, govori nam Mateja Krvarić iz Velike Gorice, autorica bloga M’s Bakery koji uskoro slavi drugi rođendan. Nastao je kao zajednički projekt s kolegom s fakulteta jer su oboje veliki zaljubljenici u slatko i općenito kuhanje...

- Pratili smo blogove i iz znatiželje pokrenuli svoj pod nazivom 2cocoNuts. Nakon nekoliko mjeseci ostala sam sama u blogerskom svijetu, pa sam promijenila i ime u M’s Bakery. Ali mislim da nije bilo njega, sama se nikada ne bi odvažila, zato, Marko, hvala ti - govori Mateja koja najviše voli praviti razne torte i pite. Omiljene su joj čokoladna Pavlova s jagodama, kuglof od naranče i badema i muffini od jabuke i cimeta...

- Svi me pitaju kuham li i slana jela (smijeh). Da, kuham, samo ne još koliko bih htjela. I to će se uskoro promijeniti pa će na blogu početi izlaziti i slani recepti - govori nam Mateja. Kad si poželi zasladiti dan, a u hladnjaku nestane kolača zamijeni ih s nekoliko kockica čokolade. 

Čak joj je i doručak u većini slučajeva - sladak. Voli istraživati, čitati blogove, proučavati kuharice i gledati kulinarske emisije, a posebno voli odlazak na tržnicu. 

- Recepti nastanu najčešće neočekivanim naletom inspiracije i ako ih odmah ne zapišem, zna se dogoditi da ih zaboravim. Radim ih i prema željama ukućana. Moram priznati da bakine recepte još nisam radila, ona to sve radi ‘od oka’ i nema recept. No bakina štrudla, buhtle i orehnjača su ipak najbolji - kaže Mateja. Kolače peče za sve blagdane, rođendane, druženja...

- Svi koji probaju su zadovoljni, a jako mi je drago kada mi se jave čitatelji s riječima hvale i fotografijama, to je zbilja prava nagrada - govori Mateja i dodaje da njezin najdraži četveronožni ljubimac Ben ne bi smio jesti slatko, ali tu i tamo užica poneki keksić i onda je jako sretan...

Uz slastice Mateji su putovanja velika ljubav jer osim što upoznaje nova mjesta i kulturu, uči o domaćoj kuhinji neke zemlje, začinima i okusima. I to znanje poslije koristi i u svojoj kuhinji. Od namirnica najradije koristi maslac jer je bolji i zdraviji, a savjetuje da ako u blizini imate tržnicu kupite domaći jer je jeftiniji od kupovnoga, a višak možete zamrznuti. U čokoladu uvijek možete dodati prstohvat soli jer naglasi okus čokolade, a uzmete li malo vremena možete napraviti i svoj vanilin šećer i ekstrakt, sigurno će vam se isplatiti. 

- Ponekad ni meni ništa ne ide kako sam zamislila. Nedavno sam radila čokoladnu roladu bez brašna koja je, naravno, popucala i završila na kraju kao desert u čaši. Dogodi se svima, ali kada se dogodi, samo polako, i nemojte očajavati, drugi put će biti sigurno kako treba - smije se Mateja.

Muffini od jabuke i cimeta

Sastojci: 200 g brašna, 140 g šećera, 1 žličica cimeta, 2 žličice praška za pecivo, malo soli, 1/3 šalice ulja, 1 jaje, 1/2 šalice punomasnog mlijeka, 1 naribana jabuka, 1 jabuka narezana na sitne kockice za crumble: 1/2 šalice sitnih zobenih pahuljica, 2-3 žlice smeđeg šećera, 1 žličica cimeta, 2-3 žlice maslaca.   

Priprema: 

Promiješajte brašno, šećer, sol, cimet i prašak za pecivo u posudi. Miksajte ulje, mlijeko i jaja dok se sjedini. Polako ulijevajte mokre sastojke suhima i miješajte kuhačom ili spatulom.

Umiješajte prvo ribane jabuke, a na kraju jabuke narezane na kockice (ja sam u jednoj turi jabuke na kockice posipala na smjesu nakon punjenja košarica). Napunite košarice 2/3, pa posipajte mrvicama.

Crumble : miješajte zobene pahuljice, šećer i cimet, pa dodajte ohlađeni maslac i trljajte prstima dok ne dobijete mrvice, rasporedite ih po muffinima. Pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje