Lifestyle

Komentari 11

Sloj po sloj do superobroka - izvrsni recepti za fini složenac

Sloj po sloj do superobroka - izvrsni recepti za fini složenac

Radi boljega vizualnog dojma, možete eksperimentirati sa šarenom tjesteninom, a zasitnije varijante složenca dobit ćete ako povrću i tjestenini dodate meso

Tjesteninu koju želite staviti u složenac najbolje je kuhati 2-4 minute kraće nego što se preporučuje na pakiranju. Tako neće biti premekana, a bolje će upiti sokove ostalih sastojaka složenca. Radi boljega vizualnog dojma, možete eksperimentirati sa šarenom tjesteninom, a složenac će biti ukusniji i ako ga prelijete domaćim umacima, osobito od rajčice i bešamelom. 

Poslužit će i bijeli umaci od vrhnja, jaja, mlijeka te mekanih sireva poput mozzarelle ili fete. Zasitnije varijante složenca dobit ćete ako povrću i tjestenini dodate meso, bilo kuhano, pečeno ili pirjano na luku i češnjaku. Prije nego što ga stavite u pećnicu, složenac pospite krušnim mrvicama ili ribanim sirom. Također, prije rezanja pustite da složenac malo odstoji. 

Složenac od mesa i tjestenine

Sastojci: glavica luka, češanj češnjaka, 200 g piletine, dl bijelog vina, sol, papar, crvena paprika, vegeta, vlasac, peršin, 5 dl bešamela, 350 g sitne tjestenine, parmezan

Priprema: Nasjeckani luk i češnjak propirjajte na ulju. Dodajte im nasjeckano meso te začine. Podlijte vinom i kuhajte dok se ono ne smanji na pola. Zatim podlijte s malo vode i kuhajte dok meso ne omekša. Skuhajte tjesteninu pa je stavite na dno vatrostalne posude, dodajte red mesa pa tjestenine i tako dok ne potrošite sve sastojke. Prelijte bešamelom i pospite sirom. Pecite 20-ak min na 180°C.

Složenac od tjestenine i brokule

Sastojci: 200 g tjestenine, 300 g brokule, 4 jaja, 2 dl mlijeka, dl vrhnja za kuhanja, 2 rajčice, pola šalice ribanog sira, sol, papar 

Priprema: Tjesteninu kuhajte u slanoj vodi, a minutu prije nego što je gotova, ubacite cvjetiće brokule. Kad je skuhano, procijedite i pomiješajte s narezanom rajčicom. Prebacite u vatrostalnu posudu pa prelijte mješavinom jaja, vrhnja i mlijeka. Pospite sirom. Pecite 30-ak minuta na 200°C.

U subotnjem broju gastromagazina Skuhatćute za 1,99 kn osim složenaca pronađite recepte za jesenske specijalitete od piletine, punjeni luk te deserte od kestena. 

Najčitaniji članci